Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
Εκχώρηση νέων εξουσιών σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς

ΚΚΕ: Καμία εκχώρηση αρμοδιοτήτων της Βουλής και άλλων κρατικών οργάνων σε υπερεθνικά όργανα

Στην περαιτέρω διευκόλυνση της προσαρμογής της χώρας στο αντιδραστικό «ευρωπαϊκό δίκαιο» και στην αντιμετώπιση της λαϊκής δυσαρέσκειας που αυτό συνεπάγεται, αποσκοπεί η πρόταση της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του άρθρου 28 του Συντάγματος που συζητήθηκε χθες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Στο άρθρο 28 ορίζεται ότι για την εκχώρηση σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιοτήτων που προβλέπονται από το Σύνταγμα απαιτείται νόμος που ψηφίζεται από την πλειοψηφία των τριών πέμπτων (180) της Βουλής. Ερμηνευτικά δε, τονίζεται ότι το άρθρο 28 «αποτελεί θεμέλιο για τη συμμετοχή της χώρας στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ενοποίησης», πρακτικά, δηλαδή, «συνταγματοποιεί» τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ. Η σημερινή κυβέρνηση για να διευκολύνει ακόμα περισσότερο την ενσωμάτωση της χώρας στο αντιδραστικό «στάτους» της ΕΕ προτείνει οι νόμοι αυτοί να ψηφίζονται με απλή πλειοψηφία της Βουλής (151 ψήφοι).

Ηδη, το ΚΚΕ με τις προτάσεις που κατέθεσε για την αναθεώρηση του Συντάγματος αναφορικά με το άρθρο 28 ζητάει να μην υπάρχει η δυνατότητα εκχώρησης αρμοδιοτήτων του ελληνικού Κοινοβουλίου και άλλων κρατικών οργάνων σε υπερεθνικά όργανα.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι παρατηρείται σταδιακή μετατόπιση σε βάρος του Συντάγματος πρώτα από το ΠΑΣΟΚ στην προηγούμενη αναθεώρηση και σήμερα από την ΝΔ με απόψεις που ισχυρίζονται ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερισχύει του Συντάγματος. Αυτό γίνεται, είπε, για να διευκολυνθεί η προσαρμογή στο «ευρωπαϊκό δίκαιο» και να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις από τη λαϊκή αγανάκτηση που προκαλεί αυτή η προσαρμογή. Επικαλέστηκε την απόρριψη του «ευρωσυντάγματος» από τους Γάλλους και τους Ολλανδούς και τόνισε: «Φοβάστε ότι η λαϊκή πίεση και η διαμαρτυρία θα είναι σε κατεύθυνση κατά της ΕΕ, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Αυτό μπορεί να αντανακλά και στο Κοινοβούλιο και κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις να μην μπορεί να συγκεντρωθεί ο αριθμός των 180 ψήφων».

Ο εισηγητής της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος ισχυρίστηκε ότι η σημερινή ρύθμιση προκαλεί «συγχύσεις» και είπε ότι «το πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο υπερέχει του όποιου εθνικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένου και του συνταγματικού χάρτη». Από το ΠΑΣΟΚ ο Σ. Κοσμίδης είπε ότι η υπάρχουσα συνταγματική ρύθμιση καλύπτει τη συμμετοχή μας στην ΕΕ, ενώ ο Φ. Κουβέλης, δηλώνοντας πιστός στον «ευρωπαϊκό προσανατολισμό» της χώρας, είπε ότι γι' αυτόν χρειάζεται «ευρύτατη συναίνεση» και όχι απλές πλειοψηφίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ