Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Πάρε αμπάριζα

πριν σε μαζέψουν

Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από «Τα Νέα»
Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από «Τα Νέα»
Ωραία η ομοφωνία στα εξάστηλα. Εστω και για μια μέρα συμφωνούμε όλοι ότι η Παιδεία είναι ένα από ΤΑ κεντρικά ζητήματα. Μέχρι εκεί η συμφωνία.

Αμέσως μετά, αρχίζουν τα παρατράγουδα. Με σκορ 6 - 4 υπέρ των εντύπων που στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ στις παραλλαγές του, οι κυβερνητικές εφημερίδες διαπιστώνουν απλά το πρόβλημα με έναν τρόπο που να στρέφει τους γονείς ενάντια στους απεργούς, ενώ οι «αντιπολιτευόμενες» από τη μια αρκούνται στη διαπίστωση της αδιαλλαξίας κι από την άλλη ρίχνουν λάδι στη φωτιά, ενισχύοντας επί της ουσίας την κυβερνητική προπαγάνδα.

Φράσεις όπως «χάος στα σχολεία», «κλειστόν», «η Παιδεία στο σκοτάδι», ενισχύουν φοβικά σύνδρομα των γονιών, αποδυναμώνουν επί της ουσίας ένα κίνημα που έχει ανάγκη αυτήν ειδικά τη στιγμή να συγκεντρώσει με αποφασιστικό τρόπο τις δυνάμεις του, ένα κίνημα που δε συγκροτήθηκε με ορίζοντα τις εκλογές, όπως ίσως ήθελε το ΠΑΣΟΚ και σαφώς δεν περιορίζει τους στόχους του στα όρια μιας «ευρωπαϊκής» Παιδείας που οραματίζεται ο ΣΥΝ...

Για να το πούμε αλλιώς, «χάος» επικρατεί στα σχολεία, είτε απεργούν οι δάσκαλοι είτε δεν απεργούν. Στο «σκοτάδι» είναι η Παιδεία είτε κάνουν τα παιδιά κατάληψη είτε όχι.

Σε τελευταία ανάλυση, όσοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βγαίνουν στο δρόμο αυτές τις μέρες κι έχουν μια επί της ουσίας σχέση με την Παιδεία, γνωρίζουν, ή πρέπει να γνωρίζουν, πως αυτός ο αγώνας δεν είναι μια απλή υπόθεση.

Απέναντί τους δεν έχουν μια ιδιόρρυθμη υπουργό, αλλά μια πολιτική που για να εξασφαλίσει φτηνούς και ελαστικούς εργάτες πρέπει να κατηγοριοποιήσει και τα σχολεία, να βαθύνει τον ταξικό διαχωρισμό ως το επίπεδο και του δημοτικού!

Κι απ' αυτή τη σκοπιά, όσοι αντιπαλεύουν πράγματι αυτήν την πολιτική, δίνοντας έναν αγώνα για την ίδια τη ζωή τους, γνωρίζουν πως υπάρχει και κόστος - θυσία.

Αρα, προς τι το «κλάμα» από τους δήθεν συμπαραστάτες της «αντιπολίτευσης;»; Για ένα μόνο: Περιορίζουν το πρόβλημα στο χάσιμο ωρών, για να μπορούν να διατηρούν τη συζήτηση στο αν γίνεται διάλογος ή όχι. Μα, το πρόβλημα στην Παιδεία δεν αφορά στο διάλογο. Αντίθετα, ο διάλογος έρχεται να λειτουργήσει ως άλλοθι για να περάσουν αντιδραστικές αλλαγές με μανδύα δημοκρατικής συναίνεσης. Ομως, ο κ. Παπανδρέου δεν είναι ενάντια σ' αυτές τις αλλαγές. Αντίθετα μάλιστα, η κριτική του προς την κυβέρνηση περιορίζεται στο γεγονός ότι προωθεί τις ανατροπές χωρίς διάλογο! Κάτι λέει ο λαός μας για τη φοράδα στο αλώνι, ας μην το επαναλάβουμε, γιατί είναι και ευαίσθητο το παιδί...

Ασε που πολλά μαρτυρούν πως το ΠΑΣΟΚ είναι σε κατεύθυνση για μάζεμα της κινητοποίησης, γιατί γνωρίζει πως τα πραγματικά της αιτήματα θα τα βρίσκει διαρκώς μπροστά του...

Διά ταύτα: Από κοντά στον αγώνα δασκάλων και μαθητών όσοι πράγματι νοιάζονται για το αύριο. Μακριά κι αλάργα απ' όσους με φιλικά χτυπήματα στην πλάτη σκάβουν λάκκο...


Επιμέλεια:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ