Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κύμα εσωτερικής προσφυγιάς

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Δεκάδες χιλιάδες Ιρακινοί έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, εξαιτίας της κλιμακούμενης ενδοκοινοτικής βίας. Σύμφωνα με οργανώσεις αρωγής, τους τελευταίους 7 μήνες, ο αριθμός των προσφύγων έφτασε τις 250.000 και δε συμπεριλαμβάνει όσους πήραν το δρόμο της προσφυγιάς, χωρίς να ζητήσουν βοήθεια από κάποια οργάνωση ή από τις αρχές.

Η κατάσταση, ιδιαίτερα, στη Βαγδάτη είναι δραματική, παρά τα έκτακτα «κατοχικά» μέτρα. Χτες, άλλα 40 πτώματα εντοπίστηκαν με σημάδια βασανισμού, ενώ παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη μπροστά σε εστιατόριο που χρησιμοποιούν, κυρίως, Χριστιανοί Ιρακινοί, σκοτώνοντας 5 και τραυματίζοντας 34 πολίτες.

Το προηγούμενο βράδυ, από επίθεση ενόπλων σε σουνιτικό τέμενος σκοτώθηκαν 10 και τραυματίστηκαν 11 άνθρωποι. Στην περίμετρο της Βαγδάτης, στην επαρχία Ντιγιάλα και στις πόλεις Μπαακούμπα και Μουκνταντίγια, σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι, σε επιθέσεις με στόχο τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας.

Η ένταση φαίνεται ότι αρχίζει να ανεβαίνει και μεταξύ σιιτών και Κούρδων. Η αυτόνομη κουρδική κυβέρνηση κατηγόρησε τους σιίτες της κεντρικής κυβέρνησης ότι «προσπαθούν να περιορίσουν το δικαίωμα των Κούρδων να αναπτύξουν, όπως νομίζουν καλύτερα, την πετρελαιοβιομηχανία στις κουρδικές περιοχές».

Και ...μήνυμα «αλ Κάιντα»

Να απαχθούν «Δυτικοί», προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις και να συμπράξουν με την «αλ Κάιντα» «ειδικοί επιστήμονες σε βιολογικά όπλα, προκειμένου να εξαπολυθούν τέτοιες επιθέσεις κατά των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ» ζήτησε από τους οπαδούς του ο φερόμενος νέος ηγέτης της «αλ Κάιντα» σε ηχογραφημένο μήνυμα στο διαδίκτυο. Επίσης, ο αλ Μουχάτζερ αναφέρεται σε 4.000 νεκρούς ξένους μαχητές στο Ιράκ, από την έναρξη του πολέμου, ενώ προσφέρει «αμνηστία μέχρι το τέλος του Ραμαζανιού σε όσους σουνίτες ηγέτες πάψουν να συνεργάζονται με τους Αμερικανούς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ