Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΕΕ
Καλό κλίμα αλλά «ουδέν νεώτερον»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Εποικοδομητικές» χαρακτήρισαν τις, μεταξύ τους, συνομιλίες ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ο διαπραγματευτής του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα. Ο Σολάνα και ο Λαριτζάνι, αντίστοιχα, μίλησαν για «θετικά συμπεράσματα», για πρόοδο» και για ορισμένα «ανοιχτά ζητήματα», χωρίς να δώσουν καμία άλλη λεπτομέρεια πέραν της δέσμευσης να «παραμείνουν σε διαρκή επαφή». Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν και την Τετάρτη το βράδυ και την Πέμπτη το πρωί.

Ο Σολάνα αναμένεται να ενημερώσει τις 6 χώρες (Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία, ΗΠΑ, Κίνα, Γερμανία) για τη συζήτηση, ενώ η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών φέρεται να του κατέστησε σαφές, τηλεφωνικώς, ότι «αν το Ιράν συμφωνήσει σε διακοπή του εμπλουτισμού ουρανίου, μπορούν να αρχίσουν συνομιλίες, αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει για πολύ». Ο Λαριτζάνι συναντήθηκε χτες και με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, χωρίς, επίσης, να δοθούν περισσότερες πληροφορίες.

Ο Ιρανός Πρόεδρος, από την άλλη, δήλωνε «έτοιμος για διαπραγματεύσεις και για διευκρινίσεις που θα απαντήσουν σε κάθε ανησυχία», συμπληρώνοντας ότι δε θα υποκύψει σε πιέσεις. Ο προκάτοχός του Χαταμί εκτιμούσε ότι μόνη λύση είναι οι διαπραγματεύσεις, γιατί το Ιράν δε θέλει πυρηνικά όπλα, αλλά ότι «η ύπαρξη προϋποθέσεων από τη Δύση, δε βοηθά καθόλου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ