Παρασκευή 14 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Οιδίπους Τύραννος» στο Κολοσσαίο

Από τη Ρώμη ξεκινά την περιοδεία του, το Εθνικό Θέατρο με τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή, εγκαινιάζοντας στις 19/7 τις εκδηλώσεις «Κολοσσαίον 2000- Σχέδιο Σοφοκλή», που οργανώνουν το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού, η Αρχαιολογική Υπηρεσία του και ο Δήμος Ρώμης, στο αναστηλωμένο πλέον Κολοσσαίον. Φέτος στην αρένα του Κολοσσαίου, εκτός από το Εθνικό μας Θέατρο, τις δύο άλλες τραγωδίες της σοφόκλειας τριλογίας θα παρουσιάσουν δύο άλλα θέατρο. Συγκεκριμένα, θίασος από το Ιράν θα παρουσιάσει την «Αντιγόνη», ενώ τον «Οιδίποδα επί Κολωνώ», θα παρουσιάσει θίασος από το Τελ Αβίβ, χρησιμοποιώντας μουσική του Μέντελσον, εκτελεσμένη από την ιταλική Ορχήστρα της Αγίας Καικιλίας. Τις τρεις παραστάσεις θα βιντεοσκοπήσει η RAI, η οποία θα έχει και τα αποκλειστικά δικαιώματα της παγκόσμιας μετάδοσης.

Ο «Οιδίπους Τύραννος» του Εθνικού Θεάτρου παρουσιάζεται σε απόδοση - σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου, ο οποίος, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, χαρακτήρισε το έργο «επίκαιρο στην εποχή μας, η οποία "υπόσχεται" ότι η ευτυχία μπορεί να προγραμματιστεί μέσα από φαρμακευτικές αγωγές! Είμαστε και εμείς παιδιά της πλάνης, όπως και ο Οιδίποδας. Οποιος ποθεί να γνωρίσει, να μάθει, είναι καταδικασμένος να πλανηθεί, άρα και να περιπλανηθεί». Ο σκηνοθέτης είπε ότι «η παράσταση αυτή είναι ένας αγώνας της ελληνικής γλώσσας» και ότι «στο έτος 2000 μπορούμε να είμαστε ανεξίθρησκοι και να μην υποκύπτουμε σε μονοδιάστατες απόψεις».

«Μπροστά στο κείμενο του Σοφοκλή, κάθε σκηνικός ερμηνευτής βρίσκεται σε κατάσταση ανάλογη με αυτήν που αντιμετώπισε ο Οιδίποδας του μύθου απέναντι στη Σφίγγα. Αίνιγμα είναι το ίδιο το κείμενο. Και είναι μεγάλος ο πειρασμός να υποκατασταθεί στο αίνιγμα η λύση του, στην απορία η εξήγησή της».

Τα σκηνικά και κοστούμια της παράστασης είναι του Γιώργου Ζιάκα, η μουσική του Δημήτρη Καμαρωτού, οι φωτισμοί του Αντώνη Παναγιωτόπουλου, η κίνηση της Βάσως Μπαρμπούση, η μουσική διδασκαλία της Μελίνας Παιονίδου. Στο ρόλο του Οιδίποδα ο Γρηγόρης Βαλτινός. Πρωταγωνιστούν οι: Μάνος Σταλάκης (Ιερεύς), Στέφανος Κυριακίδης (Κρέων), Κώστας Γαλανάκης (Τειρεσίας), Τζένη Γαϊτανοπούλου (Ιοκάστη), Γιάννης Ροζάκης (Αγγελος), Ιάκωβος Ψαρράς (Θεράπων), Θέμης Πάνου (Εξάγγελος). Το έργο θα παρουσιαστεί σε πόλεις της Ευρώπης, των ΗΠΑ, της Ν. Αμερικής και της Αυστραλίας. Στην Ελλάδα θα παρουσιαστεί: Επίδαυρο (11,12/8), Πάτρα (16/8), Σπάρτη (19/8), Νίκαια (24/8), Θέατρο Βράχων Βύρωνα (30/8), Καβάλα (2/9), Θεσσαλονίκη (6,7/9), Ανοιξη Αττικής (9/9).

Διακρίσεις και από το ΕΘ

Καλπάζει το καθεστώς των διακρίσεων σε βάρος της ενημέρωσης μερίδας του Τύπου και των ΜΜΕ -σχεδόν πάντα της ίδιας, στην οποία μονίμως είναι ο «Ρ»- από μέρους πολιτιστικών φορέων (πρώτο... διδάξαν το ΥΠΠΟ). Το καθεστώς των διακρίσεων εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους. Ιδιαίτερα έντονα, όμως, στην περίπτωση ταξιδιού κάποιου φορέα στο εξωτερικό. Αυτό το καθεστώς «υιοθετεί» και το Εθνικό Θέατρο, το οποίο προσκάλεσε στη Ρώμη δημοσιογράφους από τα «μεγάλης κυκλοφορίας» έντυπα και ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ, που «το προβάλλουν» (διάβαζε, το προβάλλουν άκριτα), αλλά και πρόσωπα «με τα οποία διατηρεί πολύ καλές σχέσεις» (!!!).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ