Τρίτη 24 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Προβληματισμός και επιθέσεις

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σειρά συναντήσεων με στελέχη της κυβέρνησης αλλά και με στρατιωτικούς επιτελείς άρχισε χτες ο Πρόεδρος Μπους, καθώς εντείνονται οι πιέσεις και οι επικρίσεις για τη διαμορφωθείσα κατάσταση στο Ιράκ και το μέλλον των αμερικανικών κατοχικών στρατευμάτων. Αλλοι 6 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν τις τελευταίες 2 ημέρες ανεβάζοντας σε περισσότερες από 80 τις αμερικανικές απώλειες μέσα στον Οκτώβρη.

Την ίδια ώρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός συναντούσε τον Ιρακινό αντιπρόεδρο που, αν και χαρακτήρισε την κατάσταση «δύσκολη», εκτίμησε ότι «δε χρειάζεται πανικός» και ότι «εφόσον παραμείνουν οι ξένες δυνάμεις, μέχρι τα τέλη του χρόνου οι ιρακινές δυνάμεις θα ελέγχουν περισσότερες από τις μισές επαρχίες της χώρας». Ο Τόνι Μπλερ επέμεινε ότι τα βρετανικά στρατεύματα θα «μείνουν στο Ιράκ όσο χρειαστεί».

Στο μεταξύ, στο Ιράκ η βία εντείνεται. Στην Αμάρα, συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις μεταξύ σιιτών ενόπλων. Στη Βαγδάτη σημειώθηκαν νέες βομβιστικές επιθέσεις (3 νεκροί, 13 τραυματίες), στη Μπαακούμπα 17 σιίτες νεοσύλλεκτοι σκοτώθηκαν και 24 τραυματίστηκαν σε ενέδρα ανταρτών. Ο πρωθυπουργός αλ Μάλικι προειδοποίησε ότι «δε θα ανεχτεί άλλη ανεξέλεγκτη βία», χωρίς, όμως, να μπορέσει να πει πώς ακριβώς θα το πετύχει. Τέλος, αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας κατηγορείται για υπεξαίρεση 500 εκατομμυρίων δολαρίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ