Δευτέρα 16 Οχτώβρη 2006 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ψήφος υπέρ των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων!

Εντολή για συνέχιση της πολιτικής των αντιδραστικών αλλαγών και της πυγμής απέναντι στους αγώνες θεωρεί ο πρωθυπουργός το εκλογικό αποτέλεσμα

Εντολή για συνέχιση της πολιτικής των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων και πυγμής απέναντι στους λαϊκούς αγώνες θεωρεί η κυβέρνηση το αποτέλεσμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, θριαμβολογώντας για την οριακή φθορά και τις μικρές απώλειες μετά από δυόμισι χρόνια κυβερνητικής θητείας.

Αν και καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας η κυβέρνηση υποβάθμιζε συστηματικά και συνειδητά το πολιτικό περιεχόμενο και μήνυμα των τοπικών εκλογών, προτάσσοντας τα αυτοδιοικητικά κριτήρια, ωστόσο τώρα δε διστάζει να προσμετρά τις ψήφους στους γαλάζιους συνδυασμούς υπέρ της αντιλαϊκής πολιτικής της.

Αυτό ακριβώς ήταν το μήνυμα που έσπευσε να στείλει ο Κ. Καραμανλής με τη δήλωση που έκανε νωρίς το βράδυ με βάση τα exit polls και χωρίς να περιμένει τη «διαμόρφωση του χάρτη» με βάση τα επίσημα αποτελέσματα.

Ούτε λίγο - ούτε πολύ, ο πρωθυπουργός εμφάνισε το εκλογικό αποτέλεσμα ως ανανέωση εντολής για συνέχιση της στρατηγικής των μεταρρυθμίσεων, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι θα αντιμετωπίσει με αδιαλλαξία και πυγμή τα αιτήματα και τους αγώνες των εργαζομένων και όσους αντιδρούν στις αντιδραστικές αλλαγές, οι οποίες, όπως κατέστησε σαφές, θα προχωρήσουν με πιο εντατικούς ρυθμούς.

«Οι σημερινές εκλογές υπαγορεύουν στην κυβέρνηση να συνεχίσει τη στρατηγική της, βασικός άξονας της οποίας είναι οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές», τόνισε ο Κ. Καραμανλής, συμπληρώνοντας ότι «με τη στρατηγική αυτή θα πορευθούμε μέχρι τις εθνικές εκλογές του 2008». Το δεύτερο συμπληρωματικό μήνυμα που έστειλε ήταν σε όσους αντιδρούν στις αντιδραστικές αλλαγές με αιχμή τους αγώνες στην Παιδεία. «Οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται γιατί τις έχει ανάγκη ο τόπος, δεν είναι λύση η ακινησία που προτείνουν ορισμένες πλευρές», είπε με νόημα, συμπληρώνοντας ότι «οι Ελληνες πολίτες δε συμβιβάζονται με τα αδιέξοδα». Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση «συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις με υπευθυνότητα».

Απευθυνόμενος γενικότερα στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα έδειξε την πολιτική πυγμής, όπως έκανε και στη ΔΕΘ. Αφ' ενός επικαλέστηκε το αποτέλεσμα των εκλογών για να ισχυριστεί ότι αποτελεί επιβράβευση της εφαρμοζόμενης πολιτικής που φέρνει αποτελέσματα και αφ' ετέρου επανέλαβε την κατηγορηματική αντίθεσή του σε παροχές προς τους οικονομικά ασθενέστερους, «όποιο και αν είναι το κομματικό κόστος». Με περισσή έπαρση και αλαζονεία διακήρυξε ότι «δε θα υποθηκεύσω το μέλλον της χώρας και τις θυσίες των πολιτών με το να γίνομαι πρόσκαιρα ευχάριστος». «Απόφασή μου, συνέχισε, είναι να είμαι χρήσιμος στη χώρα και τους πολίτες».

Συνεργάτες του πρωθυπουργού διευκρίνιζαν αργότερα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω στα αιτήματα των απεργών δασκάλων, ενώ θα προχωρήσει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στα ΑΕΙ.

Γενικότερα στη Ρηγίλλης επικρατούσε από νωρίς το βράδυ κλίμα ευφορίας, καθώς τα κορυφαία στελέχη υποστήριζαν ότι «η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη πολιτική δύναμη», ότι «δεν ανεκόπη η πολιτική δυναμική» και «δεν αλλάζουν οι πολιτικοί συσχετισμοί». Στην κατεύθυνση αυτή αξιοποίησαν επικοινωνιακά το γκάλοπ της «Κάπα Ρισέρτς» για λογαριασμό του ΑΝΤ1.

Το «καλό» αποτέλεσμα επέτρεψε να περάσει σε δεύτερο πλάνο η κόντρα Γ. Σουφλιά και Ευ. Μεϊμαράκη, η οποία συνεχίστηκε και ανήμερα των εκλογών. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος δήλωσε: «Το θέμα δεν το δημιούργησα εγώ. Δέχθηκα όμως και συνεχίζω να δέχομαι μία απρόκλητη επίθεση, στην οποία ήμουν υποχρεωμένος ν' απαντήσω. Από την Παρασκευή ωστόσο δήλωσα ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσω τον κ. Μεϊμαράκη σε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο».

Η απάντηση ήρθε αργότερα από τον υπουργό Αμυνας, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Με αυτά τα μίζερα ασχολείστε και σήμερα;». «Σήμερα - συνέχισε - είναι η ημέρα της δημοκρατίας, η ημέρα του πολίτη και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για όλα τ' άλλα έχουμε καιρό...», συμπλήρωσε με νόημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ