Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Κινδυνεύουν όσοι θέλουν να αθληθούν

Τις επικίνδυνες συνθήκες που επικρατούν στο Αθλητικό Κέντρο 343 στο Λόφο Αστεροσκοπείου εκθέτουν στο «Ρ» οι άνθρωποι των σωματείων «Αναγέννηση» και «Εστία Φιλίας». Σε χειρότερη θέση τα γυναικεία τμήματα του δεύτερου σωματείου

Η ανυπαρξία τουαλετών, αλλά και η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται όταν υπάρχουν, είναι από τα βασικά προβλήματα στους χώρους άθλησης των Διαμερισμάτων της Αθήνας
Η ανυπαρξία τουαλετών, αλλά και η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται όταν υπάρχουν, είναι από τα βασικά προβλήματα στους χώρους άθλησης των Διαμερισμάτων της Αθήνας
Στο αθλητικό κέντρο 343 στο Λόφο Αστεροσκοπείου συναντήσαμε τον γενικό αρχηγό της «Αναγέννησης» Βασ. Τσίτουρα, ο οποίος μας εξήγησε το χάος που επικρατεί σε αυτή τη γειτονιά του κέντρου της Αθήνας, όπου η άθληση ισοδυναμεί με... ειδική αποστολή για όσους θέλουν να την πραγματοποιήσουν.

Ο φόβος των τοξικομανών

-- «Οπως βλέπετε, αυτός ο χώρος είναι εντελώς ακατάλληλος και επικίνδυνος για την προπόνηση των παιδιών. Κάθε μέρα, δεκάδες παιδιά έρχονται για να αθληθούν και να παίζουν και δεν υπάρχει ένα WC, με αποτέλεσμα ο γύρω χώρος να έχει μετατραπεί σε χαβούζα. Αυτός μας δημιουργεί μεγάλα προβλήματα όταν γυμνάζονται τα κορίτσια. Αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα πολιτισμού; Ενα άλλο ζήτημα που αντιμετωπίζουμε είναι τα ναρκωτικά. Το άλσος του Αστεροσκοπείου είναι εγκαταλειμμένο από το Δήμο. Ακόμα και μεσημεριανές ώρες έχουν επιτεθεί σε παιδιά για να τα κλέψουν. Δεν υπάρχει στοιχειώδης επίβλεψη του χώρου».

-- Γιατί ο Δήμος έχει εγκαταλείψει τους αθλητικούς χώρους; μήπως θέλει να τους δώσει στους ιδιώτες;

-- «Αυτό είναι συνειδητή επιλογή του Δήμου. Εκεί στοχεύει. Ο μόνος άνθρωπος που είχε ανταποκριθεί στο κάλεσμά μας είχε όραμα και είχε κάνει και μελέτη για όλους τους ελεύθερους χώρους ήταν ο Λεων. Αυδής, ο οποίος είχε γνωρίσει αυτούς τους χώρους».

-- Πόσα παιδιά γυμνάζονται;

-- «Εχουμε 150 παιδιά στα παιδικά τμήματα. Η ανδρική ομάδα γυμνάζεται στο κλειστό του Ρουφ, το οποίο είναι ακατάλληλο για υψηλό αθλητισμό. Δεν υπάρχει ένα στοιχειώδες φαρμακείο. Μετά, ο χώρος έχει προβλήματα με το δάπεδο. Ακόμα ο Αθλητικός Οργανισμός εισπράττει χρήματα από τις εργασιακές ομάδες (ΙΚΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ, ΠΥΡΚΑΛ κλπ.), κάνει εμπόριο, εισπράττει 30 ευρώ την ώρα και σωστή προπόνηση δε γίνεται».


-- Τι προϋπολογισμό έχετε;

-- «Γύρω στις 30 χιλ. ευρώ. Αυτά βγαίνουν από τις εκδηλώσεις και τη βοήθεια των φίλων μας. Δε θέλουμε χορηγούς, είναι καρκίνος για τον αθλητισμό. Η πολιτεία θα μπορούσε εύκολα και με λίγα χρήματα να βοηθήσει τα ερασιτεχνικά σωματεία».

Απαγορευτική η άθληση για τα κορίτσια

Στον ίδιο χώρο στο διπλανό γήπεδο γυμνάζονται τα μικρά κορίτσια της «Εστίας Φιλίας», την προπόνηση παρακολουθούσαν οι κ.κ. Σπυρόπουλος και Ντέκας, έφοροι του τμήματος Κορασίδων...

-- «Σ' αυτό το γήπεδο που δεν πληροί τους όρους γυμνάζονται οι κορασίδες. Η παρουσία μας εδώ παίζει το ρόλο του φύλακα. Φυλάμε τα παιδιά. Οταν δεν υπάρχει προπόνηση μπαίνουν μηχανάκια, η κατάσταση είναι απελπιστική. Επίσης δεν υπάρχει WC. Οταν έχουμε παιχνίδι και έρχονται οι γονείς των παιδιών, δεν ξέρουμε τι να κάνουμε».

-- Δε σας βλέπω αισιόδοξους...

-- «Καθόλου. Δεν υπάρχει από πουθενά βοήθεια. Παλεύουμε μόνοι μας. Αυτοί οι σύλλογοι επιτελούν κοινωνικό έργο, αυτό δεν αναγνωρίζεται από πουθενά. Η πολιτεία είναι απούσα, όπως και ο Δήμος».

Με το... αμάξι στην τουαλέτα

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τα γραφεία της «Εστίας Φιλίας» και συζήτησα με τους κ.κ. Τσαγγαράκη γεν. γραμ., Κουφόπουλο ταμία και Καραγιαννάκη μέλος.

«Τα προβλήματα από την έλλειψη χώρων είναι πολύ μεγάλα. Στην περιοχή Θησείο - Πετράλωνα υπάρχει μόνο το 343 Αθλητικό Κέντρο στο λόφο Αστεροσκοπείου, με 1,5 γήπεδο μπάσκετ, η ομάδα μας έχει το μισό γήπεδο. Εκεί γυμνάζονται πάνω από 100 παιδιά, χωρίς αποδυτήρια και κυρίως χωρίς WC. Τα παιδιά μας έρχονται από τα δημοτικά σχολεία Ανω και Κάτω Πετραλώνων. Εχουμε μεγάλα προβλήματα με τις ώρες προπόνησης. Το κάθε τμήμα θέλει μιάμιση ώρα για να γυμναστεί».

-- Ο σύλλογος έχει μόνο μπάσκετ;

-- «Ναι. Οι άνδρες και οι γυναίκες γυμνάζονται στου Ρουφ. Εκεί δίνουν και τους αγώνες τους. Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει WC στο ανοιχτό γυμναστήριο. Οταν τα κορίτσια θέλουν τουαλέτα τα πάμε με τα αυτοκίνητα στα γραφεία μας και τα ξαναεπιστρέφουμε πάλι στο γήπεδο. Κωμικοτραγικές καταστάσεις»...

-- Τι προϋπολογισμό έχει το σωματείο σας;

-- «Γύρω στις 20 χιλ. ευρώ το χρόνο».

-- Η πολιτεία πόσα σας δίνει;

-- «2.800 ευρώ αν τα πάρουμε. Κοίταξε, έχουμε κουραστεί»...

-- Σ' αυτή σας την προσπάθεια ο Δήμος της Αθήνας τι σας προσφέρει;

-- «Τίποτα»!

-- Υπάρχουν ελεύθεροι χώροι στο Γ' Διαμέρισμα, ιδιαίτερα στη γειτονιά σας, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν;

-- «Το 344 Αθλητικό Κέντρο (Κονίστρα) ανήκει στο Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων. Ο χώρος αυτός είναι αρκετά στρέμματα, θα μπορούσε να γίνει κάτι. Το ζήτημα είναι αν θέλουν κι αν υπάρχουν χρήματα».

  • Η έρευνα συνεχίζει αύριο με αναφορά στο ποδοσφαιρικό γήπεδο του ΡΟΥΦ

Ν. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ