Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Η εργατική τάξη μπροστά στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού

Πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην Αβάνα το 19ο Συνέδριο της Συνομοσπονδίας Εργατών

Η εργατική τάξη της Κούβας είναι το βασικό στήριγμα της λαϊκής εξουσίας

Associated Press

Η εργατική τάξη της Κούβας είναι το βασικό στήριγμα της λαϊκής εξουσίας
ΑΒΑΝΑ.--

Τουλάχιστον 1.400 αντιπρόσωποι εργατικών σωματείων παίρνουν μέρος στις εργασίες του 19ου Συνεδρίου της Συνομοσπονδίας Εργατών Κούβας (CTC), οι οποίες ξεκίνησαν την περασμένη Κυριακή στην Αβάνα και αναμενόταν να λήξουν το βράδυ της Τετάρτης (τοπική ώρα), με την εκλογή της νέας Εθνικής Γραμματείας, 157 μελών για τα επόμενα 5 χρόνια. Η CTC έχει μακρά παράδοση αγώνων, από τις 28 του Γενάρη 1939 όταν ιδρύθηκε, ενώ συσπειρώνει το 96% των εργαζομένων του νησιού.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου οι αντιπρόσωποι συζήτησαν μια σειρά ζητημάτων, μεταξύ των οποίων η ενεργειακή επανάσταση, το πρόγραμμα οικοδόμησης κατοικιών, η οικονομική αποτελεσματικότητα, αλλά και θέματα που αφορούν στην εργασία, στην οργάνωσή της, στους μισθούς, στην ειδίκευση των εργατών, στον πολιτισμό και στον αθλητισμό, στο διεθνή ρόλο της CTC και στη στήριξη της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Στις εργασίες του Συνεδρίου παραβρέθηκε και ο Α΄ Αντιπρόεδρος της χώρας, Ραούλ Κάστρο, μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Κούβας και υπουργοί.

Στην κεντρική εισήγηση του Συνεδρίου αναφέρεται ότι ο κόσμος ζει μια ιστορική στιγμή, και καθώς τα μαζικά και κοινωνικά κινήματα της Λατινικής Αμερικής βρίσκονται σε άνοδο, η αναγνώριση της Κούβας αυξάνεται, ενώ οι ΗΠΑ βυθίζονται σε πολιτική και ηθική κρίση. Το ντοκουμέντο τονίζει επίσης την ανάγκη να ενισχυθεί και να βελτιωθεί η ετοιμότητα των εργατών να εκπληρώνουν τα καθήκοντα εθνικής άμυνας, να παρακολουθούν με προσοχή τις βάρβαρες επιδρομές των ΗΠΑ σε άλλες χώρες του πλανήτη και να συμβάλλουν στην επιτυχία των προγραμμάτων και στόχων που προωθεί η σοσιαλιστική επανάσταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ