Σάββατο 7 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βήμα χειραφέτησης η ψήφος στους αγωνιστικούς συνδυασμούς

Σε συγκέντρωση στο Δημαρχείο Ηλιούπολης μίλησε χτες το απόγευμα η Αλ. Παπαρήγα

Το ρόλο που παίζουν οι φορείς της ΤΑ στην ενίσχυση της ανισότιμης θέσης της γυναίκας, ανέδειξε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας χτες το απόγευμα στη συγκέντρωση που οργάνωσαν οι Κομματικές Οργανώσεις της Ηλιούπολης, στο Δημαρχείο της πόλης. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και η Γεωργία Κιντή, χήρα του αειμνήστου Δήμαρχου Ηλιούπολης Δημήτρη Κιντή.

Η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων στις επικείμενες εκλογές να στηρίξουν τους αγωνιστικούς συνδυασμούς, ειδικά όταν διεξάγεται μία «νέα μορφή επίθεσης που φέρνει τη γυναίκα σε ακόμη πιο ανισότιμη θέση απ' ό,τι ήταν πριν, μόνο που το περιτύλιγμα είναι πιο επιχρυσωμένο και πιο πλάνο».

«Πρέπει να αποκαλυφθούν και στις μέρες που μένουν», τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, αναφερόμενη στα αποτελέσματα που έχουν στη γυναίκα οι πολιτικές που υλοποιούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Τόνισε πως «η γυναίκα είναι το υποζύγιο σήμερα του καπιταλισμού, για να εδραιωθούν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, η μερική απασχόληση, η υποβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών».

Αναφερόμενη στο πώς η ΤΑ άνοιξε το δρόμο για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, για την ένταση της εργασιακής ανασφάλειας των γυναικών, σημείωσε ότι οι δυνάμεις του ΚΚΕ πολέμησαν από την πρώτη στιγμή τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης, αν και κάποιοι δεν κατανόησαν αρχικά την επιλογή αυτή. «Καλούμε τους εργαζόμενους να σκεφτούν, είχαμε άδικο που πήγαμε κόντρα στο ρεύμα; Διότι τότε είπαμε: Θα αρχίσουν από την ΤΑ και θα το γενικεύσουν στα υπουργεία και παντού» και εξήγησε ότι η ΤΑ «κάνει τη λάντζα», προετοιμάζει το έδαφος για τη γενίκευση αντιδραστικών αλλαγών.

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ αλλά και ο ΣΥΝ συμφώνησαν στη μεταφορά αποφασιστικών αρμοδιοτήτων στην ΤΑ, όπως οι υπηρεσίες πρόνοιας, ώστε να προσλαμβάνονται φτωχές και άνεργες γυναίκες με φτηνά μεροκάματα, αξιοποιώντας τις γυναίκες ως εργαλείο κατεδάφισης της κοινωνικής πρόνοιας αλλά και με παράλληλη υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. «Λένε για παράδειγμα: πώς θα λύσουμε το πρόβλημα της μαζικής προσφοράς είτε σε ηλικιωμένους είτε σε οικογένειες με ειδικές ανάγκες; Οι γυναίκες π.χ. στα σπίτια τους, θα μαγειρεύουν, θα τους δίνουμε ένα μισθό συμβολικό το μήνα, 200-300 ευρώ, και θα αναλάβουν να μαγειρεύουν π.χ. για 30-40 περίπου οικογένειες».

Καταλήγοντας η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε: «Μαχητικά, πεισματικά, ανοίγοντας δρόμους σ' όλα τα μέτωπα, και το ιδιαίτερο αυτό μέτωπο των γυναικείων προβλημάτων, να συνεχίσουμε, να ζητήσουμε την ψήφο» και ξεκαθάρισε: «Εμείς δεν ζητάμε την ψήφο για την ψήφο, εμείς ζητάμε ψήφο για τις πολιτικές εξελίξεις για το αύριο, για το κίνημα, για την αντεπίθεση, για το μέτωπο, για την προοπτική. Ψήφος στους αγωνιστικούς συνδυασμούς που στηρίζουμε, σημαίνει βήμα χειραφέτησης, ενώ στους άλλους είναι βήμα υποταγής και εγκλωβισμού». Στην συνέχεια ακολούθησε πλούσιος διάλογος καταγράφοντας την αγανάκτηση αλλά και τον προβληματισμό εργαζόμενων γυναικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ