Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Ο Ράμσφελντ στο Μαυροβούνιο...

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.- Την υποστήριξη των ΗΠΑ για ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟικό πρόγραμμα «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη» εξέφρασε χτες, στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ποντγκόριτσα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ. Ο αξιωματούχος πρόσφερε τη «βοήθεια» της Ουάσιγκτον στην αναδιοργάνωση και τον «εκσυγχρονισμό» του μαυροβουνιακού στρατού, που έως το 2007 θα συρρικνωθεί απ' τους 6.000 σε 2.500 στρατιώτες, αλλά και στην καταστροφή «παλιών, ασταθών και επικίνδυνων όπλων» του παρελθόντος.

Σε αντάλλαγμα, ο Ράμσφελντ έλαβε τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μίλο Τζουκάνοβιτς πως το Μαυροβούνιο «είναι έτοιμο να συμμετάσχει στην αμερικανική συμμαχία για πόλεμο κατά της διεθνούς τρομοκρατίας». Ο Μαυροβούνιος πρωθυπουργός άφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο για την «εθελοντική», όπως είπε, συμμετοχή Μαυροβούνιων στρατιωτών σε «ειρηνευτικές αποστολές» σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τον Ράμσφελντ, ο Τζουκάνοβιτς ζήτησε και την αποστολή μίας ομάδας Αμερικανών εφέδρων στο Μαυροβούνιο «για να εργαστεί πάνω σε στρατιωτικά θέματα».

Σήμερα, ο Ράμσφελντ θα μεταβεί στην Αλβανία για περιφερειακή συνάντηση αξιωματούχων των υπουργείων Αμυνας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και την Πέμπτη στη Σλοβενία για σύνοδο των ομολόγων του από χώρες του ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ