Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Η έρευνα προς όφελος των μονοπωλίων

Η έκφραση «ενιαίας φωνής» στα θέματα ενεργειακής πολιτικής, η παραπέρα εκχώρηση της έρευνας και της «καινοτομίας» στα μονοπώλια, αποτελούν τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν το άτυπο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ που συνεδριάζει αύριο στο Λάχτι της Φινλανδίας.

Στη Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθεί επίσης και η συγκρότηση νέων υπερεθνικών μηχανισμών καταστολής σε βάρος των μεταναστών, με εισήγηση του Ισπανού πρωθυπουργού, Χοσέ Λ. Θαπατέρο.

Στο ζήτημα της ενεργειακής πολιτικής ξεχωρίζει η συνεργασία με τη Ρωσία και για το σκοπό αυτό έχει προσκληθεί και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, με τον οποίο θα γίνει συζήτηση κατά τη διάρκεια του δείπνου. «Μόνο εάν η δράση μας είναι περισσότερο συντονισμένη μπορούμε να επηρεάζουμε τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας και να αντιδρούμε αποτελεσματικότερα στις ενεργειακές διαταραχές», τονίζει στην επιστολή του προς τους ομολόγους του ο προεδρεύων Φινλανδός πρωθυπουργός, Μάτι Βανχάνεν, συμπληρώνοντας ότι «για το λόγο αυτό πρέπει να απευθυνόμαστε στους εταίρους μας με μια φωνή».

Περισσότερο σαφής είναι ο προεδρεύων της ΕΕ για την πολιτική καινοτομίας, η οποία έχει ως πρώτο στόχο «τη σύσφιξη της συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων και έρευνας». Είναι σημαντικό, τονίζει στην επιστολή του ο Μ. Βανχάνεν, «ο επιχειρηματικός κόσμος να λάβει το μήνυμα ότι οι φορείς παροχής δημόσιας χρηματοδότησης αναλαμβάνουν τη δέσμευση για τέτοιες συμπράξεις». Επιτελικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή προορίζεται να διαδραματίζει το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (ΕΙΤ), το οποίο, σύμφωνα με χτεσινή πρόταση της Κομισιόν, θα μπορεί να λειτουργήσει το 2008 με προϋπολογισμό 2,4 δισ. ευρώ για το διάστημα 2008-2013 και θα χρηματοδοτηθεί από δημόσιες αλλά και ιδιωτικές πηγές. Το ΕΙΤ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα δημιουργήσει «γέφυρες μεταξύ του πανεπιστημιακού, του επιστημονικού και του επιχειρηματικού κόσμου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ