Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΠΡΟΝΑΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
Και πάλι απ` την αρχή...

Χρειάστηκε εξειδικευμένη, πολύ δύσκολη και λεπτή δουλιά δέκα χρόνων (1994 - 2004) για να αναστηλωθεί ο Πρόναος του Παρθενώνα και τώρα, δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε - κατά πλειοψηφία - υπέρ τού να διαλυθεί και να αναστηλωθεί εκ νέου, διότι το νέο υλικό που χρησιμοποιήθηκε για τους κίονες δεν έχει ραβδώσεις όπως το παλιό, με συνέπεια το αποτέλεσμα να είναι αντιαισθητικό!

Το χειρότερο όμως δεν είναι ότι δεν προβλέφθηκε εξαρχής η ράβδωση, αλλά ότι ενώ η Επιτροπή Συντήρησης των Μνημείων της Ακρόπολης (ΕΣΜΑ) είχε διαπιστώσει αμέσως με την ολοκλήρωση του έργου το πρόβλημα και είχε αποφασίσει ομόφωνα να λαξευτούν οι ραβδώσεις στο φρέσκο μάρμαρο. Πέρασαν δύο χρόνια μέχρι να παρθεί κάποια απόφαση, με ό,τι αυτό σημαίνει και με το τι είδους παρέμβαση μπορεί πλέον να γίνει!

Η διευθύντρια της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, Μαίρη Ιωαννίδου, είπε ότι η αρχή θα γίνει άμεσα και πως «για να ολοκληρωθεί η ράβδωση των έξι κιόνων θα χρειαστεί να εργάζονται πέντε τεχνίτες επί έξι μήνες για την αποξήλωσή τους και την επεξεργασία τους σε ειδικό κόφτη και για άλλους έξι μήνες τέσσερις τεχνίτες θα βάζουν με καλέμι τις τελικές πινελιές στους σπονδύλους που θα έχουν πάρει τη θέση τους στο μνημείο».

Ωστόσο, αντίθετες με τη διάλυση των κιόνων και υπέρ της ράβδωσής τους επιτόπου είναι η Α' Εφορεία Αρχαιοτήτων και οι Διευθύνσεις Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων και Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων, οι οποίες θεωρούν ότι είναι αδόκιμη και μη αναστρέψιμη η προτεινόμενη μέθοδος, διότι θα χαθούν ιστορικές φάσεις του μνημείου.

Τελικά, η πλειοψηφία πείστηκε από τα επιχειρήματα των ΕΣΜΑ και ΥΣΜΑ ότι δε θα καταπονηθεί το μνημείο, ότι έχουν εμπειρία στις αποσυναρμολογήσεις (σ.σ. κάτι που είναι γεγονός αλλά άσχετο στην προκειμένη περίπτωση) και ότι η μηχανική μέθοδος ράβδωσης που προτείνουν εξοικονομεί χρόνο και χρήμα, δεδομένου ότι το εν λόγω έργο έχει ενταχθεί και στο Γ' ΚΠΣ. Αυτό που δεν είπαν όμως είναι, πόσο κοστολογείται - αν μπορεί να κοστολογηθεί - η δουλιά και το χρήμα δέκα χρόνων και ποιος εγγυάται (δηλαδή ποιος αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη) να μην επαναληφθούν τέτοιες απαράδεκτες καταστάσεις στο κορυφαίο μνημείο. Αλλά φαίνεται πως οι πολιτικές ηγεσίες στο ΥΠΠΟ - διότι αυτές φέρουν την πολιτική ευθύνη - δεν ασχολούνται με τέτοιου είδους «λεπτομέρειες»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ