Κυριακή 19 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ελληνική καπνοβιομηχανία
«Δύσκολες μέρες» για τους εργαζόμενους

Μετεγκαταστάσεις και «διεθνείς» δραστηριότητες δημιουργούν ανασφάλεια στους εργαζόμενους για το μέλλον της απασχόλησής τους

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον κλάδο της ελληνικής καπνοβιομηχανίας, καθώς η διοίκηση της καπνοβιομηχανίας «Κεράνης» σχεδιάζει τη μετεγκατάσταση του εργοστασίου. Παρόμοιες μελέτες κάνει και η διοίκηση της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος» για μεταφορά τμήματος του εργοστασίου σε άλλο μέρος. Οι εργαζόμενοι και στα δυο εργοστάσια εκδηλώνουν έντονες ανησυχίες για το τι «μέλλει γενέσθαι».

Εντός του 2000 θα μετεγκατασταθεί, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η καπνοβιομηχανία «Κεράνης». Οι πιθανές περιοχές μετεγκατάστασης του εργοστασίου είναι εκείνες που πρόσκεινται σε μεγάλους αττικούς δρόμους (Αττική οδός ή Εθνική οδός).

Η μετεγκατάσταση του εργοστασίου φημολογείται εδώ και αρκετό καιρό και τελικά φαίνεται ότι η διοίκηση της εταιρίας πήρε την τελική απόφαση. Το υπάρχον σημερινό ακίνητο, του οποίου η αξία εκτιμάται στα 6 δισεκατομμύρια δραχμές, θα αξιοποιηθεί είτε με την πώλησή του είτε με τη συνεκμετάλλευσή του.

Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι η εταιρία προσανατολίζεται στη μετεγκατάστασή του εργοστασίου σε ήδη υπάρχον έτοιμο κτίριο, το οποίο και πληρεί τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Η διοίκηση της εταιρίας είναι επίσης σε αναζήτηση νέου συνεργάτη, καθώς από την 1η Νοέμβρη η εταιρία ΒΑΤ απέσυρε τα σήματά της από την καπνοβιομηχανία «Κεράνης».

Συγκεκριμένα, η ΒΑΤ συγχωνεύτηκε με τη «Rothmans» δημιουργώντας έτσι νέα ενιαία εταιρία. Μετά από αυτή τη συγχώνευση η ΒΑΤ άφησε στην «Κεράνης» μόνο τα σήματα «Cortina» και HB. Σύμφωνα ωστόσο με τις ίδιες πληροφορίες η εταιρία σχεδιάζει να αποσύρει και αυτά τα σήματα, μετά το καλοκαίρι.

Θετικά επίσης φαίνεται ότι καταλήγει η εταιρία στην εξαγορά ισοδύναμης - με την εδώ καπνοβιομηχανία - μονάδας στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, η οποία και θα κοστίσει 5 δισεκατομμύρια δραχμές. Επίσης, αναμένεται να αγοράσει και μια μικρή μονάδα στην Αλβανία, η οποία και θα κοστίσει γύρω στα 800 εκατομμύρια δραχμές. Η διοίκηση της εταιρίας μέχρι τέλος Γενάρη θα έχει ανακοινώσει την περιοχή όπου θα μετεγκατασταθεί καθώς και όλες τις υπόλοιπες «λεπτομέρειες».

Σήμερα η καπνοβιομηχανία «Κεράνης» απασχολεί 235 εργαζόμενους. Ηδη πάντως έχουν αρχίσει να εκφράζονται φόβοι για το τι επιφυλάσσει η εταιρία στους εργαζόμενους. Μάλιστα, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι καταγγέλλουν την αδράνεια της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στην καπνοβιομηχανία, καθώς, ενώ η εταιρία έχει ουσιαστικά καταλήξει στην απόφασή της για μετεγκατάσταση του εργοστασίου, κανείς μέχρι σήμερα δε μιλά! Μάλιστα, η άποψη που εκφράζεται από τη διοίκηση του σωματείου είναι: «Ας έρθει πρώτα εκείνη η ώρα και βλέπουμε»!

Ο Νίκος Μπούργιας, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στην «Κεράνης» καταγγέλλει ότι η διοίκηση του σωματείου δε συντονίζει την προσπάθειά της στην κατεύθυνση της συσπείρωσης και της αγωνιστικής ετοιμότητας των εργαζομένων για να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις που αναμένονται. Η εταιρία, μάλιστα, όπως καταγγέλλει, μοίρασε σε όσους εργαζόμενους είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον 100 μετοχές, προκειμένου να τους έχει ομήρους στους όποιους σχεδιασμούς. «Το πρόβλημα - συνεχίζει - αντιμετωπίζεται "εν τη γενέσει του" και όχι όταν θα έρθει εκείνη η ώρα».

Μετεγκατάσταση σχεδιάζει και η «Παπαστράτος»

Σε «περιπέτειες» φαίνεται ότι μπαίνει και η καπνοβιομηχανία «Παπαστράτος» καθώς η διοίκηση της εταιρίας σχεδιάζει τη μεταφορά του τμήματος κοπής (επεξεργασία καπνού) εκτός εργοστασίου και από ό,τι φημολογείται και εκτός Αττικής. Η «Παπαστράτος» ήδη έχει εγκαταστήσει εργοστάσιο στη Ρουμανία, ενώ έχει συμπαραγωγή με άλλη καπνοβιομηχανία και στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες, διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης επεξεργάζονται μια μελέτη, που αφορά τη μετεγκατάσταση του τμήματος κοπής, η οποία και θα ολοκληρωθεί το Μάρτη. Αυτή τη στιγμή στην καπνοβιομηχανία απασχολούνται 1.036 εργαζόμενοι. Οι εργαζόμενοι εκφράζουν φόβους ότι από αυτή τη διαδικασία ζημιωμένοι θα βγουν οι ίδιοι καθώς είναι λογικό, με τη μεταφορά του τμήματος, όπου θα προβλέπονται αυτοματοποιημένα και πιο σύγχρονα μηχανήματα, να μειωθεί και ο αριθμός των εργαζομένων. Συνδικαλιστές τονίζουν ότι ο κλάδος μπαίνει σε μια νέα φάση με πιθανόν απρόβλεπτες για τους εργαζόμενους συνέπειες.

«Φασόν» για τον Γεωργιάδη

Η καπνοβιομηχανία «Γεωργιάδης» αφότου διέκοψε τη συνεργασία της με τη «Ρόθμανς», το 1994, έχασε την εσωτερική της αγορά με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με κλείσιμο. Στη συνέχεια το εργοστάσιο λειτουργούσε «φασόν» με παραγγελίες που του έδινε η «Παπαστράτος» σε περίοδο αύξησης της παραγωγής. Σήμερα η καπνοβιομηχανία δε συνεργάζεται πλέον με την «Παπαστράτος» αλλά δουλεύει «φασόν» μέσω ενός μεσολαβητή και παράγει μάρκες όχι γνωστές στην αγορά με παραγγελίες που του δίνει ανά μήνα. Η καπνοβιομηχανία απασχολεί περίπου 130 εργαζόμενους οι οποίοι δουλεύουν με συμβάσεις του ενός μήνα! Το μοναδικό σήμα που του ανήκει σήμερα και παράγει είναι το «22».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ