Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
«Νίκες» υπό την αιγίδα του ΠΑΣΟΚ...

Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως και της ΝΔ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δεν είχαμε σκοπό να ασχοληθούμε ιδιαίτερα με τον ΣΥΝ και τους υποψηφίους του μετά τις εκλογές, γιατί πιστεύουμε ότι ο αριστερός κόσμος έχει βγάλει αρκετά συμπεράσματα τόσα χρόνια. Ομως, τα στελέχη του και η «Αυγή» τρελαίνονται να «ξύνονται στην γκλίτσα του τσοπάνη». Για το λόγο αυτό αυτές τις μέρες - αφού έτσι θέλουν - θα τους κάνουμε μερικά χρήσιμα αφιερώματα...

Πανηγυρίζει, λοιπόν, ο ΣΥΝ γιατί, όπως λέει, οι δυνάμεις του κόμματός του σημείωσαν «σαφή άνοδο» και «διευρύνθηκε η αυτοδιοικητική του παρουσία». Πώς έγινε αυτό; Μέσα από τη συνεργασία του με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο χαρακτηρίζει αριστερή δύναμη, σε μια σειρά δήμων και νομαρχιών. Για την οποία μάλιστα διατείνεται ότι «επιβραβεύτηκε από το εκλογικό σώμα». Κατά τ' άλλα ο ΣΥΝ, αν και μόνιμα εμφανίζεται ως δεκανίκι του ΠΑΣΟΚ, εξακολουθεί να δηλώνει ότι έχει σταθερό μέτωπο απέναντι στο δικομματισμό (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ). Τώρα πώς αυτό εξηγείται από τους λάτρεις της «κεντροαριστεράς», είναι άλλο θέμα. Σημειώνεται ότι δε λείπουν και οι συμμαχίες του ΣΥΝ με τη ΝΔ.

Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά σε όλη τη χώρα. Εκεί όπου ο ΣΥΝ προσμετρά ως αύξηση της εκλογικής του δύναμης νομαρχίες και δήμους, στους οποίους συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα στον «Ρ» αναφέρουμε ορισμένες ενδεικτικές περιπτώσεις που αφορούν σε Μακεδονία, Θράκη, Αττική και Πελοπόννησο.

Μακεδονία - Θράκη

Ο ΣΥΝ συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚ στη Νομαρχία Γρεβενών με υποψήφιο τον Δ. Ρίγγο, Καστοριάς με υποψήφιο τον Π. Παπαδιαμαντόπουλο και Φλώρινας με υποψήφιο τον Γ. Στρατάκη. Ακόμα, εξέλεξαν από κοινού δημάρχους στους Δήμους Κιλκίς, Θέρμης Θεσσαλονίκης και Κοζάνης.

Η περίπτωση της Κοζάνης είναι αποκαλυπτική διότι ο κοινός υποψήφιος δήμαρχος, που τελικά επανεκλέγεται, είναι ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος. Πρόκειται για εκείνον τον πολιτικό που μέσα από την ΚΕΔΚΕ πρωτοστάτησε και πρωτοστατεί στο να προωθηθούν μια σειρά αντιλαϊκών μέτρων, όπως η εφαρμογή της μερικής απασχόλησης, δηλαδή το μοίρασμα σε συνεργασία με τοπικούς επιχειρηματίες μιας θέσης εργασίας σε 3 ή 4 ανέργους ή η παράδοση τομέων και αρμοδιοτήτων των δήμων στο μεγάλο κεφάλαιο μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Στο Νομό Θεσσαλονίκης σχεδόν σε όλους τους δήμους της υπαίθρου ΣΥΝ και ΠΑΣΟΚ «κατέβασαν» κοινούς συνδυασμούς, είτε δηλώνοντας επίσημα στήριξη είτε ανεπίσημα. Αναφέρουμε ενδεικτικά τους Δήμους Χορτιάτη, Αξιού, Ωραιοκάστρου, Χαλκηδόνας, Χαλάστρας. Επίσης, σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ο ΣΥΝ στήριξε, στο Δήμο Καστοριάς τον Κώστα Κοντόπουλο, στο Δήμο Γρεβενών τον Αθ. Ζιώγα, στο Δήμο Δράμας τον Κ. Χαρακίδη, στο Δήμο Πολυγύρου τον Κ. Μπογδάνο, στο Δήμο Φλώρινας την Ο. Μούσιου - Μυλωνά, στο Δήμο Αμυνταίου τον Ι. Λιάση.

Στην Αττική

Στην Αττική η συνεργασία ΣΥΝ - ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε 11 δήμους. Επιπλέον σε δύο δήμους συνεργάστηκε και με τη ΝΔ. Συγκεκριμένα:

  • Στον Αγιο Δημήτριο στήριξαν τον Παντελή Ειρηνάκη (δήμαρχο με ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ). Ο συνδυασμός, με ποσοστό 29,22%, περνά στο δεύτερο γύρο με τον «αντάρτη» της ΝΔ, Νικόλαο Λαζαρόπουλο (26,05%)
  • Στον Αγιο Ιωάννη Ρέντη στήριξαν τον Γιώργο Ιωακειμίδη (δήμαρχο με ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ). Ο συνδυασμός, με ποσοστό 62,27, επανεκλέγεται στη δημοτική αρχή
  • Στα Βριλήσσια στήριξαν τον Σταμάτη Λώλα και ο συνδυασμός έλαβε ποσοστό 37,94%
  • Στο Δήμο Ζωγράφου στήριξαν την Καφατζάκη - Βλάχου Σταματία, ο συνδυασμός έλαβε ποσοστό 37,81%
  • Στο Ιλιον στήριξαν τον Νικόλαο Ζενέτο. Ο συνδυασμός, με ποσοστό 36,7%, περνάει στο δεύτερο γύρο με τον υποψήφιο της ΝΔ, Αλέξανδρο Λυκουρέση (23,48%)
  • Στη Μεταμόρφωση στήριξαν τον Μιλτιάδη Καρπέτα και ο συνδυασμός έλαβε ποσοστό 33,85%
  • Στη Νέα Χαλκηδόνα στήριξαν τον Νικόλαο Παπαμικρούλη (δήμαρχος με ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ). Ο συνδυασμός έλαβε 33,85% και πέρασε στο δεύτερο γύρο με τον «αντάρτη» του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Αποστολάκη (33,31%)
  • Στο Πέραμα στήριξαν τον Ιωάννη Γλύκα. Ο συνδυασμός, με ποσοστό 40,57%, περνά στο δεύτερο γύρο με τον υποψήφιο της ΝΔ, Λαγουδάκο Ιωάννη (40,44%)
  • Στην Πετρούπολη στήριξαν τον Στέφανο Βλάχο (δήμαρχο με ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ). Ο συνδυασμός, με ποσοστό 42,24%, επανεκλέγεται στη δημοτική αρχή
  • Στη Σαλαμίνα στήριξαν τον Σοφρά Σπυρίδωνα. Ο συνδυασμός, με ποσοστό 25,54%, περνά στο δεύτερο γύρο με τον «αντάρτη της ΝΔ, Αθανάσιο Μακρή (30,49%)
  • Στο Χολαργό στήριξαν τον Παναγιώτη Δεμερτζή. Ο συνδυασμός έλαβε ποσοστό 42,72% (εκλέχτηκε ο Δημήτρης Νικολάου της ΝΔ με 44,96%)
  • Στα Μελίσσια ΣΥΝ και ΝΔ στήριξαν τον Εμμανουήλ Γραφάκο και με ποσοστό 46,35% εκλέχτηκε δήμαρχος
  • Στο Ψυχικό ΣΥΝ και ΝΔ στήριξαν την Ειρήνη Κατσαρού και με ποσοστό 48,51% εκλέχτηκε δήμαρχος.
Στην Πάτρα

Και σε αυτή την περίπτωση οι συνεργασίες του ΣΥΝ με το ΠΑΣΟΚ είναι πολλές, ενώ δε λείπουν και μερικές με τη ΝΔ. Εχουμε και λέμε:

Στην Πάτρα το ημιεπίσημο προξενιό μεταξύ του ΣΥΝ και του Γιάννη Δημαρά, υποψήφιου δημάρχου Πάτρας, «αντάρτη» του ΠΑΣΟΚ, επισημοποίησε με επίσκεψή του στην Πάτρα ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος.

Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι ο Αλ. Αλαβάνος τόνισε πως αυτό το σχήμα είναι σε θέση να χτυπήσει το ...δικομματισμό, όταν την ίδια στιγμή ο Γ. Δημαράς δήλωνε ότι η ψήφος στο συνδυασμό του δεν είναι ψήφος καταδίκης στην πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ!

Επιπρόσθετα, ο Γ. Δημαράς, για τον οποίο τόσα διθυραμβικά ακούστηκαν από τα χείλη του Αλ. Αλαβάνου, είναι: Αυτός που με τον πιο επίσημο τρόπο ζήτησε το «χρίσμα» για την υποψηφιότητά του, τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ΝΔ. Αυτός που απολαμβάνει τη σκανδαλώδη εύνοια του ημερήσιου Τύπου της Πάτρας. Αυτός, ο οποίος διατέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κι έβαλε τις βάσεις να γίνει το λιμάνι της Πάτρας Ανώνυμη Εταιρεία. Ο στόχος της υποψηφιότητας; Να εκφραστούν κατά βάση τα εφοπλιστικά συμφέροντα τα οποία τον στηρίζουν και, το κυριότερο, να αποτελέσει εκλογικό ταμιευτήρα εγκλωβισμού της δυσαρέσκειας και της λαϊκής αγανάκτησης, απέναντι στον αγωνιστικό συνδυασμό της ΔΑΣ «Πάτρα - Μπροστά», όπως κι έγινε.

Στην υπόλοιπη Πελοπόννησο

Η άλλη συνεργασία έγινε στην Ηλεία και συγκεκριμένα στο Δήμο Πύργου, όπου στήριξαν από κοινού τον Μ. Παρασκευόπουλο με συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο του γραμματέα της ΝΕ Ηλείας του ΣΥΝ, Β. Μανδαράκη. Ο συνδυασμός ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ πήρε τη δημαρχία με 49,39%.

Στην Αχαΐα, η επίσημη και ανεπίσημη στήριξη του ΣΥΝ - παρουσιάζουμε ένα δείγμα - δίνει και παίρνει. Συγκεκριμένα, σε Συμπολιτεία, Αροάνια ήταν με το ΠΑΣΟΚ και στα Καλάβρυτα με τη ΝΔ.

Βέβαια, υπάρχει περίπτωση που εμφανίζεται το εξής: Να στηρίζει ο ΣΥΝ στο Δήμο Συμπολιτείας στην Αχαΐα το συνδυασμό του κ. Κωνσταντίνου - ΠΑΣΟΚ (22,34%) - και ταυτόχρονα το διακεκριμένο στέλεχός του και πρώην γραμματέας της ΝΕ Αχαΐας του ΣΥΝ, Βασίλης Τσονάκας, να συμμετέχει σε άλλο ψηφοδέλτιο και συγκεκριμένα σε αυτό του κ. Καλογερόπουλου (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ), ο οποίος εκλέχτηκε δήμαρχος με 72,17%! Στην προκειμένη περίπτωση στις αναλύσεις του ΣΥΝ δεν αποκλείεται να δούμε ότι πήρε το 95% των ψήφων...

Στην Κορινθία, ο ΣΥΝ στήριξε το συνδυασμό της ΝΔ στους Αγίους Θεοδώρους και το συνδυασμό του ΠΑΣΟΚ στο Ξυλόκαστρο. Στην Ηλεία, ο ΣΥΝ στήριξε το συνδυασμό του ΠΑΣΟΚ στο Δήμο Σκιλλούντος (σ.σ. γενέτειρα του Νίκου Κωνσταντόπουλου).

Στη Λακωνία, με κοινή ανακοίνωσή τους οι Κομματικές Οργανώσεις Νεάπολης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στήριξαν κοινό υποψήφιο, ενώ στη Σπάρτη η αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να καταρτίσει δικό του ψηφοδέλτιο «έσπρωξε» πολλά στελέχη του στην αγκαλιά των δύο υποψηφίων της ΝΔ.

Στην Αρκαδία ο ΣΥΝ στήριξε το συνδυασμό του ΠΑΣΟΚ στο Λεωνίδιο και στο Αστρος, το συνδυασμό της ΝΔ στα Τρόπαια και τον «αντάρτη» του ΠΑΣΟΚ στη Μεγαλόπολη, τον οποίο στηρίζει και η ΝΔ. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΝ (2004) στο νομό, Πέτρος Ζούνης, συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο που στήριζε η ΝΔ στα Τρόπαια και ο επίσης υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΝ, Φίλιππος Νικολόπουλος, συμμετείχε στο νομαρχιακό ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Ροβέρτο Σπυρόπουλο, με τον οποίο ήταν - υποτίθεται - πολιτικοί αντίπαλοι στις εθνικές εκλογές του 2004.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ