Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Οι Φινλανδοί βολιδοσκοπούν την κατάσταση

Σε πυρετό διαβουλεύσεων φαίνεται να βρίσκονται ΕΕ - Λευκωσία και Αγκυρα, όσον αφορά την πρόταση της Φινλανδικής Προεδρίας, ώστε να αποφευχθεί ο «εκτροχιασμός» των ευρωτουρκικών σχέσεων, ενόψει και της δημοσιοποίησης της έκθεσης προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 8 Νοέμβρη.

Μία πρόταση, που ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί, καθώς το Ελσίνκι βολιδοσκοπεί τις διαθέσεις των δύο πλευρών και αναμένεται να προβλέπει, μεταξύ άλλων, την πλήρη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας από την Τουρκία και τη συναίνεση από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας στην έναρξη απ' ευθείας εμπορικών συναλλαγών των Κατεχομένων με την ΕΕ, μέσω του λιμανιού της Αμμόχωστου, σημείο όπου τίθενται κρίσιμες λεπτομέρειες και ανταλλάγματα που χρήζουν διευκρινίσεων.

Από την πλευρά της Λευκωσίας δηλώνεται ότι είναι σε συνεχή επαφή με τη Φινλανδική Προεδρία και άλλους Ευρωπαίους εταίρους αναφορικά με το άνοιγμα των τουρκικών λιμένων και αεροδρομίων στην Κυπριακή Δημοκρατία, την επαναλειτουργία του λιμανιού της Αμμόχωστου υπό ευρωπαϊκή εποπτεία, αλλά και την επιστροφή της πόλης.

Ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Χριστόδουλος Πασιαρδής, φρόντισε να καταστήσει σαφές ότι η Λευκωσία δεν εξαρτά την απόφασή της από την απάντηση της Αγκυρας, αλλά ότι θα τοποθετηθεί όταν παρουσιαστεί οριστικοποιημένο το τελικό κείμενο της φινλανδικής πρότασης, υπογραμμίζοντας ότι δε θα γίνει αποδεκτή καμία πρόταση που δε θα περιλαμβάνει την επιστροφή της πόλης της Αμμόχωστου.

Παράλληλα, μήνυμα στην Τουρκία, ότι δε θα γίνουν εκπτώσεις στις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ, έστειλε η αυστριακή ΥΠΕΞ Ούρσουλα Πλάσνικ, που συμμετέχει και στην τρόικα της ΕΕ, μετά τη χτεσινή συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό της Γιώργο Λιλλήκα. Η Ουρ. Πλάσνικ έκανε λόγο για «ανησυχία» των «25» αναφορικά με την απειλούμενη στασιμότητα και το «αυτομπλοκάρισμα» από τουρκικής πλευράς, αλλά και για την έκρυθμη κατάσταση στις ευρωτουρκικές σχέσεις που θα ακολουθήσει, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να στηριχτεί η πρόταση της Προεδρίας, ασκώντας εμμέσως πλην σαφώς πιέσεις και στη Λευκωσία να την αποδεχτεί.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ τόνισε ότι η χώρα του στήριξε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκέμβρη 2004, και τον Οκτώβρη του 2005, καθώς θεωρεί ότι η ένταξη της στην ΕΕ θα ωφελήσει την Ευρώπη, την Κύπρο και τον τουρκικό λαό. Μία υποστήριξη που όμως δεν είναι άνευ όρων, όπως επισήμανε, «αν η Τουρκία δεν προβαίνει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και αν δεν εναρμονίζεται σεβόμενη το ευρωπαϊκό κεκτημένο, κάτι που προκαλεί την εύλογη ανησυχία των "25" για πιθανή κρίση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας».

Αναφερόμενος στη φιλανδική πρόταση σημείωσε τη συνεργασία με τη Λευκωσία προσθέτοντας ότι «μπορεί να δώσει διέξοδο, όμως τα αποτελέσματα θα πρέπει να επέλθουν πριν την 8η Νοέμβρη, κάτι το οποίο εξαρτάται από την τουρκική πλευρά».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φινλανδική «ντρίπλα» (2006-11-24 00:00:00.0)
Κανένα «αδιέξοδο» δε βλέπει η Αγκυρα (2006-11-23 00:00:00.0)
Με ΗΠΑ - ΕΕ ευθυγραμμίζεται η κυβέρνηση (2006-10-31 00:00:00.0)
Στην «πρέσα» η Λευκωσία (2006-10-12 00:00:00.0)
Εντυπώσεων... συνέχεια (2006-10-06 00:00:00.0)
Περιγραφές απειλών (1996-09-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ