Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΜΑΪΚΛ ΜΑΝ
Miami Vice

Αν δεν έχεις κάτι νέο να πεις καλύτερα να σωπαίνεις! Η Τέχνη δε συγχωρεί τις επαναλήψεις. Μπορεί η ιστορία να σου χρεώσει ιδιοτέλεια. Να σε κατατάξει στους εμπόρους. Και, τέλος, να σε απαξιώσει.

Βλέποντας την ταινία «Miami Vice», δε θα βρεις ούτε ένα καρέ που να πεις ότι δεν το έχεις ξαναδεί! Είναι όλα τόσο προβλέψιμα που, παρ' όλο το θόρυβο από το πιστολίδι, που κατά διαστήματα ακούγεται, πλήττεις. Πλήττεις ανυπόφορα.

Δυο πράκτορες του τμήματος ηθών, από «ευτυχή συγκυρία», προάγονται σε κυνηγούς εμπόρων ναρκωτικών. Αδέκαστοι όπως είναι, από την προϋπηρεσία στις πόρνες και τους νταβαντζήδες, υποθέτω, δεν το βάζουν κάτω και συγκρούονται ακόμα και με τα συναισθήματά τους!

Στο τέλος, βέβαια, όπως γίνεται σε όλες αυτής της ποιότητας τις ταινίες, οι καλοί θα νικήσουν τους κακούς. Το αγόρι θα πάρει το κορίτσι και θα ζήσουν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα. Στο «Miami Vice», το κορίτσι θα φυγαδευτεί στην Κούβα, απ' όπου κατάγεται, αν δεν κάνω λάθος! (Εδώ ο αντικουβανισμός είναι πολύ διακριτικός, είναι αλήθεια. Το μόνο κακό, που λένε για την Κούβα, είναι πως το κορίτσι, και ο ανεπιθύμητος Αμερικανός πράκτορας, θα «μπούνε» στο νησί με τη βοήθεια ενός εκτελωνιστή, ξάδερφου της κοπέλας. Θα περάσουν ένα θαυμάσιο ερωτικό σαββατοκύριακο, σε ένα πολυτελέστατο σπίτι, και θα επιστρέψουν στην Αμερική. Τίποτα περισσότερο! Να τους ευχαριστήσουμε, για τη «διακριτικότητα»;)!

Βέβαια, ακούς κάτι κουβέντες, για τεράστια φορτία κοκαΐνης, για διασυνδέσεις των εμπόρων με την πολιτική και την αστυνομία, αλλά τόσο «στο βάθος», που δε δίνεις και μεγάλη σημασία. Δεν τα πιστεύεις κιόλας, έτσι όπως απλοϊκά λέγονται και όπως απλοϊκά δείχνονται!

Κανένας, ωστόσο, δε θα αρνηθεί πως ο σκηνοθέτης έχει δυνατότητες. Αν ήταν σοβαρότερος, και αν διάλεγε σοβαρότερα θέματα, ίσως να τον παίρναμε και εμείς στα σοβαρά. Αφού δείχνει να διαθέτει τις κατάλληλες γνώσεις να αφηγηθεί κινηματογραφικά μια ιστορία. Γιατί, ακόμα και σε ετούτη την άνευρη «υπόθεση», πότε - πότε πετυχαίνει ατμόσφαιρα, δημιουργεί ένταση!

Παίζουν: Κόλιν Φάρελ («Μεγαλέξανδρος»), Τζέιμι Φοξ, Γκονγκ Λι («Αντίο Παλλακίδα μου»), Ναόμι Χάρις, Κιάραν Χιντς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ