Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ
«Λαιμητόμος» η έλλειψη πρόσβασης σε νερό και αποχέτευση...

ΓΕΝΕΥΗ.- Δύσκολη υπόθεση παραμένει η επιβίωση για 2,5 δισ. κατοίκους χωρών της υποσαχάρειας Αφρικής και της Νότιας Ασίας, καθώς η ανυπαρξία δικτύων τρεχούμενου νερού και αποχέτευσης κάνει εύκολα ιάσιμες ασθένειες όπως η διάρροια να μετατρέπονται σε αιτία θανάτου. Χειρότερη τύχη αντιμετωπίζουν εκατομμύρια παιδιά, αφού η έλλειψη πρόσβασής τους σε πόσιμο νερό και υπηρεσίες βασικής υγιεινής σκοτώνει κάθε χρόνο περίπου 1.500.000 βρέφη και παιδιά ως πέντε χρόνων. Αυτά μεταξύ άλλων αναφέρονται στην τελευταία έκθεση της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ για την πρόσβαση των κατοίκων αναπτυσσόμενων χωρών σε δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης που δημοσιοποιήθηκε χτες με τίτλο «Πρόοδος για τα Παιδιά».

Στην ίδια έκθεση καταγράφεται επιπλέον ότι:

  • Το 50% του πληθυσμού των περισσότερων χωρών της Υποσαχάρειας Αφρικής δεν έχει πρόσβαση σε δίκτυα αποχέτευσης και ύδρευσης, με χειρότερες τις περιπτώσεις της Νιγηρίας, του Νίγηρα, της Ισημερινής Γουινέας, της ΛΔ Κονγκό.
  • Περίπου 980.000.000 παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο τρεχούμενο νερό.
  • Κάπου 980.000.000 παιδιά και έφηβοι έως 18 ετών δεν απολαμβάνουν υπηρεσίες βασικής υγιεινής με πρώτη την πρόσβαση σε δίκτυα αποχέτευσης.

Ωστόσο, οι συντάκτες της έκθεσης εκτιμούν ότι υπάρχουν ελάχιστες μεν πλην θετικές εξελίξεις, όπως:

  • Μέσα σε 14 χρόνια αυξήθηκε κατά 5% το ποσοστό των ανθρώπων που απέκτησαν πρόσβαση σε πόσιμο νερό κυρίως σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.
  • Τα τελευταία 16 χρόνια αυξήθηκε κατά 10% το ποσοστό των ανθρώπων που απέκτησαν πρόσβαση σε δίκτυα αποχέτευσης και ύδρευσης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ