Τρίτη 10 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στον «αέρα» χιλιάδες συμβασιούχοι

«Στον αέρα» βρίσκονται όλοι οι συμβασιούχοι που δεν κατόρθωσαν να μετατρέψουν τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου με βάση τα ΠΔ 164/2004 και 180/2005 του Πρ. Παυλόπουλου, μετά την άσκηση αναίρεσης από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά σε απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου που είχε δικαιώσει συμβασιούχους του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΕΛΓΑ).

Η άσκηση αναίρεσης του εισαγγελέα συμπίπτει με τις απόψεις του Α΄ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς δέχεται ότι το μοναδικό αρμόδιο όργανο για τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου - μετά την έκδοση των ΠΔ - είναι το ΑΣΕΠ. Σε περίπτωση που υιοθετηθούν οι απόψεις αυτές, μπαίνει ταφόπλακα στη μονιμοποίηση των 250.000 συμβασιούχων που υποσχόταν προεκλογικά η ΝΔ ως αντιπολίτευση, προκειμένου να υφαρπάξει τις ψήφους των συμβασιούχων και των οικογενειών τους.

Η αναίρεση του Γ. Σανιδά έρχεται σε αντίθεση ακόμη και με την υπ' αριθμό 18/2006 απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, η οποία έδινε κάποιες μικρές ελπίδες για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων που είχαν δικαιωθεί από τα πολιτικά δικαστήρια. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα είχαμε και την απόφαση του Α΄ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αρνούνταν την κύρωση των ενταλμάτων πληρωμής για συμβασιούχους στους Δήμους Χαλκίδας που είχαν δικαιωθεί στα πολιτικά δικαστήρια. Η υπόθεση αυτή εκκρεμεί και στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ετσι, μειώνονται στο ελάχιστο για δικαίωση από τα δικαστήρια όσοι συμβασιούχοι δεν πήραν την έγκριση από το ΑΣΕΠ.

Σύμφωνα με την αίτηση αναίρεσης, το Μονομελές Πρωτοδικείο για τους συμβασιούχους του ΟΕΛΓΑ δέχτηκε «όλως εσφαλμένα» ότι στις συμβάσεις που είχαν υπογράψει οι πέντε συμβασιούχοι υποκρύπτονταν συμβάσεις αορίστου χρόνου με τη δικαιολογία ότι εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Τέλος, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρει ότι «τα ανωτέρω δε δεσμεύουν μόνο το νομοθέτη αλλά και το δικαστήριο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ