Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΓΟΝΕΙΣ
Στους δρόμους και σήμερα για την Παιδεία
  • Σε συγκέντρωση στις 11.30 π.μ. στα Προπύλαια καλούν οι ταξικές δυνάμεις. Στις 12 το μεσημέρι στο άγαλμα του Βενιζέλου η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη
  • Την πορεία των κινητοποιήσεών τους συζητούν σήμερα και αύριο οι εκπαιδευτικοί

Δάσκαλοι, καθηγητές, εργαζόμενοι, γονείς βγαίνουν και πάλι σήμερα στους δρόμους για την Παιδεία με συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που συνεχίζουν παρά τις πιέσεις την απεργία που ξεκίνησαν στις 18 Σεπτέμβρη, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο που πραγματοποιούν 24ωρη απεργία και μαζί τους πανεπιστημιακοί, εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ, φοιτητές και σπουδαστές.

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση στις 11.30 π.μ. στα Προπύλαια απευθύνουν οι ταξικές δυνάμεις, προκειμένου να δοθεί απάντηση στην αδιαλλαξία και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, που εμμένει στην πολιτική υποβάθμισης, ιδιωτικοποίησης και όξυνσης των ταξικών φραγμών στη μόρφωση, να διεκδικήσουν όλοι μαζί την Παιδεία και το σχολείο των σύγχρονων πραγματικών λαϊκών αναγκών.

Σε συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση καλεί η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας. Η ΑΣΓΜΕ ανάμεσα σε άλλα σημειώνει ότι «το "ευέλικτο" σχολείο της "αγοράς" δεν ενδιαφέρεται για όλους τους μαθητές. Δε χρειάζεται δάσκαλο αφοσιωμένο στην ολόπλευρη μόρφωση όλων των παιδιών, ούτε δημόσια και δωρεάν λειτουργία. Σήμερα στερεί τη μόρφωση από την πλειοψηφία των νέων, γιατί σκοπεύει αύριο να τους στερήσει την εργασία και τη ζωή με δικαιώματα».

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εκπαιδευτικών εκφράζουν μεταξύ άλλων: η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας, το παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων Γαλατσίου - Λαμπρινής, η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά, η «Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση Γαλατσίου», η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ) Λέσβου, η «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία Μυτιλήνης» και η «Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση Θήβας».

Συζητούν για συνέχεια

Στο μεταξύ, την πορεία των κινητοποιήσεών τους συζητούν στις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ σήμερα και αύριο οι καθηγητές Γυμνασίων και Λυκείων. Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ για τη διαμόρφωση εισήγησης, ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ ΔΕΕ πρότεινε, για την κλιμάκωση του αγώνα των εκπαιδευτικών, δύο απεργιακά βήματα: Τετραήμερη απεργία στις 9-12 Οκτώβρη και τριήμερη απεργία στις 17-19 Οκτώβρη (λαμβάνοντας υπόψη ότι λόγω των εκλογών τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά κάποιες μέρες), με γενικές συνελεύσεις για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στις 18 Οκτώβρη. Η πρόταση αυτή δεν πλειοψήφησε και, με ψήφο ανοχής, η ΕΣΑΚ ΔΕΕ συμφώνησε τελικά σε 48ωρη απεργία τη Δευτέρα 9 και την Τρίτη 10 Οκτώβρη, με γενικές συνελεύσεις την Τετάρτη και Ολομέλεια Προέδρων των ΕΛΜΕ την Πέμπτη 12 Οκτώβρη.

Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ προτείνει στις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ να συμπληρωθεί η πρόταση για 48ωρη απεργία με τριήμερη απεργία στις 17-19 Οκτώβρη, με το πλαίσιο αιτημάτων του ΠΑΜΕ και οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ να εξουσιοδοτηθούν ώστε στη γενική συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ να στηρίξουν την πλειοψηφούσα απεργιακή πρόταση.

Σήμερα αναμένεται να διαμορφωθεί και από το ΔΣ της ΔΟΕ εισήγηση προς τις γενικές συνελεύσεις των συλλόγων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που θα γίνουν αύριο Παρασκευή και θα συζητήσουν για τη συνέχιση της απεργίας τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ