Δευτέρα 16 Οχτώβρη 2006 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Με το ίδιο πείσμα στον αγώνα για τα λαϊκά συμφέροντα

Η δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μετά τη γνωστοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων

Eurokinissi

Τη δέσμευση ότι οι δυνάμεις που συγκρότησαν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια συνεργασίας θα συνεχίσουν με το ίδιο πείσμα τον αγώνα για τα λαϊκά συμφέροντα και θα ανταποκριθούν στην ευθύνη με την οποία τις χρέωσαν οι χιλιάδες εργαζόμενοι που τα υπερψήφισαν, ανέλαβε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στις δηλώσεις που έκανε αργά χτες το βράδυ. Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν εκ μέρους του ΔΗΚΚΙ ο Ηλ. Νικολόπουλος, υποψήφιος νομάρχης Αθήνας, ο οποίος ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους του ΔΗΚΚΙ που στήριξαν σε όλη την Ελλάδα τους αγωνιστικούς συνδυασμούς. Ακόμη, η Μαρία Ζευγώλη εκ μέρους της Κομμουνιστικής Ανανέωσης και ο Χρ. Μαργανέλης από την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών.

Εισηγητικά η Αλ. Παπαρήγα τόνισε: «Με τα έως τώρα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μια σαφής άνοδος των ψηφοδελτίων που συγκρότησαν οι συνεργαζόμενες δυνάμεις, το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Κομμουνιστική Ανανέωση, η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, που εμπλουτίστηκαν, βέβαια, τοπικά και με άλλες δυνάμεις και αγωνιστές. Η σαφής άνοδος προκύπτει σε πολλούς νομούς της χώρας, επίσης και σε βασικούς δήμους. Νομίζουμε ότι η Α΄ Αθήνας όπως και η Υπερνομαρχία είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα, όχι όμως και το μοναδικό. Υπάρχουν αρκετοί νομοί στη Θεσσαλονίκη, στη Στερεά, στην Πελοπόννησο κ.α. που δείχνουν αυτή τη σαφή άνοδο. Βεβαίως δεν είναι ίδια παντού, αλλού είναι μικρότερη αλλού μεγαλύτερη».

Συνεχίζοντας η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε: «Αυτό που έχει σημασία για μας είναι ότι πολύ έγκαιρα και με σαφήνεια ως σήμερα δώσαμε πολιτικό χαρακτήρα στη μάχη αυτή, εμπλουτισμένη βεβαίως με τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στους τόπους δουλιάς και στους τόπους κατοικίας. Δεν αφήσαμε τίποτα απ' έξω, γνωρίζοντας ότι δίνοντας τέτοιο χαρακτήρα στη μάχη αυτή καλείς τα λαϊκά στρώματα να κάνουν υπερβάσεις, δίνοντας μια πολιτική ψήφο. Και με αυτή την έννοια αυτή η άνοδος έχει ποιοτικά χαρακτηριστικά γιατί δε στηρίχτηκε στην ανάδειξη ούτε τοπικών ιδιαιτεροτήτων, ούτε ατομικών χαρακτηριστικών, εμφανίστηκε ένα ψηφοδέλτιο συλλογικής συνεργασίας με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά».

«Θεωρούμε σημαντικό - συνέχισε - ότι αυτόν τον πολιτικό χαρακτήρα τον εμπεδώσαμε πάνω και στα γενικά προβλήματα αλλά και με εξειδίκευση κατά περιφέρεια, νομό ακόμα και γειτονιά.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους που ψήφισαν και μάλιστα για πρώτη φορά τα ψηφοδέλτια συνεργασίας, κάνοντας την υπέρβαση μιας και είχαν να αντιμετωπίσουν τη συστηματική δουλιά των άλλων δυνάμεων, που προσπάθησαν να δώσουν ένα στενό τοπικό αυτοδιοικητικό, όπως έλεγαν, χαρακτήρα στη μάχη των εκλογών ή να αναδεικνύουν ιδιαιτερότητες και προσωπικά χαρακτηριστικά. Θεωρούμε ότι αυτή η ψήφος ήταν ψήφος απόφασης - συνείδησης και να τους υποσχεθούμε ότι θα ανταποκριθούμε πλήρως στην όποια ευθύνη μας χρέωσαν».

Η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε ακόμα ότι: «Εμάς μας ενδιαφέρει και να στερεωθεί η συνεργασία που αναπτύξαμε και να αναπτυχθεί προς τα κάτω και να τονωθεί η λαϊκή πρωτοβουλία και αυτενέργεια.

Ωστόσο δεν μπορούμε παρά να δεχτούμε ότι ο δικομματισμός με την έννοια των εσωτερικών μετακινήσεων ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ παραμένει ισχυρός και απ' αυτή την άποψη θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας γιατί ο απεγκλωβισμός λαϊκών μαζών θεωρούμε ότι είναι κλειδί για την ανάπτυξη του κινήματος, για θετικές διεργασίες και ανακατατάξεις και για την αποτελεσματικότητα της πάλης. Τα εργατικά λαϊκά στρώματα που ήδη νιώθουν μεγάλη αγανάκτηση και συνειδητοποιούν ότι ανάμεσα στα δύο κόμματα δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές, αυτά πρέπει να αποβάλλουν τους όποιους δισταγμούς έχουν και να ακολουθήσουν ένα διαφορετικό δρόμο σε όλα τα μέτωπα και στις εθνικές εκλογές και στην ΤΑ και στο κίνημα».

Καταλήγοντας η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε ότι προβληματίζει η αποχή και συμπλήρωσε: «Χωρίς να είμαστε σε θέση να εκφράσουμε όλους όσοι απείχαν, φαίνεται ότι ένα σημαντικό ποσοστό αυτών απείχαν από ένα είδος - επιτρέψτε μου την έκφραση - αηδίας απέναντι στο δικομματικό καυγά και μάλιστα στο κλίμα που διαμορφώθηκε στην προεκλογική περίοδο, τα σκάνδαλα, οι διαξιφισμοί που άφησαν στο απυρόβλητο ή στο περιθώριο τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα. Οι επικεφαλής των άλλων συνδυασμών πολύ λίγο ανέπτυξαν τα προγράμματά τους δημόσια και περισσότερο έκαναν αντεγκλήσεις ποιος είναι καλύτερος διαχειριστής, συν του ότι έβγαζε ο ένας καταγγελίες σε βάρος του άλλου. Αυτό το κλίμα σε ένα μέρος των εργαζομένων προκαλεί απέχθεια. Η αποχή βεβαίως δεν είναι λύση αλλά πρέπει να υπολογιστεί και αυτή η πλευρά».

«Αυτό που θα ήθελα να προσθέσω, τέλος, είναι ότι εμείς θα συνεχίσουμε τη δράση μας, τους αγώνες μας. Αποκτήσαμε νέες εμπειρίες, μπήκαμε πιο βαθιά στα προβλήματα των εργαζομένων κι αυτό που σήμερα μας κάνει όλους μαζί πιο ώριμους είναι ότι θα μπορέσουμε να συνδυάσουμε καλύτερα την πάλη για τα προβλήματα της δουλιάς με την πάλη για αυτά του τόπου κατοικίας. Πιστεύω ότι θα συμβάλουμε να συναντηθούν πιο στενά και ουσιαστικά οι αγώνες των εργαζομένων με τα κινήματα στις γειτονιές γιατί τα προβλήματα είναι ενιαία, δεν υπάρχει μια διχασμένη προσωπικότητα ανάμεσα στον τόπο δουλιάς και κατοικίας, δεν είναι μια διαφορετική προσωπικότητα ο δημότης και ο εργαζόμενος. Ο πολίτης είναι πάνω απ' όλα εργαζόμενος, νέος, γυναίκα με οξυμένα προβλήματα.

Θα ολοκληρώσουμε τις εκτιμήσεις αυτές, ακούγοντας και τους συνδυασμούς που έδωσαν τη μάχη σε κάθε χώρο. Και μέσα από μια τέτοια διαδικασία θα προσπαθήσουμε να έχουμε πιο ολοκληρωμένα και ουσιαστικά συμπεράσματα».

«Αυτή η συνεργασία - κατέληξε - η οποία δε διαμορφώθηκε τώρα, προϋπήρχε, στερεώθηκε και βάθυνε περισσότερο γιατί όταν δίνεις μια μάχη από κοινού, αποκτάς πιο στενούς δεσμούς και πιστεύουμε ότι θα υπάρξει μια σημαντική συνέχεια όχι μόνο στην ΤΑ. Και δεν ξεχνάμε ότι από τη Δευτέρα υπάρχουν αγώνες σε εξέλιξη και θα βρεθούμε στην πρώτη γραμμή, μαζί με όλους τους αγωνιστές, δασκάλους, καθηγητές, μαθητές, σπουδαστές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ