Κυριακή 1 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΕ
Επιχείρηση εμφύτευσης «ευρωενωσιακών ιδεολογήματων»

Η προσπάθεια χρησιμοποίησης του εκπαιδευτικού συστήματος για την «εμφύτευση» στα μυαλά των νέων της «τυφλής πίστης» στα «ευρωενωσιακά ιδανικά», που είναι συνυφασμένα με την αναχρονιστική και αντιδραστική ιδεολογία του καπιταλισμού, συνεχίζεται. Στόχος της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων τόσο της τωρινής της ΝΔ όσο και της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ, που χρησιμοποιούν και το εκπαιδευτικό σύστημα για την ιδεολογική και την πολιτική χειραγώγηση της νεολαίας, είναι η μετατροπή των νέων σε υποτακτικούς των ευρωενωσιακών επιλογών κι απολογητές του κοινωνικοπολιτικού συστήματος της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Κι όσο υπάρχουν νέοι που δεν «τσιμπάνε» στην «ευρωενωσιακή προπαγάνδα» κι αντιστέκονται στην επιχείρηση πλήρους ενσωμάτωσης της νεολαίας και του λαού μας στη λογική της «ευρωλιγούρας» και στην πρακτική της υποταγής στους κανόνες του καπιταλιστικού συστήματος, τόσο εντείνονται οι προσπάθειες για «πλύση εγκεφάλου».

Σ' αυτή την κατεύθυνση κινείται και ο πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός, που διοργανώνεται στα Λύκεια όλης τη χώρας, με αφορμή την επέτειο των 25 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, που έφτασε στα σχολεία, ο διαγωνισμός προκηρύσσεται από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη χώρα μας κι απευθύνεται στους μαθητές της Β΄ Λυκείου. Οι πρώτοι νικητές θα κερδίσουν ένα ταξίδι στις Βρυξέλλες, για να επισκεφτούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο, ενώ θ' απονεμηθούν βραβεία σε όλους τους μαθητές που εκπόνησαν την πρώτη και τη δεύτερη καλύτερη εργασία, καθώς και στους διορθωτές των γραπτών σε κάθε σχολική μονάδα.

Το «θέμα»...

Ο τρόπος με τον οποίο τίθεται από τους διοργανωτές το θέμα του διαγωνισμού, δείχνει και τις προθέσεις τους. Οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να εκφράσουν την άποψή τους για το μέλλον της Ελλάδας στην ΕΕ και για την εξέλιξη της ΕΕ στο παγκόσμιο στερέωμα. Πλην όμως, δεν αφήνονται να εκφράσουν ελεύθερα τη γνώμη τους, καθώς «υποχρεούνται» να πάρουν υπόψη τους κάποια στοιχεία, τα οποία παρουσιάζονται στο «θέμα» του διαγωνισμού σαν δεδομένα και, εν πολλοίς, αναντίρρητα και αδιαπραγμάτευτα: Οι διοργανωτές του διαγωνισμού επικαλούνται κάποια δική τους μέτρηση «κοινής γνώμης», η οποία δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι όχι μόνο ευχαριστημένη, αλλά κατενθουσιασμένη από την ΕΕ!

Σύμφωνα με τ' αποτελέσματα αυτής της μέτρησης, το 81% των Ελλήνων θεωρεί ότι η χώρα μας έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην ΕΕ και το 73% έχει θετική εικόνα γι' αυτή. Ομως αυτά τα στοιχεία δε συνταιριάζουν με στοιχεία άλλων μετρήσεων, στο πλαίσιο του «Ευρωβαρόμετρου», τα οποία δείχνουν διαφορετικά, έως και αντίθετα αποτελέσματα.

Μάλιστα, οι Ελληνες - που κατέκλυσαν τους δρόμους στα αντιιμπεριαλιστικά συλλαλητήρια - εμφανίζονται να αποτιμούν θετικά τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ γιατί δήθεν η συμμετοχή εξασφαλίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα(!), την εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών, το ενιαίο νόμισμα κ.ο.κ.

...και το ψέμα

Είναι, λοιπόν, φανερό ότι, μ' αυτά τα «δεδομένα» που παρουσιάζουν στο διαγωνισμό, επιχειρούν να «περάσουν» την αντίληψη στους μαθητές ότι η αντιλαϊκή πολιτική, που συναποφασίζεται στην ΕΕ και εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είναι υπέρ των συμφερόντων του ελληνικού λαού και βρίσκει την πλήρη αποδοχή του.

Αλλά, πώς μπορεί ο ελληνικός λαός να αποδέχεται την ΕΕ ως εγγυητή της ειρήνης και της ασφάλειας, όταν την είδε να πρωταγωνιστεί στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας;

Πώς μπορεί να πιστεύει ότι η συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ διασφαλίζει καλύτερη Υγεία και Παιδεία για τα λαϊκά στρώματα, όταν βλέπει να υψώνονται ταξικά τείχη στην εκπαίδευση και να εμπορευματοποιείται το δημόσιο αγαθό της Υγείας;

Αφύπνιση

Ο ελληνικός λαός και η νεολαία δεν πιστεύουν ότι η ΕΕ είναι ο «παράδεισος» για τη χώρα μας, όπως αφήνεται να φανεί στο «θέμα» του μαθητικού διαγωνισμού κι όλο και περισσότεροι αφυπνίζονται, αντιλαμβανόμενοι ότι η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και πλήττει βάναυσα τα λαϊκά στρώματα, έχει αφετηρία και κατάληξη το «κέντρο» του ευρωπαϊκού καπιταλισμού, στις Βρυξέλλες.

Αυτή την αφύπνιση, που οδηγεί στην ταξική συνειδητοποίηση, στην ιδεολογική διαφοροποίηση και στην πολιτική ενεργοποίηση, επιχειρούν να προλάβουν η ΕΕ, η άρχουσα τάξη και το πολιτικό προσωπικό της στη χώρα μας, προχωρώντας στη μετατροπή της εκπαίδευσης σε εργαστήριο «πλύσης εγκεφάλου» της νεολαίας. Αν θα το πετύχουν εξαρτάται και από το αν μάθουν οι ίδιοι οι νέοι να σκέφτονται και να αντιστέκονται, εξαρτάται από το αν το νεολαιίστικο, το εκπαιδευτικό, το εργατικό, το μαζικό λαϊκό κίνημα ταχθούν, αγωνιστικά, κατά της «ευρωενωσιακής» ιδεολογικής επίθεσης στα μυαλά των νέων ανθρώπων. Και ιδιαίτερα για την εκπαίδευση, που αυτή την περίοδο βρίσκεται στην επικαιρότητα, αναδεικνύεται η ανάγκη να γίνει το περιεχόμενό της αιχμή της πάλης της εργατικής τάξης, να την κάνουν δική τους υπόθεση αυτή την πάλη όλοι οι εργαζόμενοι, να ορθώσουν ψηλό τείχος στην ευρω-προπαγάνδα της πλύσης εγκεφάλου για τα παιδιά τους!


Π. Ρ. - Γ. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ