Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΑΕΠ
Ευημερούν η πλουτοκρατία και οι αριθμοί

Συνέχιση της λιτότητας και μετά την αναθεώρηση του ΑΕΠ προανήγγειλε χτες ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, επικαλούμενος το «δημοσιονομικό πρόβλημα» καθώς και τους «κινδύνους από το Ασφαλιστικό»!

Απόλυτα ξεκομμένες από την πραγματικότητα και τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων αποδείχνονται οι διάφορες λογιστικές εκτιμήσεις για το ύψος του ΑΕΠ, όπως και οι διάφορες αστικές μέθοδοι μέτρησης του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου. Το γεγονός αυτό προκύπτει ολοφάνερα και από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου έκανε απόλυτα σαφές ότι η πολιτική λιτότητας, το πρόγραμμα σταθερότητας και «δημοσιονομικής εξυγίανσης» παραμένουν στο ακέραιο, όπως και η κυβερνητική πολιτική στο σύνολό της.

Στην προσπάθειά του να «κόψει το βήχα» όλων όσοι ήλπιζαν πως μετά τη διαφορετική μέτρηση του ΑΕΠ (αύξηση σε ποσοστό περίπου 25%) θα υπάρξει και αλλαγή πλεύσης σε ό,τι αφορά σε μια σειρά από δίκαια οικονομικά αιτήματα των λαϊκών στρωμάτων, ο Γ. Αλογοσκούφης τόνισε: «Το δημοσιονομικό πρόβλημα παραμένει οξύ, όπως και οι κίνδυνοι από το Ασφαλιστικό και όλα αυτά τα ζητήματα δε σχετίζονται με την αναθεώρηση». Ενόψει της κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2007 ο υπουργός έσπευσε να «διευκρινίσει» πως οι ...αυξήσεις στις αποδοχές των εκπαιδευτικών βρίσκονται «στα όρια αντοχής της οικονομίας».

Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι οι όποιες (αστικές) στατιστικές μέθοδοι για τη μέτρηση του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου σε τίποτα δεν έχουν να κάνουν με την κατανομή του πλούτου στις διαφορετικές κοινωνικές τάξεις. Επιχειρώντας, μάλιστα, να προλειάνει το έδαφος για συνέχιση της φοροεισπρακτικής πολιτικής, ο υπουργός σημείωσε: «Τα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του αναθεωρημένου ΑΕΠ θα αποδειχτούν πολύ λιγότερα». Πρόσθεσε δε πως γίνεται «ακόμη οξύτερη η ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή διότι στον τριτογενή τομέα, όπου επικεντρώθηκε η αναθεώρηση, φαίνεται ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερη φοροδιαφυγή απ' ό,τι σε άλλους κλάδους».

Επίσης, για το ίδιο θέμα ο υπουργός διευκρίνισε πως το προσχέδιο του προϋπολογισμού συντάχτηκε στη βάση των στοιχείων πριν από την αναθεώρηση ενώ είναι άγνωστο αν θα ισχύει το ίδιο και για το τελικό σχέδιο καθώς η κυβέρνηση είναι σε αναμονή των αποφάσεων της Γιούροστατ. Με αφορμή σχετικές δηλώσεις εκπροσώπων των επιτρόπων Οικονομικών, Χ. Αλμούνια, και Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ, Ντ. Χίμπνερ (άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθεί εκτός Ταμείου Συνοχής η Ελλάδα μετά το 2010), ο υπουργός δήλωσε αισιόδοξος πως «δε θα υπάρξει ζήτημα με τα κοινοτικά κονδύλια». Σε σχετική ερώτηση για τη χρηματοδότηση του ΙΚΑ με 1% του ΑΕΠ ετησίως, όπως και το ύψος της ελληνικής συνεισφοράς στα κοινοτικά ταμεία, είπε πως οι σχετικές υποχρεώσεις θα τηρηθούν.

Τα δεδομένα της αναθεώρησης

Τα νέα στατιστικά δεδομένα, που οδήγησαν στην προς τα πάνω αναθεώρηση, όπως τα προσδιόρισε ο υπουργός, είναι οι νεότερες στατιστικές έρευνες για δραστηριότητες, όπως για το λιανικό και το χονδρικό εμπόριο, τις μεταφορές, τα ξενοδοχεία, τις κατασκευές και τα νοίκια, τον υπολογισμό στοιχείων μη κερδοσκοπικών οργανώσεων και άλλα τα οποία η αστική προσέγγιση τα κατατάσσει συλλήβδην στον τομέα των «υπηρεσιών». Οι εν λόγω «υπηρεσίες» συνέβαλαν στο 50% της αναθεώρησης του ΑΕΠ. Η «παράνομη δραστηριότητα» (ναρκωτικά, κ.ά.), σύμφωνα με τον υπουργό, «δεν αφορά ούτε το 0,7% από το 25% της αναθεώρησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ