Παρασκευή 14 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αλλαγές στη νοσηλεία των αλλοδαπών και μεταναστών

Στον περιορισμό της νοσηλείας των αλλοδαπών και των μεταναστών φαίνεται να οδηγεί η εγκύκλιος που έστειλε ο υπουργός Υγείας Αλ.Παπαδόπουλος, με αφορμή τη διαπίστωση περιπτώσεων λαθρεμπορίου στην υγεία, όπου εμπλέκονται ιδιώτες γιατροί, αλλά και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Οι ρυθμίσεις αφορούν την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη των αλλοδαπών μη προερχόμενων από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) (Ισλανδία, Νορβηγία, Λιχτενστάιν).

Οπως αποκάλυψε χθες ο υπουργός, έχουν δημιουργηθεί παράνομα δίκτυα που διοχετεύουν αλλοδαπούς, κυρίως από τις αφρικανικές και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης στην Ελλάδα για την παροχή δωρεάν νοσηλείας. Το κόστος των χειρουργικών επεμβάσεων και της νοσηλείας των ασθενών αυτών υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 30 - 50 δισ. δραχμές ετησίως.

Η νέα ρύθμιση προβλέπει ότι οι αλλοδαποί που ζητούν να εισέλθουν στη χώρα μας, προκειμένου να τύχουν δωρεάν ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, θα γίνονται δεκτοί μόνον μετά από έγκριση του υπουργού Υγείας και Πρόνοιας της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, καταργείται η παράγραφος Α της απόφασης του υπουργού Κοινωνικών Υπηρεσιών με αρ. Α3/οικ. 7485/13-6-1981 (ΦΕΚ Β` 516/7-8-1981) σχετικά με τη δωρεάν περίθαλψη επειγόντων περιστατικών αλλοδαπών διερχομένων από τη χώρα και εφεξής ισχύουν τα ακόλουθα:

Για την παροχή της περίθαλψης απαιτείται ισχύον ταξιδιωτικό έγγραφο με προξενική θεώρηση σε ισχύ, άδεια προσωρινής διαμονής κλπ. Σε περιπτώσεις αμφιβολιών για τη νομιμότητα της παραμονής των αλλοδαπών, διευκρινίσεις ζητούνται από τις κατά τόπους αρμόδιες αστυνομικές αρχές. Σε όλες τις περιπτώσεις (τακτικό ή έκτακτο περιστατικό), τηρείται κανονικά η διαδικασία είσπραξης νοσηλίων.

Για την εισαγωγή των τακτικών (μη επειγόντων) περιστατικών, προκαταβάλλεται υποχρεωτικά από τους ίδιους, τους ασφαλιστικούς τους φορείς ή τις ασφαλιστικές εταιρίες που τους καλύπτουν το 50% του εκτιμώμενου κόστους περίθαλψης και νοσηλείας.

Οσον αφορά τους αλλοδαπούς πρόσφυγες για την παροχή δωρεάν νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, γίνεται δεκτό αποκλειστικά το δελτίο ταυτότητας πρόσφυγα, το δελτίο αιτήσαντος άσυλο αλλοδαπού ή το ειδικό δελτίο παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους αλλοδαπού. Οποιεσδήποτε άλλες βεβαιώσεις ή αποδεικτικά δε γίνονται δεκτά.

Για τους αλλοδαπούς μη νόμιμα ευρισκόμενους στην Ελλάδα, η εγκύκλιος προβλέπει ότι στους ασθενείς αυτής της κατηγορίας θα παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες αποκλειστικά σε περιπτώσεις επείγοντος περιστατικού και μέχρι τη σταθεροποίηση της κατάστασης της υγείας τους.

Σε κάθε περίπτωση, ειδοποιούνται άμεσα από το Νοσοκομείο οι κατά τόπους υπεύθυνες Αστυνομικές Υπηρεσίες για τις περαιτέρω νόμιμες ενέργειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ