Σάββατο 7 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τα ευρωτραπεζικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΠΟΡΟΥΝ ΑΡΚΕΤΟΙ πώς γίνεται να σημειώνονται τόσο πολλές και απανωτές αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ταράζοντας τον ήδη ανήσυχο ύπνο των εκατομμυρίων δανειοληπτών αυτής της χώρας.

Δυστυχώς, αυτή είναι η «ελεύθερη αγορά τους». Οτι ανεβαίνει ...κατεβαίνει και στην περίπτωση για την οποία μιλάμε ακριβώς το ανάποδο. Μόνη εξαίρεση αποτελούν οι μισθοί (που συνεχώς κατεβαίνει η αγοραστική τους αξία) και το κόστος ζωής (που μονίμως ανεβαίνει).

Σας βεβαιώνουμε, πάντως, ότι και τότε που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έριχνε τα επιτόκια, δεν το έκανε για να αποκτήσει ο μέσος Ελληνας (ή ο Γάλλος, ο Φινλανδός, ο Ισπανός) σπίτι ή αυτοκίνητο. Ούτε για να ανεβάσει το επίπεδο ζωής των λαών, γενικά.

Αλλους είχαν στο μυαλό τους οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες και αυτούς ακριβώς προστατεύουν τώρα με την αύξηση των επιτοκίων και - πιστέψτε μας - θα κάνουν ό,τι χρειαστεί γι' αυτό, ανεξαρτήτως του κόστους που θα υπομείνει ο κοσμάκης.

Πάντως, οι τράπεζες - όπως διαβάζουμε - ετοιμάζουν διάφορα σχέδια, προκειμένου να νιώσει ασφαλής ο «πελάτης» και να συνεχίσει να δανείζεται. Ποντάρουν, βλέπετε, στα σίγουρα και συγκεκριμένα στην ανέχεια του μισθωτού και του συνταξιούχου.

«ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ δε σημαίνει ασυδοσία», δήλωσε χτες ο Δημήτρης Σιούφας, που μπορεί ως υπουργός Ανάπτυξης να έχει ...υποχρέωση να το πιστεύει δημοσίως, πλην, όμως, πρέπει να είναι και ο μόνος.


Γρηγοριάδης Κώστας

Αραγε, τι άλλο πρέπει να γίνει, πόσα άλλα πρέπει να πάθει ο καταναλωτής, για να γίνει σαφές ότι ελεύθερη αγορά σημαίνει μόνον και αποκλειστικά ασυδοσία;

Οσο για τις περίφημες αναβαθμίσεις των Επιτροπών Ανταγωνισμού και Ενέργειας σε συνταγματικά κατοχυρωμένες ανεξάρτητες αρχές, ως μέτρο που θα σταματήσει την ασυδοσία της αγοράς, μόνο χαμόγελα μπορούν να προκαλέσουν.

Μήπως δεν έχουμε δει τι γίνεται στους χώρους που υπάρχουν «συνταγματικά κατοχυρωμένες» ανεξάρτητες αρχές, όπως αυτούς των Επικοινωνιών και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ