Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΣΘΟΝΙΑ
Βεβήλωσαν μνημείο των Σοβιετικών στρατιωτών

ΤΑΛΙΝ.--

Φασιστικά στοιχεία, το περασμένο Σάββατο, βεβήλωσαν μνημείο των Σοβιετικών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στην πόλη Χάαπσαλου, στη Δυτική Εσθονία. Σύμφωνα με την αστυνομία, άγνωστα στοιχεία είχαν γράψει με λευκή μπογιά τις λέξεις «κατουρήστε εδώ» στο μνημείο από γρανίτη που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για τη δεύτερη τέτοια ενέργεια ενάντια σε μνημείο των Σοβιετικών στρατιωτών μέσα σε λίγες μέρες. Η πρώτη έγινε στο χωριό Λιχούλα, όπου είχαν αφήσει στη βάση του μνημείου ακαθαρσίες και το είχαν βάψει κόκκινο.

Αντιδρώντας η Ρωσία τόνισε πως πρόκειται για πράξεις βανδαλισμού, και πως υπερβαίνουν τα όρια του χουλιγκανισμού, ενώ παράλληλα παίρνουν χαρακτήρα σκόπιμης καμπάνιας ρωσοφοβίας, η οποία δεν περιορίζεται από τις αρχές.

Σημειώνουμε πως και στο παρελθόν, και άλλα μνημεία των Σοβιετικών στρατιωτών έχουν βρεθεί στο «στόχαστρο» φασιστικών στοιχείων, ενώ οι κρατικές αρχές της χώρας «ρίχνουν λάδι στη φωτιά» όταν κατά καιρούς δηλώνουν πως τέτοια μνημεία «διχάζουν την κοινωνία» και πως αφορούν «σύμβολα της σοβιετικής κατοχής»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ