Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΡΕΙΟΣ ΟΔΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΚΡΗΤΗΣ
«Πρωταθλητής» σε οδική (αν)ασφάλεια

Σε φονικό «Πέταλο Μαλιακού» τείνει να μετατραπεί ο Βόρειος Οδικός Αξονας της Κρήτης με 21 νεκρούς από τροχαία το 2000 που έφτασαν τους 37 το 2005 (αύξηση 75%). Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δύο από τα τρία χειρότερα δυστυχήματα που συνέβησαν σε όλη τη χώρα το τελευταίο τρίμηνο έγιναν σ' αυτόν τον οδικό άξονα.

Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου από τους εκπροσώπους του ΤΕΕ και του ΕΚΑΒ, με αφορμή την Ημερίδα που συνδιοργανώνουν σήμερα το πρωί στο ΕΒΕΑ με θέμα «Οδική Ασφάλεια και ΕΚΑΒ: Μετά το ατύχημα τι;».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν, η χώρα μας εξακολουθεί να θρηνεί εκατοντάδες ανθρώπινα θύματα το χρόνο από τροχαία ατυχήματα (1.614 νεκροί το 2005, έναντι 1.670 το 2004). Οπως τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Αλαβάνος, τα τροχαία ατυχήματα στοιχίζουν κάθε χρόνο στην οικονομία της χώρας 80 δισ. ευρώ, ενώ αν διαθέταμε μόνο το 1% από αυτά (κάπου 80 εκατ. ευρώ) θα αντιμετωπίζαμε σημαντικούς τομείς πρόληψης (έργα συντήρησης, εξοπλισμός υπηρεσιών άμεσης βοήθειας κλπ.). Ακόμα όμως - όπως κατάγγειλε - και η νομοθεσία αντιστρατεύεται την προσπάθεια πρόληψης, φέρνοντας ως παράδειγμα τα λεωφορεία για τα οποία προβλέπει μεν όριο ηλικίας τα 15 χρόνια, αλλά επειδή κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται για τα σχολικά, τελικά όταν αποσύρονται, μεταφέρουν μαθητές!

«Παιδαγωγικά»... πρόστιμα!

Πενταπλασιάζουμε τα πρόστιμα στο νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας «για να σώσουμε ζωές. Δεν είναι εισπρακτικός ο λόγος. Είναι καθαρά παιδαγωγικός»! Αυτό δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Β. Πολύδωρας, μετά από σύσκεψη με τον υπουργό Μεταφορών Μ. Λιάπη, με θέμα την εφαρμογή της νομοθεσίας των οδικών μεταφορών.

Αντί λοιπόν να προχωρήσει η κυβέρνηση σε λύσεις που θα «χτυπήσουν» στη ρίζα το πρόβλημα, όπως μεταξύ άλλων βελτίωση του απαρχαιωμένου οδικού δικτύου - κυρίως του επαρχιακού -βρίσκει διέξοδο στην καταστολή και στην εισπρακτική λογική. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε μεταξύ άλλων η εντατικοποίηση των ελέγχων στις λεωφορειολωρίδες με κινητές κάμερες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ