Σάββατο 7 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ψάχνουν τρόπους να ξεπεράσουν τα αδιέξοδα

Η Τουρκία και η Γερμανία βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος όσον αφορά στην ανάγκη επίλυσης του προβλήματος των τελωνειακών υποχρεώσεων της Αγκυρας απέναντι στην Κύπρο, δήλωσε χτες στην Κωνσταντινούπολη η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ.

«Το πρωτόκολλο της Αγκυρας πρέπει να εφαρμοστεί (...) Πρέπει να συνεχίσουμε τις εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό», τόνισε η Α. Μέρκελ σε ομιλία της κατά την έναρξη ενός τουρκο-γερμανικού οικονομικού φόρουμ. «Εμείς (Γερμανία και Τουρκία) πιστεύουμε ότι το πρόβλημα αυτό πρέπει να επιλυθεί», τόνισε, αναφερόμενη σε μια συμβιβαστική πρόταση την οποία επεξεργάζονται τώρα οι Τούρκοι και η φινλανδική προεδρία. «Στην πολιτική υπάρχουν πάντα λύσεις εάν δε μιλάει κανείς δημοσίως για κάθε λεπτομέρεια», πρόσθεσε.

«Ως πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης είμαι υπέρ μιας προνομιούχου σύμπραξης με την Τουρκία, αλλά ως πρωθυπουργός σέβομαι την αρχή ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», τόνισε η Μέρκελ.

Με τους εκπροσώπους των θρησκειών

«Δώσαμε το μήνυμα διαλόγου διαφορετικών θρησκειών», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, μετά τη συνάντηση που είχε χτες στο γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη, δίπλα από τα ανάκτορα του Νολμάμπαχτσε.

Η συνάντηση, στην οποία μετείχαν ο Πατριάρχης των Αρμενίων, ο αρχιραβίνος, εκπρόσωποι των άλλων χριστιανικών Εκκλησιών και ο εκπρόσωπος των μουσουλμάνων της Τουρκίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος, εξέθεσε τη σημασία του διαθρησκειακού διαλόγου που έχει ξεκινήσει με την πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

«Αυτή η συνάντηση δίνει την καλύτερη απάντηση στα σενάρια καταστροφής, όπως η σύγκρουση των πολιτισμών», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση. Ο Τ. Ερντογάν πρόσθεσε: «Ολοι οι θρησκευτικοί και οι πολιτικοί ηγέτες θα πρέπει να αποφεύγουν δηλώσεις και συμπεριφορές που οδηγούν σε μια παιδεία βίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ