Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Διευρύνεται το κίνημα αλληλεγγύης

Την άμεση αποφυλάκιση των πέντε Κουβανών πατριωτών απαιτούν με ψήφισμά τους οι εκπρόσωποι που συμμετείχαν στο 14ο Συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Οικοδόμων και Ξύλου (UITBB), που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από 24 - 25 Σεπτέμβρη και κατήγγειλαν ομόφωνα την παράνομη φυλάκισή τους από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

«Οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές δε σταμάτησαν ούτε στιγμή να πολεμούν ενάντια στην Κούβα, στο Νησί της Επανάστασης, στο λαό της Κούβας που χτίζει το σοσιαλισμό εδώ και 47 χρόνια», αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα, στο ψήφισμα. «Δε χώνεψαν ποτέ ότι στη γειτονιά τους θα στέριωνε μια σοσιαλιστική επανάσταση, γι' αυτό και ποτέ δεν έπαψαν να την πολεμούν, με προβοκάτσιες, δολιοφθορές, συκοφαντίες, καταστροφές, με χημικά όπλα, με επιχειρήσεις δολοφονίας του Φιντέλ Κάστρο, με το συνεχόμενο εμπάργκο, με προσπάθειες αποσταθεροποίησης, αξιοποιώντας τη μαφία, τα αντεπαναστατικά, εγκληματικά στοιχεία του Μαϊάμι», τονίζεται και προστίθεται ότι «σ' αυτό το σχέδιο εντάσσεται η σύλληψη και φυλάκιση των πέντε Κουβανών πατριωτών».

«Το Συνέδριό μας εκφράζει την αλληλεγγύη του στους 5 Κουβανούς πατριώτες και απαιτεί την άμεση αποφυλάκισή τους. Ενώνουμε τη φωνή μας με όλες τις φωνές διαμαρτυρίας και καταδίκης της παράνομης απόφασης της κυβέρνησης των ΗΠΑ να κρατά στις φυλακές τους 5 Κουβανούς Ηρωες», αναφέρεται και καταλήγοντας, το ψήφισμα καλεί «τις εθνικές Ομοσπονδίες να πάρουν πρωτοβουλίες στήριξης της καμπάνιας αποφυλάκισής τους».

Εξαπλώνεται η διεθνής καμπάνια

Στο μεταξύ, η διεθνής καμπάνια για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών εξαπλώνεται σε μια σειρά νέες χώρες. Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος Φιλίας Φινλανδίας - Κούβας ανακοίνωσε ότι παίρνει ενεργά μέρος στις εκδηλώσεις. Ηδη, πάνω από 70 διανοούμενοι και καλλιτέχνες της χώρας έχουν υπογράψει κείμενο που απευθύνεται στον Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ και απαιτούν την απελευθέρωση των πέντε. Παράλληλα, μια ομάδα βουλευτών της χώρας παρουσίασε αίτημα όπου ζητά από τις ΗΠΑ να επιτρέψουν την έκδοση του τρομοκράτη Λουίς Ποσάντα Καρίλες στη Βενεζουέλα.

Στις πολύμορφες εκδηλώσεις που συνεχίζονται αυτές τις μέρες σε μια σειρά χώρες προστίθεται και η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 30 Σεπτέμβρη, στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Παρίσι από το Σύνδεσμο Φιλίας Γαλλίας - Κούβας και άλλες γαλλικές οργανώσεις, και η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Μιλάνο, την ίδια μέρα, από τον Ιταλο-κουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας και άλλες πολιτικές, εργατικές, κοινωνικές και φιλειρηνικές οργανώσεις.

Στη χώρα μας, συνεχίζεται η καμπάνια συλλογής υπογραφών του ΠΑΜΕ που απευθύνεται σε χιλιάδες εργαζόμενους και του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας. Το κείμενο έχουν υπογράψει ήδη πολλές προσωπικότητες της δημόσιας ζωής, των Γραμμάτων και των Τεχνών. Στις νέες υπογραφές προστίθενται οι: Εύα Μελά - ζωγράφος - χαράκτρια - Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ), ο Κώστας Γιωτάκης - ζωγράφος - αγιογράφος - γραμματέας του ΕΕΤΕ, η Αννα Μοσχονά - γλύπτρια - μέλος του ΔΣ του ΕΕΤΕ, η Μαργαρίτα Πορτελάνου - ζωγράφος - εκπαιδευτικός, η Βασιλική Σοφρά - εικαστικός - εκπαιδευτικός, η Ζιζή Μακρή - χαράκτρια, οι ζωγράφοι Σπύρος Κουρσάρης, η Φανή Μιχαηλίδη, ο Αλέξανδρος Μπάτας, η Σάσα Δεληγιαννάκη, και ο Μήτσος Ευαγγέλου - δικηγόρος - πρώην πρόεδρος Ταμείου Πρόνοιας Δικηγόρων, Κυριάκος Ρόκος, γλύπτης, Ελένη Γερασιμίδου, ηθοποιός, Νίκη Τσιγκάλου, ηθοποιός - συγγραφέας κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ