Τρίτη 17 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΓΥΡΟΥ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ 15ης ΟΚΤΩΒΡΗ 2006

1. Η ΚΕ συνεδρίασε τη Δευτέρα 16 Οκτώβρη 2006, προκειμένου να κάνει μια πρώτη τοποθέτηση και εκτίμηση για τα εκλογικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Τα τελικά συμπεράσματα θα εξαχθούν μετά τις εκλογές του δεύτερου γύρου και αφού προηγηθεί συζήτηση στις ΚΟΒ και τα καθοδηγητικά όργανα, αφού παρθεί υπόψη και η γνώμη των συνεργαζόμενων δυνάμεων.

2. Η ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στις χιλιάδες μέλη, φίλους και οπαδούς του Κόμματος, στα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ, που με τη δράση και την πρωτοβουλία που ανέπτυξαν στήριξαν τους αγωνιστικούς συνδυασμούς που συγκρότησε το ΚΚΕ με τις συνεργαζόμενες δυνάμεις του ΔΗΚΚΙ, της Κομμουνιστικής Ανανέωσης και της Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών, στους οποίους, σε τοπικό επίπεδο, συμμετείχαν και άλλες ριζοσπαστικές και οικολογικές κινήσεις, εκπρόσωποι κινημάτων, τοπικοί αγωνιστές και αγωνίστριες.

Με την ίδια συμπαράταξη και συσπείρωση θα συνεχίσουμε την ολοκλήρωση της μάχης των τοπικών εκλογών στο δεύτερο γύρο. Θα δράσουμε μαχητικά στις μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων, των εκπαιδευτικών, των φοιτητών, σπουδαστών και μαθητών για το μεγάλο πρόβλημα της Παιδείας.

Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για τη συσπείρωση σε όλα τα μέτωπα πάλης όλων εκείνων που επιδιώκουν να αντιτάξουν μαζική πολιτική δράση ενάντια στη λογική του μονόδρομου που υπηρετεί την πλουτοκρατία, την πολιτική του ιμπεριαλισμού.

3. Η ΚΕ του ΚΚΕ και η συμπαράταξη των συνεργαζόμενων δυνάμεων σωστά θέσαμε, πολύ έγκαιρα, ως πολιτικό στόχο στις τοπικές εκλογές την ανάπτυξη πλατιάς και συστηματικής μαζικής πολιτικής δράσης, ώστε κριτήριο ψήφου να αποτελέσουν οι αρνητικές εξελίξεις στην καθημερινή ζωή της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζομένων στο δικαίωμα στη δουλιά, στο εισόδημα και στη σύνταξη, στη δωρεάν Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, στο δικαίωμα του ελεύθερου χρόνου, της ισοτιμίας και χειραφέτησης της γυναίκας, των σύγχρονων αναγκών της νεολαίας και γενικότερα των νεότερων ηλικιών. Επίσης, να τεθούν στο επίκεντρο τα μεγάλα προβλήματα των ελεύθερων χώρων και του πράσινου, της προστασίας του περιβάλλοντος, της καταπολέμησης των ναρκωτικών, τα προβλήματα στις υποβαθμισμένες περιοχές.

Αναδείξαμε την καθοριστική σημασία για το αύριο και την προοπτική που έχει η καταδίκη της εναλλαγής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στη διακυβέρνηση, της πολιτικής του εγκλωβισμού και του συμβιβασμού στην κυρίαρχη πολιτική.

Επιμείναμε στον πολιτικό χαρακτήρα της μάχης των τοπικών εκλογών, παίρνοντας υπόψη τις αρνητικές εξελίξεις στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πιο συγκεκριμένα αυτές που συνδέονται με την ελλιπή κρατική χρηματοδότηση, την εμπορευματοποίηση της κοινωνικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, τη διασύνδεση των τοπικών οργάνων με τα επιχειρηματικά μεγαθήρια και την κερδοσκοπία τους. Θέσαμε ως κριτήριο επιλογής ανάμεσα σε δημάρχους και νομάρχες, γυναίκες και άνδρες, αγωνιστές ή διαχειριστές.

Η ΚΕ εκτιμά ότι σε σύγκριση με τις προηγούμενες τοπικές εκλογές όλο το Κόμμα έδωσε από καλύτερες θέσεις τη μάχη των τοπικών εκλογών, κόντρα στο ρεύμα που κυριαρχούσε με ευθύνη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΝ, που προσπαθούσαν να αλλοιώσουν την πολιτική βαρύτητα της μάχης ή να την αναδείξουν μέσα από ορισμένα μόνο επιλεκτικά τοπικά ζητήματα, προκειμένου να μην εισπράξουν πολιτικό κόστος, να ψαρέψουν σε θολά νερά, ώστε να μείνουν στο απυρόβλητο οι ευθύνες τους για την όξυνση των γενικών και τοπικών προβλημάτων.

Και σ' αυτήν την εκλογική μάχη επανήλθαν και δυνάμωσαν οι αρνητικές πλευρές, τα εμπόδια και οι αντιξοότητες που δυσκολεύουν εργατικά και γενικότερα λαϊκά στρώματα να εκφράσουν, και στην κάλπη, την οργή και δυσαρέσκειά τους για την κυρίαρχη πολιτική. Επιβεβαιώθηκε το γεγονός, που η αγωνιστική συμπαράταξη από την πρώτη στιγμή ανέδειξε ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ καθώς και η συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ έχουν διαμορφώσει ισχυρούς μηχανισμούς, ιδιαίτερα μέσα στους δήμους, με στόχο τη χειραγώγηση, τον επηρεασμό και ιδιαίτερα τη ρουσφετολογία και τις υποχρεώσεις. Φάνηκε πιο καθαρά ότι ενώ ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει μειωμένο κύρος ως θεσμός υποστήριξης των λαϊκών συμφερόντων, περιβάλλεται σήμερα από το «κύρος» της ρουσφετολογίας και της ελπίδας ότι μπορεί να επιλύσει σε ατομική βάση προβλήματα λαϊκών μαζών.

Αυτές οι λογικές και πρακτικές μπορούν και πρέπει να αντιμετωπιστούν σθεναρά στα πλαίσια της ανάπτυξης και ενίσχυσης της λαϊκής συσπείρωσης και γενικότερα της ταξικής πάλης.

4. Μια πρώτη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος που κάνει η ΚΕ είναι ότι περικλείει σημαντική δυναμική η σαφής άνοδος των αγωνιστικών ψηφοδελτίων που στήριξε το ΚΚΕ από κοινού με το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση, την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, σε πολλές άλλες νομαρχίες, σε δήμους όπως στην Αθήνα, και σε άλλες πόλεις. Ως αποτέλεσμα είναι η αύξηση των εκλεγμένων νομαρχιακών και δημοτικών συμβούλων, σε ορισμένες περιπτώσεις και εκεί που δεν υπήρχε εκπροσώπηση.

Είναι φανερό ότι, στα πλαίσια μιας πρώτης εκτίμησης για το γενικό σύνολο των δήμων είναι πιο δύσκολη η καταγραφή της εξέλιξης των πολιτικών δυνάμεων με δεδομένο ότι η ψήφος διαφοροποιείται με τοπικά και προσωπικά κριτήρια, εμφανίζονται πολλά ψηφοδέλτια ως «ανεξάρτητα» ή «ανταρτών».

Η ΚΕ θεωρεί ότι σε εκείνες τις νομαρχίες και τους δήμους που εμφανίζεται ουσιαστική μείωση των δυνάμεων του Κόμματος και της συνεργασίας σε σύγκριση με το 2002 πρέπει να γίνει ιδιαίτερη εκτίμηση, να αποτυπωθούν οι αντικειμενικές και κυρίως οι υποκειμενικές αιτίες.

Γενικότερα, στη συνολική εκτίμηση κατά νομαρχία και δήμο πρέπει να παρθούν υπόψη ό,τι αλλαγές έχουν γίνει στη διάταξη των δυνάμεων, στη σύνθεση των ψηφοδελτίων σε σχέση με το 2002, ώστε να προκύψουν αντικειμενικά συμπεράσματα.

Βασικό κριτήριο για την εκτίμηση των αποτελεσμάτων πρέπει να αποτελέσει η ποιότητα των ιδεολογικοπολιτικών δεσμών μας με τα εργατικά και ευρύτερα λαϊκά στρώματα, πώς ανταποκρινόμαστε, με βάση τις σημερινές απαιτήσεις, στην ανάπτυξη της πάλης για τα λαϊκά προβλήματα στον τόπο δουλιάς και κατοικίας, πώς δουλεύουμε σταθερά και αποτελεσματικά για τη συσπείρωση δυνάμεων, για την άνοδο της οργάνωσης των λαϊκών μαζών. Πρόκειται για παράγοντες που παίζουν αποφασιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της πολιτικής συνείδησης, σε θετικές διεργασίες σε βάρος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Η ΚΕ εκτιμά ότι ανεξάρτητα από τις όποιες μετακινήσεις πραγματοποιήθηκαν εσωτερικά του δικομματισμού, το ποσοστό του παραμένει υψηλό, σε αντίθεση με το ογκούμενο ρεύμα δυσαρέσκειας, ακριβώς γι' αυτό δεν είναι προς το συμφέρον των λαϊκών στρωμάτων που υποφέρουν.

Απαιτείται σκληρή δουλιά και προσπάθεια, ώστε εργατικές και γενικότερα λαϊκές μάζες, που έχουν φθάσει στον ένα ή τον άλλο βαθμό στο συμπέρασμα ότι τα δύο κόμματα δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές ή και ότι έχουν ίδια στρατηγική, να κάνουν ένα βήμα εμπρός: Να αποκτήσουν συνείδηση της δύναμής τους, να συσπειρωθούν στο δρόμο της πάλης ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη και την ιμπεριαλιστική πολιτική, να διαφοροποιήσουν και να ανατρέψουν το πολιτικό συσχετισμό προς όφελος της αντεπίθεσης και της προοπτικής.

Η ΚΕ θεωρεί ότι πρέπει να μελετηθεί καλύτερα το ποσοστό της αποχής, εκεί που εμφανίζεται ιδιαίτερα αυξημένο σε σχέση με το 2002. Ενα μέρος της αποχής εκφράζει δυσαρέσκεια και αγανάκτηση στα συμπτώματα και στις συνέπειες που προκύπτουν από την ανούσια και αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, από την εναλλαγή τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκφράζει και απαξίωση του θεσμού στα μάτια τους.

Από τον πρώτο γύρο εκλέχτηκαν δήμαρχοι με ψηφοδέλτια συνεργασίας στο Πλατύ Ημαθίας, στη Μητρόπολη Καρδίτσας, στον Πολυχνίτο Λέσβου, στον Αγιο Κήρυκο Ικαρίας, στον Εύδηλο Ικαρίας, στις Ράχες Ικαρίας, στα Αίθηκα Τρικάλων, στην Κοινότητα Καρυές Λακωνίας, στις Οινούντες Λακωνίας.

5. Η ΚΕ καλεί τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος και της ΚΝΕ, από κοινού με τις συνεργαζόμενες δυνάμεις να δράσουν ακόμα πιο μαχητικά και αποτελεσματικά, ώστε να δοθεί με επιτυχία η μάχη του δεύτερου γύρου, εκεί όπου έχουν περάσει οι συνδυασμοί της αγωνιστικής συνεργασίας: Στη Νίκαια του Πειραιά, στην Καρδίτσα, στον Τύρναβο, στην Πολίχνη και τον Αγιο Παύλο περιοχής Θεσσαλονίκης, στην Αγιάσο Λέσβου, στο δήμο Ηρακλεωτών Γρεβενών, Αρκαδίων Ζακύνθου, Πραμάντων Ιωαννίνων, Λευκιμμαίων Κέρκυρας, Καμβουνίων Κοζάνης, Κοιλάδας Λάρισας, Θεσσαλιώτιδας Φθιώτιδας.

Το ΚΚΕ πολύ έγκαιρα και από τη φάση της προετοιμασίας για τη μάχη των τοπικών εκλογών, διακήρυξε ότι θα συνεχίσει με την ίδια πολιτική μαχητικότητα την τακτική που ακολούθησε και στις προηγούμενες εκλογικές μάχες, δηλαδή να ψηφίσει λευκό ή άκυρο στο δεύτερο γύρο εκεί που αναμετρώνται οι εκπρόσωποι του δικομματισμού, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η επιλογή μας βασίζεται στην ανάγκη να ξεκινήσει πιο μαζικά ο απεγκλωβισμός των λαϊκών στρωμάτων από το δόκανο του δικομματικού πολιτικού συστήματος, όπου, δύο κόμματα που εκφράζουν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, διαδέχονται το ένα το άλλο με το παραπλανητικό δίλημμα του μεγαλύτερου ή μικρότερου κακού. Η επιλογή μας αυτή ανταποκρίνεται πλήρως και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς οι εκπρόσωποι του δικομματισμού ανεξάρτητα από τη μορφή που εμφανίζονται δούλεψαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να περάσουν οι αντιλαϊκές επιλογές με όργανο το θεσμό αυτό, είτε όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων είτε την εμπορευματοποίηση της κοινωνικής πολιτικής. Επέβαλαν νέα χαράτσια στα δημοτικά τέλη, συνέπραξαν με επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να διεισδύσουν παντού μέχρι την τελευταία γειτονιά, στο σχολείο, για να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους και να επιβάλουν μηχανισμούς χειραγώγησης και εξαγοράς.

Το ΚΚΕ, επίσης, συνιστά λευκό και άκυρο και εκεί που στο δεύτερο γύρο υπάρχει εκπρόσωπος άλλων δυνάμεων που έχουν ευθύνη για τις αρνητικές εξελίξεις στο θεσμό, που δυσκολεύουν το λαϊκό ριζοσπαστισμό και ιδιαίτερα τη μείωση των δυνάμεων του δικομματισμού και τα αντίστοιχα παραπλανητικά διλήμματα που αυτός καλλιεργεί.

Ο δεύτερος γύρος δεν πρέπει να οδηγήσει σε οπισθοδρόμηση από την πάλη κατά της εναλλαγής και της συμπαιγνίας των δύο κομμάτων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αντίθετα πρέπει να δυναμώσει το ρεύμα καταδίκης τους. Η πολιτική του ΣΥΝ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τις δύο προηγούμενες τετραετίες αλλά και στην τωρινή εκλογική μάχη με τις τοπικές συμμαχίες του με τα άλλα κόμματα ή με δήθεν αντάρτες και ανεξάρτητους επιβεβαιώνει ότι δεν έχει τη δυνατότητα, δεν παρέχει καμία εγγύηση ότι μπορεί να αντιπαλέψει την πολιτική της εναλλαγής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, την πολιτική που εγκλωβίζει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, δυσκολεύει τη ριζοσπαστικοποίηση.

6. Η ΚΕ του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη τους πιο αποφασιστικά, ώστε να αντιμετωπίσουν τη σαφή επιλογή της ΝΔ μετά και τις τοπικές εκλογές να προχωρήσει στις αντιλαϊκές της επιλογές σε όλα τα μέτωπα δράσης που αφορούν την καθημερινή ζωή και το αύριο των εργαζομένων, συνειδητά αδιαφορώντας για την αγανάκτηση, ανησυχία και αβεβαιότητα που αυτές προκαλούν. Επιβεβαιώνεται ότι όχι μόνο δεν αληθεύουν οι ισχυρισμοί της ότι οι εκλογές αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση και μόνο, αλλά ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τη λαϊκή ψήφο ως έγκριση και συναίνεση προς την αντιλαϊκή πολιτική της.

Τα εκλογικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου που καταγράφουν σε μεγαλύτερο βαθμό τις γενικότερες τάσεις δεν επιβεβαιώνουν τη θριαμβολογία του ΠΑΣΟΚ. Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ ως εταίρος της δικομματικής εναλλαγής επιβεβαιώνει ότι δεν είναι σε θέση να αντιπαλέψει την πολιτική της ΝΔ, λόγω ακριβώς των προγραμματικών συγκλίσεων και ταυτίσεων.

7. Η ΚΕ καλεί τις Επιτροπές Πόλεων και Περιοχών να οργανώσουν συζήτηση έως τις ΚΟΒ, ώστε να συγκεντρώσουν όλες τις γνώμες, τις παρατηρήσεις τόσο για τα τοπικά αποτελέσματα όσο και για το συνολικό πανελλαδικό. Να συγκεντρώσουν προτάσεις και κριτικές παρατηρήσεις, ώστε να επηρεάσουν θετικά την παραπέρα δουλιά τους. Πριν ολοκληρώσουν την τελική τους γνώμη να εξασφαλίσουν να έχουν τις γνώμες και τις απόψεις των συνεργαζομένων, των φίλων και των οπαδών, όλων όσοι μας ψήφισαν για πρώτη φορά. Καμία γνώμη δεν πρέπει να υποτιμηθεί, να μη μείνει ούτε ένας από όλους εκείνους που έβαλαν το λιθαράκι τους στην εκλογική μάχη που να μη συμβάλει με την εμπειρία και τις παρατηρήσεις του. Το ίδιο πρέπει να γίνει για την αξιοποίηση της γνώμης και της εμπειρίας των Οργανώσεων της ΚΝΕ και των φίλων της ΚΝΕ.

Η ΚΕ θα συνεδριάσει εκ νέου, αφού μελετήσει τις εκθέσεις των οργανώσεων, τις γνώμες των συνεργαζομένων, προκειμένου να καταλήξει σε τελικό συμπέρασμα.

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι βγήκαμε πιο ώριμοι και πιο έμπειροι από την εκλογική μάχη, εμπλουτίσαμε παραπέρα τις γνώσεις μας για όλα τα προβλήματα που απασχολούν κατά περιοχή και δήμο τους εργαζόμενους. Από την επομένη μέρα του δεύτερου γύρου οφείλουμε σε κάθε δήμο, σε κάθε γειτονιά να συστηματοποιήσουμε το καινούριο που βγήκε, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και να στηρίξουμε πρωτοβουλίες, ώστε να αναπτυχθεί ένα πιο ισχυρό αγωνιστικό κινηματικό ρεύμα που θα ενώνει τα προβλήματα του χώρου δουλιάς με του τόπου κατοικίας. Να ανταποκριθούμε άμεσα όχι μόνο απέναντι σε αυτούς που χρόνια εμπιστεύονται το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, αλλά κυρίως σε αυτούς που για πρώτη φορά μας στήριξαν.

Δίνουμε με τις θέσεις μας τη μάχη του δεύτερου γύρου και παράλληλα στηρίζουμε και μετέχουμε στους μεγάλους αγώνες για τη δωρεάν δημόσια Παιδεία, για την εκπλήρωση των δίκαιων αιτημάτων της νεολαίας και των εκπαιδευτικών.

ΑΘΗΝΑ 16/10/2006

H ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ