Τρίτη 17 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Νομιμοποίηση» των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων

Την επομένη των δημοτικών εκλογών, η κυβέρνηση επαναβεβαιώνει την αδιάλλακτη στάση της απέναντι στους απεργούς δασκάλους και «νομιμοποιεί», μέσα από την ψήφο της Κυριακής, την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ

Γρηγοριάδης Κώστας

«Αέρα» στην προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων θα επιχειρήσει να δώσει η κυβέρνηση, επικαλούμενη το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής.

Την επομένη των τοπικών εκλογών, η κυβέρνηση έσπευσε να δώσει σαφή δείγματα γραφής για την πολιτική που θα εφαρμόσει το επόμενο διάστημα καθώς και για τη στάση της απέναντι στα δίκαια αιτήματα και τους αγώνες των εργαζομένων. Διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, κατέστησε σαφές ότι θα συνεχίσει την αδιάλλακτη στάση απέναντι στους απεργούς δασκάλους, ενώ θα προχωρήσει στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος που ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία ιδιωτικών ΑΕΙ.

Ειδικότερα, ο Θ. Ρουσόπουλος απηύθυνε εκ νέου, με μειλίχιο ύφος, έκκληση προς τους δασκάλους «να επιστρέψουν στα σχολεία», κοπτόμενος για τα μαθήματα που χάνουν οι μαθητές, αλλά ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση επί της ουσίας δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω: «Δεν μπορεί σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση να ακολουθήσει άλλη οικονομική πολιτική», επανέλαβε, περιοριζόμενος να μοιράσει λόγια συμπάθειας και αναγνώρισης «της προσφοράς των δασκάλων». Ταυτόχρονα, άδραξε την ευκαιρία για να υπογραμμίσει τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, γιατί, όπως είπε, «είναι μια πολιτική που την ψήφισαν οι Ελληνες πολίτες»(!). Η κυβέρνηση, συμπλήρωσε, δεν ήρθε εκ των υστέρων και αίφνης να πει ότι θα αλλάξω το άρθρο 16. Είναι μια πολιτική της ΝΔ πέραν της 10ετίας, κατέληξε. Κατά τ' άλλα, ο εκπρόσωπος ορκιζόταν ότι η κυβέρνηση «δεν εκμεταλλεύεται το αποτέλεσμα των εκλογών»... Αναλόγου αξιοπιστίας ήταν η διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση δεν κομματικοποιεί αυτές τις εκλογές, για να συμπληρώσει αμέσως μετά ότι «αν ήθελε κανείς να κομματικοποιήσει τις εκλογές, θα έπρεπε να μιλήσει για μια μεγάλη πληθώρα νομαρχιών, οι οποίες εξέλεξαν υποψηφίους που στηρίχτηκαν από το κυβερνών κόμμα»...

Γενικότερα, τα κυβερνητικά στελέχη σε χθεσινές δηλώσεις κινήθηκαν στη γραμμή που έδωσε ο Κ. Καραμανλής το βράδυ των εκλογών, ότι δηλαδή «οι σημερινές εκλογές υπαγορεύουν στην κυβέρνηση να συνεχίσει τη στρατηγική των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων».

Τα ίδια στελέχη θεωρούν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα «δίνει δύναμη» στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση με ταχύτερους ρυθμούς. Επικαλούνται τον απόλυτο αριθμό των ψήφων που πήραν οι γαλάζιοι υποψήφιοι σε επίπεδο νομαρχών που τους δίνει, όπως υπολογίζουν, ένα προβάδισμα 2,43% έναντι του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις 26 νομαρχίες που κέρδισαν από τον α' γύρο, προκειμένου να ισχυριστούν ότι όχι μόνο δεν υπήρξε έκφραση δυσαρέσκειας στην κυβερνητική πολιτική, αλλά επιδοκιμασία της...

Συγκεκριμένα στην αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος που έκαναν χτες τα στελέχη της ΝΔ στη Ρηγίλλης επισήμαιναν ότι η ΝΔ κέρδισε 28 νομαρχίες από τις 47 που κρίθηκαν την πρώτη Κυριακή και θεωρούν βέβαιο ότι θα ξεπεράσουν τις 30 νομαρχίες την ερχόμενη Κυριακή, υπερβαίνοντας τον αριθμό των γαλάζιων νομαρχιών του 2002. Απαντώντας στην εκτίμηση του ΠΑΣΟΚ ότι μηδενίστηκε η διαφορά του με τη ΝΔ, τα στελέχη της ΝΔ αναφέρουν ότι το συνολικό ποσοστό της ΝΔ (μαζί με τους «αντάρτες» της), ανέρχεται στο 43,7% των ψήφων έναντι 40,96% του ΠΑΣΟΚ. Επισημαίνουν ακόμα ότι σε 15 από τις 28 νομαρχίες που κέρδισαν οι υποψήφιοι που στηρίχτηκαν από τη ΝΔ, το ποσοστό τους υπερέβη το 50%.

Σε θριαμβευτικούς τόνους κινήθηκαν χτες οι δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών. «Θέλω να εκφράσω τη δική μας ικανοποίηση. Το αποτέλεσμα αυτό δικαιώνει τις επιλογές της ΝΔ, με τους υποψήφιους που στήριξε», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη εξερχόμενη από το Μέγαρο Μαξίμου.

Το μήνυμα των εκλογών, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Σ. Τσιτουρίδη είναι ότι «πρέπει να προχωρήσουμε για σημαντικές αλλαγές στον τόπο, όπως είπε ο κ. πρωθυπουργός». Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Εργασίας Δ. Αβραμόπουλος δήλωσε (στον «Αλφα 9,89») ότι βασικό μήνυμα της αναμέτρησης είναι «συνεχίστε με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς το έργο σας, θέλουμε να σας αξιολογήσουμε με βάση τα αποτελέσματα για το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ