Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
Δεκαήμερο ευρωπαϊκών ταινιών

«Silentium» του Βόλφγκανγκ Μουρνμπέργκερ
«Silentium» του Βόλφγκανγκ Μουρνμπέργκερ
Για δέκα ημέρες (12-22/10) στους κινηματογράφους «Ιντεάλ» και «Τριανόν» θα προβάλλονται ταινίες ευρωπαϊκές και από άλλες χώρες, από το 19ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Το φεστιβάλ ξεκίνησε χτες με τους «Δίδυμους πύργους», του Ολιβερ Στόουν, μια ταινία που επέκρινε η κριτική και η οποία συμπλέει με την πολιτική Μπους.

Αναφέρουμε κάποιες ταινίες που θα ενδιαφέρουν τον αναγνώστη. Το «Silentium» του Βόλφγκανγκ Μουρνμπέργκερ, που μιλά για τις ύπουλες και μυστικές παραθρησκευτικές οργανώσεις, την ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου «Πεθαίνοντας στην Αθήνα», που αφηγείται τις τελευταίες στιγμές και τα ψυχολογικά προβλήματα ενός μεσήλικα. Επίσης, την απρόβλεπτη ταινία του Νίκου Αλευρά «Ερημος και μόνος για να μου φύγει ο πόνος», αλλά και το πολύ καλό ντοκιμαντέρ του Χέιντι Σπεκόνια «The short life of Jose Antonio Gutierrez», για τη ζωή και το θάνατο του πρώτου Αμερικανού πεζοναύτη στο Ιράκ, μια απέλπιδα ανθρώπινη πορεία, αφού η στρατολόγησή του ήταν ο μόνος τρόπος για να βιοποριστεί.

Εκτός αυτών, η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει αφιερώματα στον ανατρεπτικό κινηματογράφο (με ταινίες των Βιγκό, Μακαβέγιεφ κ.ά.), στον Σαμ Πέκινπα, στον Χάρολντ Πίντερ, στο μελλοντολογικό κινηματογράφο (με ταινίες όπως το «Κουρδιστό πορτοκάλι», του Κιούμπρικ), την τελευταία ταινία του Κεν Λόουτς («The wind that shakes the barley») και, φυσικά, το επίσημο διαγωνιστικό τμήμα. Επιφυλασσόμαστε, μετά από το τέλος του Φεστιβάλ, να κάνουμε μια κριτική αποτίμησή του.


Γιάννης ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ