Τετάρτη 25 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Να σταματήσουν οι δολοφονίες συνδικαλιστών στην Κολομβία

Την προστασία των συνδικαλιστικών ελευθεριών και των ίδιων των συνδικαλιστών στην Κολομβία απαιτεί από την κυβέρνηση του Αλβαρο Ουρίμπε η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) με ανακοίνωση της Γραμματείας της, στην οποία καταγγέλλει τις πρόσφατες δολοφονίες συνδικαλιστικών ηγετών. Επίσης, απαιτεί την τιμωρία των εγκληματιών.

Σημειώνει χαρακτηριστικά: «Την απόλυτη αγανάκτηση του διεθνούς συνδικαλιστικού κινήματος έχει προκαλέσει η κλιμάκωση των δολοφονιών συνδικαλιστών και κοινωνικών αγωνιστών στην Κολομβία στη διάρκεια των τελευταίων μηνών και, με την ανοχή της κυβέρνησης της χώρας, οι δολοφόνοι εξακολουθούν να είναι ατιμώρητοι».

Στην ανακοίνωση - καταγγελία αναφέρονται οι δολοφονημένοι συνδικαλιστές:

  • Καθηγητής πανεπιστημίου Εντγκαρ Φαχάρδο Μαρουλάντα, δολοφονημένος στις 11 του Σεπτέμβρη 2006 κοντά στο σπίτι του ενώ στην ίδια επίθεση έπεσε νεκρός και ένας νεαρός που τυχαία βρέθηκε εκεί
  • Ο ηγέτης της Ενωσης Ανθρακωρύχων της επαρχίας Μπολίβαρ, Αλεχάντρο Ουρίμπε, δολοφονήθηκε στις 19 του Σεπτέμβρη του 2006 από άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων της Νουέβα Γκρανάδα, που τον γάζωσαν με σφαίρες
  • Ο γραμματέας της Ενωσης των Τραπεζοϋπαλλήλων, Χοσέ Αμάγια Ρουίς, δολοφονήθηκε στις 22 του Σεπτέμβρη 2006
  • Ο Χεσούς Μαρίνο Μοσκέρα, στέλεχος του Εθνικού Συνδικάτου στη Διατροφική Βιομηχανία, δολοφονήθηκε στις 12 του Οκτώβρη 2006 στην Ουραμπά της επαρχίας Αντιόκια
  • Ο φοιτητής Αντρές Χουλιάν Ουρτάδο Καστίγιο, εκπρόσωπος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου του Πανεπιστημίου του Βάγιε, δολοφονήθηκε με βάρβαρο τρόπο στις 4 του Οκτώβρη 2006 στην πόλη Κάλι του Βάγιε ντελ Κάουκα.

Η ΠΣΟ σημειώνει ότι όλες αυτές οι δολοφονίες γίνονται είτε από παραστρατιωτικές οργανώσεις ή από τον ίδιο τον εθνικό στρατό, την ίδια στιγμή που συνεχίζονται οι εξαφανίσεις, οι παρακολουθήσεις, ο εκφοβισμός των αγωνιστών.

Ταυτόχρονα, η ΠΣΟ, απευθύνοντας τα συλλυπητήριά της προς τις οικογένειες των θυμάτων, εκφράζει την αλληλεγγύη της στην εργατική τάξη της Κολομβίας και δηλώνει πως θα κάνει ό,τι μπορεί και προς τους αρμόδιους φορείς ώστε να καταγγείλει αυτά τα εγκλήματα.

Σε αδιέξοδο η ανθρωπιστική ανταλλαγή

Φαίνεται ότι κλείνει το «παράθυρο» που είχε ανοίξει στις αρχές του Οκτώβρη, για να γίνει η ανθρωπιστική ανταλλαγή μεταξύ των αιχμαλώτων της εμφύλιας σύρραξης, των 52 αιχμαλώτων που βρίσκονται στα χέρια των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) - κομμουνιστών ανταρτών - και των 500 ανταρτών κρατουμένων στις φυλακές της χώρας. Και αυτό γιατί ο αντιδραστικός Πρόεδρος της χώρας, Αλβαρο Ουρίμπε, αξιοποιώντας την έκρηξη βόμβας στην αυλή της Στρατιωτικής Ακαδημίας την περασμένη Πέμπτη, έριξε την ευθύνη στις FARC και σταμάτησε κάθε προσέγγιση. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ενισχύει τη λεγόμενη δημοκρατική ασφάλεια, δηλαδή τα μέτρα ενάντια στο λαϊκό κίνημα, προαναγγέλλει νέα βοήθεια από τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του αντάρτικου, ενώ ανοίγει και θέμα ότι υψηλόβαθμα στελέχη των FARC βρίσκουν καταφύγιο σε γειτονικά κράτη, όπως η Βενεζουέλα και το Εκουαδόρ. Πάντως, το σίγουρο είναι ότι η έλλειψη πολιτικής βούλησης του Ουρίμπε για την ανθρωπιστική ανταλλαγή έχει εξοργίσει πολλές οργανώσεις και τους συγγενείς των αιχμαλώτων που προγραμματίζουν για σήμερα διαδήλωση, η οποία θα απαιτεί την άμεση ανταλλαγή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ