Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Σε πλήρη εξέλιξη τα ευρωπαζάρια

Με πυρετώδεις ρυθμούς εξελίσσονται οι διαβουλεύσεις για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ενόψει της δημοσιοποίησης της έκθεσης της Κομισιόν στις 8 του Νοέμβρη, ενώ η τουρκική κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της.

Από τη μια είναι ολοφάνερη η προσπάθεια της Κομισιόν και ορισμένων ισχυρών κρατών- μελών (Βρετανία) και της ευρωσοσιαλιστικής ομάδας να «βγάλουν από τη δύσκολη θέση» την Τουρκία και να μη διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ακόμα και αν δεν εφαρμόσει το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Σύνδεσης. Από την άλλη υπάρχουν αντιδράσεις από τη Γαλλία και δευτερευόντως από τη Γερμανία, αλλά θεωρείται μάλλον απίθανο ότι θα βάλουν φρένο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Στο πλαίσιο του παζαριού, η Τουρκία, με άρθρο του υπουργού Εξωτερικών, Α. Γκιουλ, στη γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ», ζήτησε την υποστήριξη της Γαλλίας στην προσπάθεια ένταξής της στην ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα ωφελήσει οικονομικά και κοινωνικά όλες τις χώρες-μέλη.

Μια μέρα νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, είχε δηλώσει ότι η ΕΕ θα πρέπει να εξαγάγει συμπεράσματα από τον μη σεβασμό εκ μέρους της Τουρκίας της δέσμευσης που ανέλαβε να ανοίξει τα λιμάνια της στα κυπριακά πλοία. «Είναι πολύ σπουδαίο η Τουρκία να αντιληφθεί ότι πρέπει να σέβεται τις δεσμεύσεις, τόσο το γράμμα τους όσο και το πνεύμα τους. Αν δε συμβεί αυτό οι Ευρωπαίοι θα βγάλουν τα συμπεράσματά τους», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι στις 8 του Νοέμβρη η Κομισιόν θα αποτιμήσει με έκθεσή της την πρόοδο που σημειώνει η Τουρκία κατά την ενταξιακή διαδικασία. Ενόψει αυτής της ημερομηνίας τόσο η φινλανδική προεδρία όσο και η Κομισιόν ζήτησαν από την τουρκική κυβέρνηση να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να διευκολύνει τη μελλοντική ένταξή της στην ΕΕ.

Ο αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης επίτροπος, Ολι Ρεν, τόνισε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι «μικρή πρόοδος σημειώθηκε το τελευταίο δωδεκάμηνο» και ότι πρέπει να προκύψει μεγαλύτερη πρόοδος μέχρι τις 8 του Νοέμβρη.

Στις εκκλήσεις αυτές ανταποκρίθηκε χτες ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν έχει χάσει τον «ενθουσιασμό» της στο δρόμο προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ότι «η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων συνεχίζεται χωρίς καθυστέρηση και χωρίς απώλεια του ενθουσιασμού».

Την ίδια στιγμή ωστόσο παρέμεινε αμετακίνητος για το Κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι «η Τουρκία έχει κάνει όσα έπρεπε στο θέμα των σχέσεών της με την ΕΕ». Είπε συγκεκριμένα: «Λένε ότι θα μας προβάλουν το ζήτημα της Κύπρου. Να μας συγχωρέσουν όμως, αυτά που είχαμε να πούμε, τα είπαμε στις 24 Απριλίου 2004». Πρόκειται για τη δέσμη προτάσεων που είχε διατυπώσει η Τουρκία, ουσιαστικά για άρση του εμπάργκο που εφαρμόζεται εναντίον των Τουρκοκυπρίων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συναντήσεις για το όνομα και ένταξη στην ΕΕ (2014-10-22 00:00:00.0)
Σε αναζήτηση «συμβιβασμού» η κυβέρνηση (2006-11-04 00:00:00.0)
Εκθέσεις «λάστιχο»... (2006-09-28 00:00:00.0)
«Αντικειμενικότητα και αυστηρότητα»... (2006-09-22 00:00:00.0)
Επίσημη έναρξη με μεγάλα λόγια (2005-10-05 00:00:00.0)
Ενταση ενόψει της έκθεσης της Κομισιόν (2004-09-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ