Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΕΕ
Νέα συνάντηση Σολάνα - Λαριτζάνι

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Μέχρι αργά το βράδυ συνεχιζόταν η συνάντηση του εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα, με τον διαπραγματευτή και επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του ΟΗΕ, Αλί Λαριτζάνι. Το θέμα της συνάντησης δεν ήταν άλλο από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και το πακέτο «κινήτρων και αντικινήτρων», που έχουν παρουσιάσει στο Ιράν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Κίνα, Βρετανία) και Γερμανία, με αντάλλαγμα τον τερματισμό της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου.

Η συνάντηση πραγματοποιούνταν στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών και οι δύο άνδρες δεν έκαναν δηλώσεις πριν την έναρξή της. Ο μόνος που μίλησε στα ΜΜΕ ήταν ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, ο οποίος δήλωσε «ιδιαίτερα αισιόδοξος». Ο Σταϊνμάγιερ δε συμμετείχε στη συνάντηση και διευκρίνισε ότι προφανώς για να υπάρξει ενημέρωση για την πορεία της, θα πρέπει πρώτα ο Χαβιέ Σολάνα να συνεννοηθεί με τις 6 χώρες για τις ιρανικές θέσεις, πριν αποφασιστεί αν θα υπάρξει επανέναρξη διαπραγματεύσεων.

Η Ουάσιγκτον, από την άλλη, διαμήνυε ότι είναι διατεθειμένη να «καθυστερήσει» για κάποιες βδομάδες την προσφυγή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου σκοπεύει να ζητήσει κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, αν «φανεί προοπτική διαλόγου» στις συζητήσεις Σολάνα - Λαριτζάνι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ