Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
Εξετάσεις...

«Εξετάστηκε», με επιτυχία, χτες η Ντόρα Μπακογιάννη από το «κέντρο στρατηγικών και διεθνών σπουδών της Ουάσιγκτον». Η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών παρουσιάστηκε ενώπιον του ισχυρού αμερικανικού ακαδημαϊκού ιδρύματος και μίλησε για τους στόχους της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Είναι περιττό να σημειωθεί ότι αυτοί οι στόχοι ταυτίζονται με τους στόχους της αμερικανικής διπλωματίας...

Συνοπτικά, η υπουργός Εξωτερικών περιέγραψε ως εξής τους στόχους της ελληνικής διπλωματίας:

Ο πρώτος και σημαντικότερος στόχος μας είναι η δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου που θα περιλαμβάνει όλες τις όμορες χώρες και θα αντικαταστήσει τις ισχύουσες περίπλοκες διμερείς συμφωνίες μεταξύ των χωρών της περιοχής.

Ο δεύτερος στόχος μας είναι η προώθηση των κύριων διαδρόμων μεταφοράς που θα διασυνδέουν όλες τις χώρες της περιοχής.

Ο τρίτος στόχος μας είναι η δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς ενέργειας.

Ο τέταρτος στόχος είναι η δημιουργία μειζόνων ενεργειακών κόμβων που θα επεκταθούν πέραν των Βαλκανίων, συνδέοντας ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο πέμπτος στόχος μας είναι η προώθηση πολιτικών για την ενοποίηση του βαλκανικού οικονομικού χώρου σε διάφορους τομείς μέσω της παροχής αναπτυξιακής βοήθειας.

Η Ελληνίδα υπουργός επισήμανε ότι οι προσπάθειες για την υλοποίηση αυτών των στόχων «θα αποβούν άκαρπες αν δεν παγιώσουμε την πολιτική σταθερότητα στην περιοχή». Μιλώντας για το Κόσσοβο, στο οποίο αποτυπώνεται αυτήν την περίοδο η πολιτική αστάθεια, η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών το μόνο που βρήκε να πει είναι ότι δεν πρέπει να τηρηθούν τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, προκειμένου να επιβληθεί η λύση που έχει ήδη επιτευχθεί με τη δύναμη των όπλων.

Μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά προβλήματα, η Ελληνίδα υπουργός υποστήριξε ότι «τα περισσότερα εξ αυτών άπτονται των υποχρεώσεων που ανέλαβε η Τουρκία ως υποψήφιο προς ένταξη στην ΕΕ κράτος, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού των ανθρωπίνων και των μειονοτικών δικαιωμάτων.

Για τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο και την τουρκική επιμονή να μην αναγνωρίζει την Κύπρο, η Ελληνίδα ΥΠΕΞ, δεν είχε να πει τίποτε...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ