Τρίτη 24 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΙΝΑΣ
Αισιόδοξοι για την ελληνοκινεζική συνεργασία

Η διεύρυνση της συνεργασίας των δύο χωρών, βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε στο Πεκίνο ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, επικεφαλής ελληνικής αντιπροσωπείας, στην οποία μετέχει και ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών. Χτες το πρωί, ο υπουργός συναντήθηκε με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας Τζόου Χσιαοτσούν και αργότερα με τον υπουργό Οικονομικών της Κίνας Τζιν Ρέντσιν. Στη συνάντηση, παραβρέθηκε και ο υφυπουργός Οικονομίας Χρήστος Φώλιας. Με δηλώσεις τους, μετά το τέλος της συνάντησης και οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν στις προοπτικές για τη μελλοντική συνεργασία των δύο χωρών σε διάφορους τομείς.

Ο Κινέζος υπουργός σημείωσε πως «η συνεργασία των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια έχει πολύ θετικά χειροπιαστά αποτελέσματα» (ανέφερε χαρακτηριστικά πως «κατά τη διάρκεια των πέντε τελευταίων ετών έχει τετραπλασιαστεί ο όγκος του διμερούς εμπορίου»). Αφού επικαλέστηκε τις συμφωνίες στον πολιτισμό, στον τουριστικό και το ναυτιλιακό τομέα, στη συνέχεια διατύπωσε την άποψη πως «οι δύο χώρες πρέπει να είναι στρατηγικοί εταίροι». Δήλωσε, μάλιστα, αισιόδοξος λέγοντας πως «υπάρχουν ακόμη πολλές προοπτικές για μελλοντική περαιτέρω συνεργασία» με την «υλοποίηση ευρύτερων στρατηγικών συνεργιών».

Ο Γ. Αλογοσκούφης ανέφερε πως η Ελλάδα «αποδίδει τεράστια σημασία στη στρατηγική συμμαχία που έχει συνάψει με την Κίνα», τόσο στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων όσο και στο πλαίσιο των σχέσεων της Κίνας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Εκφράζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να λειτουργεί ως υπηρέτης των συμφερόντων του κεφαλαίου, ο Ελληνας υπουργός σημείωσε: «Συμφωνήσαμε ότι είναι πολύ σημαντικό οι συνεργασίες να γίνονται και σε επίπεδο επιχειρήσεων. Αλλωστε, την επίσκεψή μας στην Κίνα συνοδεύουν πάρα πολλοί επιχειρηματίες, οι οποίοι συζητούν για επιχειρηματικές συμφωνίες. Και σε συνεργασία, οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις, θα δώσουν μια καινούρια ώθηση τα επόμενα χρόνια στις διμερείς σχέσεις και στην ανάπτυξη των δύο οικονομιών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ