Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απαράδεκτη η κατάσταση στα νυχτερινά σχολεία

Μιλώντας στους μαθητές του νυχτερινού Λυκείου Νίκαιας
Μιλώντας στους μαθητές του νυχτερινού Λυκείου Νίκαιας
«Εδώ φαίνεται όλη η αποτυχία του εκπαιδευτικού συστήματος». Αυτή η φράση μιας καθηγήτριας στο νυχτερινό Γυμνάσιο και Λύκειο της Νίκαιας σφράγισε το περιεχόμενο της συνάντησης που είχε η Αλέκα Παπαρήγα με τους καθηγητές και τους μαθητές του νυχτερινού σχολείου.

Οι Διευθύνσεις και οι καθηγητές των σχολείων ενημέρωσαν σε μια εκ βαθέων συζήτηση την Αλέκα Παπαρήγα για τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τα περισσότερα από τα οποία είναι και προβλήματα των ημερήσιων σχολείων, αλλά στα νυχτερινά διογκώνονται, αφού πρόκειται για μαθητές εργαζόμενους διαφορετικών ηλικιών, εθνικοτήτων, γνωσιολογικού επιπέδου και ωρίμανσης. Οι καθηγητές δίνουν ηρωικές καθημερινές μάχες όχι μόνο για τη μετάδοση της γνώσης, αλλά και για τη στήριξη των μαθητών τους σε διάφορες πλευρές της ζωής τους. Είναι - και δεν το κρύβουν - εγκαταλειμμένοι από την πολιτεία, ενώ οι ανάγκες για επιπλέον προσωπικό, όσο και για ειδικότητες ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, είναι κάτι περισσότερο από άμεσες.

«Θα συμφωνήσω απόλυτα», σημείωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «με τις εκτιμήσεις των εκπαιδευτικών του νυχτερινού σχολείου ότι το αποτυχημένο εκπαιδευτικό σύστημα συνολικά, φαίνεται ακόμα πιο καθαρά στα νυχτερινά σχολεία, όπου έρχονται τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, παιδιά που αναγκάζονται να δουλεύουν, παιδιά με ειδικά κοινωνικά και προσωπικά προβλήματα.

Η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Κυριολεκτικά θα λέγαμε ότι δεν παίρνεται υπόψη ούτε στοιχειωδώς η ευαισθησία απέναντι στα παιδιά οικογενειών με σοβαρά προβλήματα. Λείπουν εκπαιδευτικοί και εν πάση περιπτώσει απ' ό,τι φαίνεται, ακριβώς επειδή η κυβέρνηση δε θέλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα θεωρεί ότι με τη βία και με τη συκοφαντία μπορεί να κλείσει στόματα. Συνευθύνη έχει βεβαίως και το ΠΑΣΟΚ, αλλά πέρα από τη συνευθύνη εμείς είμαστε αποφασισμένοι συνολικά να στηρίξουμε τους αγώνες των εργαζομένων και προτεραιότητά μας θα είναι τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων».

Μιλώντας στους μαθητές, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε πως σ' αυτή την ηλικία τα παιδιά θα έπρεπε να λαμβάνουν ουσιαστική γνώση και να ασχολούνται με τη δημιουργική ανάπτυξη των ικανοτήτων τους και όχι να δουλεύουν. Πρόσθεσε ότι, έστω κι σ' αυτές τις συνθήκες, το ΚΚΕ προτείνει την εξάωρη εργασία για τους νυχτερινούς μαθητές, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, φυσικά την πληρωμένη άδεια για τις εξετάσεις τους, καθώς και την κάλυψη όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων στα σχολειά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ