Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΑΜΑ
Λαϊκή υπόσχεση μάχης για αγωνιστική δημοτική αρχή

Το Πέραμα βγαίνει ξανά στην αντεπίθεση, για να έχει αγωνιστική δημοτική αρχή και δήμαρχο τον Γιάννη Πατσιλινάκο. Αυτή την υπόσχεση έδωσε το μαζικό «παρών» των ανθρώπων της δουλιάς στο Πέραμα, χτες το απόγευμα, που υποδέχτηκαν τη Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Ηρώων του Περάματος, την κεντρική πλατεία της περιοχής, και αποτέλεσε ταυτόχρονα ηχηρό μήνυμα αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική που έχει καταδικάσει τις εργατικές λαϊκές οικογένειες της πόλης στην ανεργία, τη φτώχεια, την ακρίβεια, και τη μοναδική παραγωγική της δραστηριότητα, τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, σε συρρίκνωση και μαρασμό.

Πριν τη συγκέντρωση η Αλέκα Παπαρήγα επισκέφτηκε τα γραφεία της αγωνιστικής δημοτικής κίνησης «Πέραμα -Σύγχρονη Πόλη», που αποτέλεσε το πρώτο σταθμό της συγκέντρωσης των Περαματιωτών. Στη συνέχεια, μαζί με τον Γιάννη Πατσιλινάκο, επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Πέραμα -Σύγχρονη Πόλη», τον υποψήφιο νομάρχη Πειραιά με το ψηφοδέλτιο της ΝΑΣ, Γιάννη Μανουσογιαννάκη, υποψήφιους δημοτικούς και νομαρχιακούς συμβούλους με τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια, περιόδευσε στα εμπορικά καταστήματα της πόλης συνομιλώντας με τους εμπόρους, οι οποίοι επιφύλαξαν ιδιαίτερα θερμή υποδοχή.

Λίγο πριν τις 7 το απόγευμα η Γενική Γραμματέας μαζί με το κλιμάκιο έφτασε στον τόπο της συγκέντρωσης όπου ήδη είχε μαζευτεί πλήθος κόσμου. Εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, εργαζόμενοι, νεολαίοι με κόκκινες σημαίες στα χέρια, συνταξιούχοι, οι εργατικές, λαϊκές οικογένειες της πόλης, είχαν κατακλύσει το χώρο, ενώ τα συνθήματα «Εννιά δεκαετίες αγώνες και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη» δονούσαν την ατμόσφαιρα.

Θα μετρήσουν τη λαϊκή χειραφέτηση

Αγωνιστικό κάλεσμα στην εργατούπολη του Περάματος να αλλάξει τους σημερινούς αρνητικούς συσχετισμούς και να αναδείξει ξανά αγωνιστή δήμαρχο κλείνοντας την πόρτα στους εκπροσώπους της πλουτοκρατίας, δηλαδή της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του συνενόχου τους, του ΣΥΝ, απηύθυνε στους συγκεντρωμένους η Αλέκα Παπαρήγα.

«Δεν μπορεί το Πέραμα - επισήμανε - να έχει δήμαρχο της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ. Δεν το επιτρέπει η κοινωνική του σύνθεση. Η πλουτοκρατία καλά θα κάνει να τους ψηφίσει», όπως και η συνδικαλιστική αριστοκρατία και τα «παπαγαλάκια» τους, όμως «οι άλλοι, που είναι πλειοψηφία, δε δικαιολογούνται». Και απηύθυνε το κάλεσμα στους κομμουνιστές, τους φίλους και οπαδούς του Κόμματος, να δώσουν τη μάχη με όλες τους τις δυνάμεις για τον απεγκλωβισμό των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων του Περάματος από το δικομματισμό. Για την υπερψήφιση των αγωνιστικών ψηφοδελτίων που υποστηρίζουν το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Κομμουνιστική Ανανέωση, η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και άλλοι αγωνιστές. Και προειδοποίησε: «Στις 15 του Οκτώβρη θα μετρήσουν τη λαϊκή χειραφέτηση. Θα μετρήσουν την ετοιμότητα του λαού να δεχτεί ή όχι τα νέα αντιλαϊκά μέτρα. Και πρέπει να πάρουν μία τέτοια απάντηση που να τους κόψουμε τη φόρα».

Αναφερόμενη στη σημασία που έχει η αλλαγή των συσχετισμών δύναμης σημείωσε: «Για σκεφτείτε έναν Πειραιά με ανατροπή του συσχετισμού δύναμης. Αν αύριο είχες έναν Πειραιά διαφορετικό δε θα υπήρχε ένας συντονισμός; Δε θα υπήρχε μία συνένωση προσπαθειών; Δε θα υπήρχε μία μεγαλύτερη δύναμη πίεσης απέναντι στην κυβέρνηση;». «Οι άλλοι - συνέχισε - θέλουν τη δύναμη για να περάσουν την αντιλαϊκή πολιτική, να παθητικοποιήσουν το λαό, να τον κρατήσουν στο σπίτι του (...) Εμείς θέλουμε τη δύναμη όχι απλώς για να μετρήσουμε τις ψήφους μας. Θέλουμε τη δύναμη για να γιγαντωθεί και να χειραφετηθεί το λαϊκό κίνημα. Θέλουμε τη δύναμη για να ανέβει η λαϊκή οργάνωση, η λαϊκή πρωτοβουλία και αυτενέργεια».

Επισήμανε ότι επιπλέον κριτήριο για την ψήφο στις 15 του Οκτώβρη πρέπει να αποτελέσει στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και το νέο στοιχείο που πρόσθεσε η αντιλαϊκή πολιτική στην ΤΑ, ότι δεν μπορεί πλέον να κάνει έργο μόνη της παρά μόνο σε σύμπραξη με ιδιώτες, δηλαδή μεγαλοεπιχειρηματίες. Ετσι, σημείωσε, «τους συσχετισμούς δύναμης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τους καθορίζουν όχι μόνο τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και επιχειρηματίες», που θέλουν μπλε ή πράσινους δημάρχους για ν' αρχίσουν την επομένη των εκλογών το αλισβερίσι, για έργα που θα συμφέρουν αυτούς και όχι τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, που θα κληθούν να τα χρυσοπληρώσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ