Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αθωώνει CIA και «εαυτόν» για υποκλοπές

Τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ για τις υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων στη χώρα μας επιχειρεί να αθωώσει ακόμα μια φορά η κυβέρνηση, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να δημιουργήσει σύγχυση για τις δικές της αδιαμφισβήτητες πολιτικές ευθύνες.

Οι απαντήσεις που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε χτεσινό δημοσίευμα - που επιβεβαιώνει ότι ο μηχανισμός παρακολούθησης που στήθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ σε συνεργασία με τις εγχώριες, στο όνομα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων - αποδεικνύουν ότι αποτελεί ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει όπως όπως το θέμα, στο όνομα της «στρατηγικής συμμαχίας» με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που έσπευσε να τερματίσει, με ετσιθελικό τρόπο, τις εργασίες της επιτροπής που είχε συσταθεί στη Βουλή.

Σύμφωνα με τη μυστική αλληλογραφία των ελληνικών και αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, που έφερε χτες στη δημοσιότητα το «Βήμα», η εγκατάσταση του δικτύου (νόμιμων) υποκλοπών έγινε με πρόσχημα την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Η συμφωνία για την εγκατάσταση του μηχανισμού παρακολούθησης, που στηρίχτηκε σε προηγούμενη που είχε υπογράψει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, υπογράφηκε 15 μέρες μετά τις εκλογές στις 9 του Μάρτη του 2004 και ανανεώθηκε μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Πρόκειται για μηχανισμό που είναι συμπληρωματικός σε αυτόν που έκανε τις τηλεφωνικές υποκλοπές και έδινε και... «εικόνα» των παρακολουθούμενων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχτηκε ότι υπάρχει «μία συμφωνία που έχει να κάνει με τις επικοινωνίες» με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, αλλά δεν έχει σχέση με τις υποκλοπές(!). «Υπάρχουν ζητήματα που είχαν να κάνουν με την πιο ασφαλή επικοινωνία μεταξύ των μονάδων ασφαλείας, στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων», υποστήριξε ο Θ. Ρουσόπουλος, παραπέμποντας για λεπτομέρειες στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Παραδέχτηκε όμως ότι η συμφωνία αυτή βρίσκεται μέχρι σήμερα σε ισχύ...

Με βάση τη συμφωνία, όπως αναφέρει η εφημερίδα, τα προϊόντα των υποκλοπών διοχετεύονταν με απευθείας μετάδοση μέσω δορυφόρου από την Αθήνα σε κέντρο αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στις ΗΠΑ (στο Μισούρι). Σε ό,τι αφορά τις «τεχνικές δυνατότητες», το σύστημα μπορούσε να καταγράψει, μέσω δορυφόρου, τις κινήσεις οποιουδήποτε «υπόπτου» με βάση τον αριθμό του τηλεφώνου του, ενώ επέτρεπε την παρακολούθηση «ευαίσθητων χώρων» και πολιτών. Την ευθύνη της λειτουργίας του είχαν στελέχη των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών με τη βοήθεια των Αμερικανών που τους είχαν εκπαιδεύσει...

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στις 29 Ιούνη 2004, σε σύσκεψη στη Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων με σκοπό να ενημερωθεί η κυβερνητική υπηρεσία των ΗΠΑ (National Geospatial - Intelligence Agency) σχετικά με το είδος των δεδομένων Geographic Information System (GIS) που διατηρούνται από την Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων (ΟΕΟΑ) και τη Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων (ΔΑΟΑ), οι Αμερικανοί πρότειναν να δώσουν το σύστημα δωρεάν με την προϋπόθεση να έχουν στοιχεία και να υπάρχει σύνδεση των εδώ κέντρων με τις ΗΠΑ.

Η επικοινωνία θα γινόταν μέσω της εγκατάστασης ξένου λογισμικού στα ηλεκτρονικά ελληνικά συστήματα, δηλαδή υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Αυτό θα γινόταν με την εγκατάσταση του συστήματος της NGA στην Ελλάδα από εξειδικευμένους Αμερικανούς τεχνικούς. Η αποκλειστική ευθύνη για τη λειτουργία θα είναι ευθύνη της NGA.

Επίσης, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες ακολούθησε νέο αίτημα των ΗΠΑ για συνέχιση λειτουργίας του δικτύου. Με επιστολή του στις 2 Σεπτέμβρη 2004 ο συντονιστής Ολυμπιακής Ασφάλειας των ΗΠΑ Εντγκαρ Μορένο αποκαλύπτει την ύπαρξη σύμβασης με την Ελληνική Δημοκρατία για την ενσωμάτωση δεδομένων από την NGA στο ελληνικό σύστημα υποστήριξης, λήψης, αποφάσεων και διοίκησης.

Το ΠΑΣΟΚ

Ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε χτες να «αθωώσει» την πολιτική του κόμματός του, αναφέροντας ότι η ΝΔ «όχι μόνο έβαλε την υπογραφή της στη συμφωνία για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο να γίνονται υποκλοπές, αλλά το χειρότερο είναι ότι ανανέωσε τη σύμβαση αυτή μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ