Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ - ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ
Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα και πρέπει να παρέχεται δωρεάν

Συζήτηση των υποψήφιων δημάρχων Αθήνας - Πειραιά, με θέμα τις προσφερόμενες υπηρεσίες από το δημόσιο σύστημα Υγείας

Ο Σπύρος Χαλβατζής
Ο Σπύρος Χαλβατζής
«Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα. Είναι δικαίωμα των εργαζομένων και υποχρέωση του κράτους να την παρέχει δωρεάν, ισότιμα και αναβαθμισμένη σε όλους».

Με τα λόγια αυτά, ο Σπύρος Χαλβατζής, υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα», έδωσε την ουσία της πολιτικής που ακολουθεί ο συνδυασμός σε θέματα Υγείας - Πρόνοιας, σε χτεσινή συζήτηση που διοργάνωσε η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά με τους υποψήφιους δημάρχους Αθήνας και Πειραιά.

Στη διάρκεια της συζήτησης έγιναν ξεκάθαρες οι δύο διαφορετικές αντιλήψεις για την Υγεία. Από τη μια οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, που, στην ουσία, πρότειναν «μερεμέτια» για τη συνέχιση της υπάρχουσας κατάσταση. Και από την άλλη, οι εκπρόσωποι των αγωνιστικών συνδυασμών, που ζήτησαν ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας Υγείας, αναδεικνύοντας τη σταδιακή εμπορευματοποίησή της.

«Σήμερα, το εργατικό και γενικότερα, το λαϊκό κίνημα και η νεολαία, είναι ανάγκη να διεκδικήσει δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, φαρμάκου και ασφάλισης», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σπ. Χαλβατζής. Και πρόσθεσε: «Το σύστημα Υγείας να είναι καθολικό, για όλους όσοι ζουν στην Ελλάδα, είτε εργάζονται, είτε όχι. Να παρέχει δωρεάν σύγχρονες υπηρεσίες σε εργαζόμενους και μη, στους ανέργους και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους, στους μετανάστες, πρόσφυγες και στρατευμένους. Να στηρίζεται στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων της επιστήμης και της τεχνολογίας. Ιδιαίτερο βάρος πέφτει στην πρόληψη επαγγελματικών ασθενειών. Η πρόληψη πρέπει να είναι καθολική, εξειδικευμένη με βάση την ηλικία, το φύλο, το επάγγελμα, το περιβάλλον, την κατοικία».

Μείωση των λειτουργικών δαπανών!

Η Ελπίδα Παντελάκη
Η Ελπίδα Παντελάκη
Αναφερόμενος στην προτεραιότητα που προβάλλει η ΕΙΝΑΠ για την αύξηση των απαραίτητων κονδυλίων που χρειάζονται για την ουσιαστική στήριξη του δημόσιου τομέα Υγείας ο Σπύρος Χαλβατζής παρουσίασε την εγκύκλιο του υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου (σ.σ. έγραψε ο «Ρ» στις 23.9.2006) με την οποία ζητά για το 2007 οι προϋπολογισμοί να καθηλωθούν στα επίπεδα του 2006, ενώ ειδικά για τις λειτουργικές δαπάνες ζητά να μειωθούν!

Από την πλευρά της, η Ελπίδα Παντελάκη, υποψήφια δήμαρχος με την παράταξη «Πειραιάς - Αναγέννηση», έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των δημάρχων και νομαρχών που στηρίζονται από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, για τα ζητήματα της Υγείας και της Πρόνοιας: «Στην ουσία», τόνισε, «βάζουν πλάτη στην πολιτική της ιδιωτικοποίησης». Οπως σημείωσε, «παίρνουν πρωτοβουλίες τέτοιες οι οποίες εκτονώνουν την αγανάκτηση, τη λαϊκή δυσαρέσκεια και υποκαθιστούν υπηρεσίες Υγείας». Χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα που ανέφερε για το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας που έχουν δημιουργήσει 40 δήμοι στην Αττική, που υποκαθιστά υπηρεσίες Πρόνοιας και Υγείας, με εθελοντές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ