Σάββατο 28 Οχτώβρη 2006 - Κυριακή 29 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ
Εξαιρετικά επείγουσα ΔΙΑΤΑΓΗ

ΕΠΙΤΕΛ. ΓΡΑΦΕΙΟ ΙΙΙ ΑΡΙΘ. Ε.Π. 318

Εφιστούμε με την παρούσα μας την προσοχήν σας όπως κατά την 28ην Οκτώβρη ημέρα του εορτασμού της ίδρυσης του Δημοκρατικού Στρατού μας, όχι μόνον δε θα πρέπει να χαλαρωθούν τα μέτρα ασφάλειας αλλά αντίθετα να ενταθούν αυτά στο μεγαλύτερο βαθμό. Και τούτο διότι:

Ο εχθρός γνωρίζοντας ότι κατά την ημέραν αυτήν εορτάζουμε μπορεί να κινηθεί όχι μόνον να ματαιώσει τον εορτασμό μας, μα και για να μας αιφνιδιάσει.

Γι' αυτό κάθε αμέλεια στη λήψη μέτρων ασφάλειας κατά την ημέραν αυτήν όχι μόνον δε δικαιολογείται (όπως πάντοτε) μα θα χαρακτηρισθεί σαν παράλειψη καθήκοντος, και που οι ευθύνες θα βαρύνουν προσωπικά τις Δ/σεις.

Η παραπάνω μας να κοινοποιηθεί έγκαιρα με σχετικές οδηγίες σας προς τον τομέα αυτόν, προς όλες τις Διοικήσεις των τμημάτων μας προς γνώσιν και αυστηρήν εφαρμογή.

Σ.Δ. Α.Α.Μ.Θ.

ΛΑΜΠΡΟΣ

17-10-47

Για την ακρίβεια

Το ΙΙΙ Γραφείο

Παραλήπτες

Ολα τα Περ. Αρχηγεία

Σχολή Στελεχών

Σχολή Νοσοκόμων

Δ.Δ. Α.Α.Μ.Θ.

Κοινοποιείται

Γενικό Αρχηγείο (υ.τ.α.)

Γραφείο ΙΙΙ

***

ΔΗΜΟΚΡ. ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΑΡΧ. ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔ.- ΘΡΑΚΗΣ ΑΡΧΗΓΕΙΟΝ ΔΡΑΜΑΣ
ΔΙΑΦΩΤΙΣΗ
ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ
Πώς γιορτάστηκε
στο Αρχηγείο Δράμας
η 28η Οκτώβρη


Η οργανωτική επιτροπή από μέρες ευρίσκετο σε κίνηση, μα την παραμονή έβαλε όλα τα δυνατά. Το βράδυ την 27ην όλα ήτανε έτοιμα.

Ο χώρος που καθορίστηκε για τη γιορτή έλαμπε από καθαριότητα. Μπροστά στην είσοδο πάνω από την αψίδα φαντάζει η επιγραφή, γραμμένη σε πανό «Ζήτω η 28η Οκτώβρη». Στο βάθος η εξέδρα στολισμένη με πρασινάδες, στη μετόπη της μια μεγάλη φωτογραφία του Στρατηγού μας Μάρκου, φτιαγμένη από καλλιτέχνη συναγωνιστή, στο τραπέζι του ομιλητή απλωμένη η Ελληνική σημαία μας και γύρω γύρω αμφιθεατρικά ύψωναν το ανάστημά τους περήφανα έλατα που στο καθένα διάβαζες και από ένα σύνθημα.

Η Επιμελητεία και κείνη βρισκόταν σε πυρετώδικη κίνηση. Εκεί κάπου ψηνόταν όλη μέρα οι τηγανίτες. Βρέθηκε μέλι και φρούτα αρκετά, το συσσίτιο αύριο θα πρέπει νάναι πλούσιο και γι' αυτό ο επιμελητής έβαλε όλα του τα δυνατά.

Σύμφωνα με απόφαση του Αρχηγείου θάπρεπε όλα τα τμήματα να μαζευτούν στο χώρο που καθορίστηκε για τον γιορτασμό. Τα τμήματα όμως κάτω ήταν μπλεγμένα σε επιχειρήσεις, δίνανε σκληρές μάχες εκεί κάτω, τα παλικάρια του Αρχηγείου μας, κτυπούσαν τους εχθρούς του Λαού. Και έτσι άλλαξε σχέδιο για τον γιορτασμό.

Αποφασίσθηκε να γίνει η γιορτή χωριστά, τα τμήματα όλα μαζί σε αρκετή απόσταση από το Αρχηγείο μας και η δύναμη του Αρχηγείου μας μαζί με το Λόχο Διοίκησης εδώ στο χώρο του γιορτασμού.


Ο Καπετάνιος του Αρχηγείου Αγγελος μαζί με τον γραμματέα της διαφώτισης και τον υπεύθυνο επονίτη από την παραμονή φύγανε για να βρεθούν κοντά στους μαχητές που βρέθηκαν μακριά. Και ο Αρχηγός Νικήτας μαζί με αντιπρόσωπο του ΑΡ.Α.Μ.Θ. συν. Πάνο έμειναν για να γιορτάσουν μαζί μας.

Εκεί κάπου ξημερώματα στα περήφανα βουνά της περιοχής μας την 28ην Οκτώβρη βρέθηκαν τ' αντρειωμένα παλικάρια του Αρχηγείου όλοι μαζί με μια ψυχή να γιορτάσουν χαρούμενα τη μέρα αυτή που έμεινε στην ιστορία της Πατρίδος μας σαν μέρα αντιφασιστική, μα ακόμα και σαν επέτειος Ιδρυσης του Γενικού Αρχηγείου μας.

Ο 1ος, ο 2ος, ο 3ος λόχος και η ομάδα Σαμποτέρ, αρκετές ώρες μακριά από την έδρα του Αρχηγείου γιόρτασαν τη μέρα της 28ης Οκτώβρη.

Πρώτα φάγανε το μεσημεριανό τους συσσίτιο οι μαχητές και με τους απαραίτητους λοκουμάδες και φρούτα, ύστερα παρατάχτηκαν με τάξη και άρχισε η γιορτή.

Η γιορτή άρχισε με τον Εθνικό Υμνο. Πρώτα μίλησε ο Καπετάνιος του Αρχηγείου. Ζητωκραυγές και χειροκροτήματα καλύψανε τα τελευταία λόγια του καπετάνιου. Ζήτω ο Δημοκρατικός μας στρατός. Κατόπιν πήρε το λόγο ο συν. της Διαφώτισης Παρ-πα-Γιώργη. Με ενθουσιώδικα λόγια μίλησε για τους πόθους και τις λαχτάρες του Λαού μας, για τους σκληρούς αγώνες της εργατο-αγροτιάς μας και για τη σημασία της σημερινής γιορτής. Τελευταίος πήρε το λόγο ο αντιπρόσωπος της Νεολαίας συν. Τάκης. Μίλησαν τα νιάτα με τον τρόπο που ξέρουν να μιλάν. Πάντα, πάντα μπροστά τα νιάτα, πρωτοπόρα στον αγώνα για τη μεγάλη υπόθεση του λαού μας.

Τώρα δόθηκε ο λόγος στους συναγωνιστές μαχητές με απαγγελίες, με τραγούδια, με έξυπνα σκετς και ύστερα χορός και τραγούδια. Οι στερήσεις σε μεγάλες πορείες, η κόπωση των συναγωνιστών απ' τις τελευταίες μάχες, δεν ελάττωσαν τον ενθουσιασμό των παλικαριών, τραγούδησαν και χόρεψαν με ανεβασμένο το ηθικό τους βέβαια για την τελική Νίκη.

Στην έδρα του Αρχηγείου ανάμεσα στα περίφανα ελάτια, στο χώρο που ορίστηκε, γιόρτασε η δύναμη του σταθμού Διοίκησης του Αρχηγείου, ο λόχος Διοίκησης και η Διμοιρία εμπέδων με τους νέους μαχητές του Δ.Σ.Ε. που περάσανε τελευταία στις γραμμές του Δ.Σ.Ε.

Και δω η γιορτή άρχισε με τον Εθνικό Υμνο. Από τον Επιτελή του Αρχηγείου μας διαβάστηκε η ημερήσια διαταγή του Γενικού Αρχηγείου και άλλη του Α.Α.Μ.Θ. Επίσης διαβάστηκε και η ημερησία διαταγή του Αρχηγείου μας. Από τη χορωδία της ΕΠΟΝ αντήχησε το τραγούδι «Εμπρός ΕΛΑΣ για την Ελλάδα».

Μίλησε πρώτος ο Αντιπρόσωπος του ΑΑΜΘ. Με εμπνευσμένα λόγια τόνισε τη σημασία της γιορτής και τα καινούρια καθήκοντα που μπαίνουν μπροστά στο Δημοκρατικό Στρατό. Ζητωκραυγές και χειροκροτήματα ακολούθησαν το τέλος της ομιλίας. Πήρε το λόγο ο Αρχηγός. Στην εμφάνισή του οι αντάρτες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Ακούστηκαν κραυγές «Να μας ζήσει ο Αρχηγός μας». Με λίγα λόγια ο Αρχηγός τόνισε τα νέα καθήκοντα του ΔΣΕ. Τις ομιλίες έκλεισε ο συν. επονίτης με γεμάτη ζωή λόγια και αμέσως άρχισαν οι επαγγελίες, ποιήματα και τα τραγούδια της χορωδίας που τις περισσότερες φορές τα συνόδευαν όλοι οι αντάρτες που αντήχησαν γύρω στους λόγκους. Οι συναγωνίστριες αντάρτισσες των μονάδων μας παντού πρώτες μα πρώτες και στο χορό. Πολλή ώρα κράτησε ο χορός και το τραγούδι. Η νύχτα άρχισε ν' απλώνει τα μαύρα της φτερά γύρω μας, ξεκινήσαμε για τους καταυλισμούς μας. Κάτω από τα έλατα προχωρούσαν όλοι οι μαχητές του σταθμού Διοίκησης.

Εκεί κάτω όμως απ' το βάθος ακούονταν ακόμα τα τραγούδια και κραυγές χαράς από τους μαχητές μας του Λόχου Διοίκησης και τους νέους συναγωνιστές.

Τα στήθια μας γέμιζαν χαρά κι ελπίδα.

Με τέτοιο στρατό γρήγορα θα φέρουμε τη χαρά της νίκης κάτω στα μεγάλα αστικά κέντρα σε αδέρφια μας που μας περιμένουν.

3/11/47

Κάπου στα βουνά

ο

Ανταποκριτής

***

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ
ΤΗΣ 28ης ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΗ
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
των πολιτικών κρατουμένων
του στρατοπέδου
Λακκί Λέρου

Αδέλφια,

Μέσα από το συρματόπλεγμα του στρατοπέδου Λακκί Λέρου που μας κρατά κλεισμένους τρία σχεδόν χρόνια η χούντα χαιρετίζουμε την 28η Οκτωβρίου τη μεγάλη και ηρωική μέρα του λαού μας και τον διαβεβαιούμε πως καμιά βία - όσο τυραννική και αν είναι - δε θα μπορέσει να μας ξεριζώσει το πατριωτικό, αγωνιστικό μας πιστεύω. Με τις καρδιές μας γιομάτες υπερηφάνεια, αφήνουμε την ελεύθερη σκέψη μας να πετάξει έξω από το σύρμα, που μας περιζώνει, πίσω στις ηρωικές εκείνες μέρες, σε κάθε βουνό και φαράγγι, σε κάθε δρόμο και σπίτι, που με το καριοφίλι και το γιαταγάνι των προγόνων μας στο χέρι, και τα στήθη μας μπροστά φράξαμε το πέρασμα στους αλαζονικούς φασίστες επιδρομείς και τις σιδερόφραχτες στρατιές τους.

Και δεν είναι λίγο το αίμα και οι θυσίες που έδωσε ο λαός μας για να καταγράψει στην πολύχρονη ιστορία του μια ακόμη ηρωική σελίδα σαν τη σημερινή της 28ης Οκτωβρίου του 1940. Οχι, η μέρα αυτή, όσο και να θελήσουν οι απόντες και οι κάθε λογής παραχαράκτες να της αλλάξουν την ουσία, το νόημα και τους πρωταγωνιστές της δε θα το κατορθώσουν και η αλήθεια θα λάμψει όμορφη και ωραία όπως είναι. Είναι τραγική ειρωνεία άνθρωποι που πίστεψαν στις προσταγές εκείνης της ιστορικής στιγμής και έδωσαν για το μεγαλείο της όλη την ψυχή τους και κομμάτια από τα κορμιά τους να λείπουνε από το γιορτασμό της σέρνοντας τις πληγές τους που τους άνοιξε το εχθρικό φασιστικό βόλι, πίσω από τα καταραμένα και καταδικασμένα στη συνείδηση των λαών φασιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Αλλά όχι - ποτέ δε χάσαμε την εμπιστοσύνη μας στη θέληση και τη δύναμη του λαού μας, της δημοκρατικής παγκόσμιας κοινής γνώμης και νιώθουμε βαθιά ευγνωμοσύνη για τη βοήθεια που μας παρέχουν με κάθε τρόπο.

Πιστεύουμε πως ποτέ δε θα επιτρέψουν να πάει χαμένο το αίμα που χύσανε οι λαοί τους - μαζί και ο δικός μας - για να συντριβεί ο φασισμός και ν' αποκλεισθεί από τη ζωή της κοινωνίας. Πιστεύουμε πως δε θα ολοκληρωθεί το απάνθρωπο έργο που άρχισε πριν τρία χρόνια και συνεχίζεται σε βάρος μας και ότι θα κάνουν ό,τι τους είναι δυνατό για μια πιο αποτελεσματική βοήθεια για να έρθει πιο σύντομα η μέρα που θα σμίξουμε κι εμείς με τα αγαπημένα και απορφανισμένα μας πρόσωπα που τόσο υποφέρουν από το χωρισμό μας - για να ξημερώσει πιο γρήγορα η μέρα που ο δεσμώτης λαός μας θα νιώσει πάλι ελεύθερος από το φασιστικό τυραννικό ζυγό.

Οι πολιτικοί κρατούμενοι στο φασιστικό στρατόπεδο Λακκί Λέρου

25.10.1969

***

Μήνυμα πολιτικών κρατουμένων Κορυδαλλού, Αίγινας, Χαλκίδας, Κέρκυρας, Αλικαρνασσού

Με την ευκαιρία επετείου της 28ης Οκτώβρη - της ιστορικής μέρας του αντιφασιστικού όχι - και της επετείου της απελευθέρωσης της χώρας μας από τη γερμανική κατοχή, απευθύνομε μέσα από τα μπουντρούμια της στρατιωτικοφασιστικής δικτατορίας στον περήφανο και αδούλωτο ελληνικό λαό θερμό αγωνιστικό μήνυμα.

Χαιρετίζομε την ηρωική γενιά της Εθνικής Αντίστασης του 1940-'44 που πολέμησε ενάντια στον ξένο επιδρομέα και κατακτητή για την υπεράσπιση και την απελευθέρωση της πατρίδας από το χιτλεροφασιστικό ζυγό, τη γενιά που πήρε μέρος και στους κατοπινούς δημοκρατικούς αγώνες του λαού μας και που αγωνίζεται σήμερα ενάντια στο ξενόδουλο δικτατορικό καθεστώς και τους Αμερικάνους και ΝΑΤΟϊκούς ιμπεριαλιστές που το επέβαλαν και το στηρίζουν.

Χαιρετίζουμε την εργατική τάξη, την αγροτιά, τους επαγγελματοβιοτέχνες και υπαλλήλους, τους επιστήμονες και διανοούμενους, την εργαζόμενη και σπουδάζουσα νεολαία, τους τίμιους αξιωματικούς και τα στρατευμένα παιδιά του λαού μας, τους πολιτικούς πρόσφυγες και μετανάστες, όλες τις αντιδικτατορικές δυνάμεις και τις αντιστασιακές οργανώσεις, όλους τους πατριώτες Ελληνες και Ελληνίδες, που αντιτίθενται στο δικτατορικό καθεστώς και στους ξένους προστάτες του και αγωνίζονται για την απαλλαγή της χώρας από τη στρατιωτικοφασιστική δικτατορία και για την αποκατάσταση και ανανέωση της δημοκρατίας.

Στέλνουμε χαιρετισμό στη δημοκρατική κοινή γνώμη του εξωτερικού σ' όλους τους τίμιους ανθρώπους όπου Γης, στη Διεθνή Ομοσπονδία Αντιστασιακών και σε όλες τις διεθνείς οργανώσεις και τις επιτροπές Αλληλεγγύης που εκδηλώνουν αμέριστη τη συμπαράστασή τους προς το λαό μας και προσφέρουν ανεκτίμητη βοήθεια στον αγώνα του για να σπάσει τα δεσμά της φασιστικής τυραννίας και να απαλλαγεί από τα δεινά της ιμπεριαλιστικής επέμβασης.

Καλούμε όλες τις αντιδικτατορικές δυνάμεις, όλα τα κόμματα και τις οργανώσεις, όλους τους πατριώτες, ανεξάρτητα από κοινωνική θέση και ιδεολογική τοποθέτηση φωτισμένοι από το λαμπρό παράδειγμα της Εθνικής Ενότητας στα χρόνια του Αλβανικού έπους και της Εθνικής Αντίστασης της κατοχής να ενώσουν και σήμερα τις δυνάμεις τους σ' ένα πανεθνικό μέτωπο κοινής ενιαίας και συντονισμένης πάλης και να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς.

Για να αρθεί ο στρατιωτικός νόμος, να σταματήσει η τρομοκρατία, να χορηγηθεί γενική αμνηστία, να απελευθερωθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι, να αποκατασταθούν οι δημοκρατικές ελευθερίες και τα δικαιώματα του λαού. Για να λυθούν τα οξύτατα προβλήματα των εργαζομένων, για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα εθνικά προβλήματα του τόπου, για να απομακρυνθούν από τη χώρα μας οι ιμπεριαλιστικές βάσεις θανάτου, για να σταματήσουν οι ωμές επεμβάσεις στο Κυπριακό. Για να φύγει η εθνοπροδοτική χούντα από την εξουσία και να αποκατασταθεί η δημοκρατία στη χώρα που γεννήθηκε.

Κάνουμε έκκληση στη διεθνή κοινή γνώμη να συνεχίσει και να δυναμώσει την αλληλεγγύη της προς τον αγώνα του ελληνικού λαού.

Ας αντηχήσουν εφέτος, με την ευκαιρία αυτών των επετείων, πιο δυνατά τα συνθήματα του αγώνα:

Οχι στο φασισμό!

Κάτω η Δικτατορία!

Ζήτω η Δημοκρατία!

Πολιτικοί κρατούμενοι φυλακών Κορυδαλλού, Αίγινας, Χαλκίδας, Κέρκυρας, Αλικαρνασσού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ