Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Καινούρια φιλέτα για τους ιδιώτες

Την ιδιωτικοποίηση της αποκατάστασης μεθοδεύει η κυβέρνηση στα πλαίσια του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων 2005-2008

Στην εκχώρηση του φιλέτου της αποκατάστασης αναπήρων και ασθενών, αλλά και της διαχείρισης παλιών και νέων δημόσιων νοσοκομείων προχωρά η κυβέρνηση της ΝΔ στα πλαίσια της εφαρμογής του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων 2005-2008. Ως κυριότερο μέσο των νέων ιδιωτικοποιήσεων - που έρχονται να συμπληρώσουν εκείνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ - είναι οι Συμπράξεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στο χώρο της Υγείας και Πρόνοιας.

Αναφερόμενη στις πολιτικές Υγείας, η κυβέρνηση ομολογεί ότι «προωθούνται σημαντικές παρεμβάσεις» που αφορούν στα «επίπεδα της οργάνωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, της επιχειρησιακής του λειτουργίας, της χρηματοδότησης των υπηρεσιών Υγείας και της ανάπτυξης των τομεακών πολιτικών της αιμοδοσίας» που θα γίνουν «με την εισαγωγή σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης, που σχεδιάζονται από την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥΑΕ)».

Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η μείωση των Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ) σε εφτά - από 17 που είναι σήμερα - και συμπληρώνει με έμφαση: «Εχει προγραμματίσει ένα πλάνο συνεργασίας με ιδιώτες επενδυτές στο πλαίσιο σχημάτων Συμπράξεων Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα. Στο πλάνο αυτό προβλέπονται δράσεις στα πεδία των υποστηρικτικών υπηρεσιών (τεχνικές συντηρήσεις, σίτιση, καθαριότητα, φύλαξη, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες κλπ.), της κατασκευής και λειτουργίας νέων δομών υγείας και αποκατάστασης».

Επίσης απ' το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων φαίνεται ξεκάθαρα ότι και οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) είναι λόγια χωρίς αντίκρισμα. Αντί για τη δημιουργία των απαραίτητων μονάδων, προαναγγέλλεται η «αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών (...) μέσω της εισαγωγής ενός νέου μοντέλου λειτουργικού συντονισμού των δομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας με προοπτική άμεσης συνεργασίας με τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης (ΙΚΑ κ.α.)». Στην ουσία πρόκειται για μια παραλλαγή των Δικτύων ΠΦΥ που είχε θεσμοθετήσει το ΠΑΣΟΚ με το νόμο 2519/1997. Μάλιστα, τελευταία, ο Τομέας Υγείας του ΠΑΣΟΚ επεξέτεινε αυτή την ιδέα με την πρόταση (9/10/2006) για το πέρασμα δημόσιων και ιδιωτικών δομών ΠΦΥ υπό τον έλεγχο του κράτους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ