Κυριακή 19 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Ελληνικός Νηογνώμονας ΑΕ»
Ιδιότυπη ασυλία και σκανδαλώδης επιβράβευση

Παρά τις δικαστικές αποφάσεις, τα στελέχη της ιδιωτικής εταιρίας ΕΝ ΑΕ παραμένουν ανενόχλητα, συμμετέχουν σε σημαντικές θέσεις του δημοσίου και οι καταγγελίες πληθαίνουν

Καραμπινάτο σκάνδαλο διαρκείας αποτελεί πλέον η υπόθεση της ιδιωτικής εταιρίας «Ελληνικός Νηογνώμονας ΑΕ», η οποία, όπως έχει ήδη αποδειχθεί από πλήθος στοιχείων, αποτελεί μία εταιρία άκρως επικίνδυνη για τη ζωή των ναυτεργατών. Νέα στοιχεία που έρχονται στο φως αποδεικνύουν ότι αυτοί που βρίσκονται σε θέσεις - κλειδιά της εταιρίας δε διστάζουν να ρισκάρουν ανθρώπινες ζωές για να «τα οικονομήσουν» και επιπλέον ότι αποτελεί πια ζήτημα ζωήςκαι θανάτου να επανέλθει ο «Ελληνικός Νηογνώμονας» στα χέρια του δημοσίου.

Η δράση αυτών των ανθρώπων ήδη έχει στοιχίσει 44 ζωές. Των 24 δηλαδή ναυτεργατών - πλήρωμα του σαπιοκάραβου φορτηγού πλοίου «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ» που βούλιαξε αύτανδρο το Σεπτέμβρη του 1994 στον Ατλαντικό Ωκεανό, όταν άνοιξαν οι σάπιες λαμαρίνες του, ενώ στα συρτάρια του βρίσκονταν τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας που του είχε εκδώσει ο Ελληνικός Νηογνώμονας. Και των 20 που τους κατάπιε το σάπιο «ως το κόκαλο» τσιμεντάδικο πλοίο ΔΥΣΤΟΣ, που τουμπάρισε ανοιχτά της Κύμης το Δεκέμβρη του 1996, το οποίο επίσης είχε χαρακτηριστεί ως αξιόπλοο από τον «Ελληνικό Νηογνώμονα». Τα ίδια στοιχεία φανερώνουν ότι η ασύδοτη και επικίνδυνη δράση αυτών των ανθρώπων καλύπτεται από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Οχι μόνο δεν τους «κούνησε» κανείς από τις θέσεις τους, αλλά τους προσφέρθηκαν και άλλες σε εταιρίες του δημοσίου.

Ειδικότερα, ο γενικός τεχνικός διευθυντής του «Ελληνικού Νηογνώμονα» Διονύσης Μελισσηνός το 1998 για την υπόθεση του ναυαγίου του «Α¨ΙΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ» είχε κριθεί ένοχος από τον ανακριτή και είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, καταβάλλοντας συγκεκριμένα 500 χιλιάδες δραχμές. Ωστόσο παραμένει και σήμερα σε αυτή τη θέση. Τώρα ο ίδιος άνθρωπος παραπέμπεται από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά για να δικαστεί για την απόκρυψη στοιχείων που αφορούν το πιο πάνω ναυάγιο και την έκδοση ψευδούς βεβαιώσεως, με την οποία χαρακτήριζε το πλοίο αυτό ως αξιόπλοο. Το ιδιαίτερα αποκαλυπτικό βούλευμα με αριθμό 1357/99 για τη δράση αυτού του ανθρώπου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο Δ. Μελισσηνός, στις 24 Φλεβάρη του 1995 σε ένορκη κατάθεσή του στο Λιμενικό Σώμα, είχε βεβαιώσει ψευδώς ότι είχαν γίνει οι επισκευαστικές εργασίες στο «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ» και μάλιστα με επίβλεψη από το Γαλλικό Νηογνώμονα!

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το εν λόγω πλοίο το παρακολουθούσε ο Γαλλικός Νηογνώμονας, ο οποίος το διέγραψε από τις λίστες του, όταν οι πλοιοκτήτες αρνήθηκαν να εκτελέσουν τις επισκευές που τους υπέδειξε. Οι επισκευές αυτές κατά τον Γαλλικό Νηογνώμονα θα έπρεπε να γίνουν μέχρι το καλοκαίρι του 1994. Τότε το... ανέλαβε ο «Ελληνικός», ο οποίος διευκολύνοντας τους πλοιοκτήτες του πλοίου, αδελφούς Ηλιόπουλους, εκδίδει πιστοποιητικά αξιοπλοΐας στο πλοίο και παρατείνει το χρόνο που θα έπρεπε να γίνουν οι επισκευαστικές εργασίες μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη του 1994. Ομως στις 3 Σεπτέμβρη το πλοίο βουλιάζει!

Επιπλέον θα δικαστεί γιατί απέκρυψε και έγγραφο επιθεωρητή του «Ελληνικού Νηογνώμονα» και συγκεκριμένα του κ. Παχή στο οποίο αναφέρονταν οι σοβαρότατες φθορές στα ελάσματα του πλοίου!

Ποιοι τους προστατεύουν και γιατί;

Παρ' όλα αυτά ο Διονύσης Μελισσηνός παραμένει γενικός τεχνικός διευθυντής. Οσον αφορά τον Τριαντάφυλλο Λυσιμάχου, ο οποίος ήταν πρόεδρος στον « Ελληνικό Νηογνώμονα» όταν έγιναν τα ναυάγια του «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ» και του «ΔΥΣΤΟΣ», έχουν αρχίσει να βγαίνουν πολλά «άπλυτα» στη φόρα, τα οποία προκαλούν πλήθος ερωτημάτων. Σήμερα ο Τ. Λυσιμάχου παραμένει μέλος της διοίκησης και μέλος της διοικούσας επιτροπής - η οποία είναι το «λύσε και το δέσε» - του «Ελληνικού Νηογνώμονα».

Ειδικότερα ο Τ. Λυσιμάχου όταν ναυάγησε το «ΔΥΣΤΟΣ» ήταν και πρόεδρος του «Ελληνικού Νηογνώμονα», αλλά και της ασφαλιστικής εταιρίας ΑΣΤΗΡ, στην οποία ήταν ασφαλισμένο το πλοίο. Στις 28 Δεκέμβρη 1996 το «ΔΥΣΤΟΣ» ναυαγεί. Στις 7 Φλεβάρη 1997 και πριν ακόμα βγει το πόρισμα του Ανακριτικού Συμβουλίου Ναυτικών Ατυχημάτων για τις αιτίες του ναυαγίου, η ασφαλιστική εταιρία ΑΣΤΗΡ με εντολή του Τ. Λυσιμάχου σπεύδει και καταθέτει στην πλοιοκτήτρια εταιρία του ΔΥΣΤΟΣ ΑΝΕ - ΗΡΑΚΛΗΣ (θυγατρική της ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ) 2.312.000 δολάρια, όπως προέβλεπε το ασφαλιστήριο συμβόλαιο... Δύο βδομάδες μετά από την κατάθεση της επιταγής, ο Τ. Λυσιμάχου αναλαμβάνει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στη Αγροτική Ασφαλιστική Εταιρία και στην Αγροτική Ζωής, οι οποίες είναι εταιρίες του δημοσίου, καθώς είναι θυγατρικές της Αγροτικής Τράπεζας!

Ομως όπως δείχνουν συγκεκριμένα στοιχεία, ο Τ. Λυσιμάχου συνεχίζει να κινείται ύποπτα και σε αυτές τις θέσεις. Πρώην οικονομικός διευθυντής της Αγροτικής Ασφαλιστικής, στις 26 Ιούνη 1999 κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθήνας, την οποία έχει κοινοποιήσει και στο ΣΔΟΕ (Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος). Στην αναφορά του αναφέρει ότι στο μηχανογραφικό σύστημα της εταιρίας υπάρχει «τρύπα», με την οποία γίνεται δυνατόν χρήματα που θα έπρεπε να κατατεθούν στο ταμείο της εταιρίας να «κάνουν φτερά» και τελικά να εμφανίζονται ως... δαπάνη!

Ο οικονομικός διευθυντής στη μηνυτήρια αναφορά του σημειώνει τις ενέργειες στις οποίες προέβη, όπως ήταν η άμεση ενημέρωση της διοίκησης και η κατάθεση υπομνημάτων, με τα οποία ζητούσε την άμεση διενέργεια ελέγχων, « οι οποίοι ουδέποτε- σημειώνει- διενεργήθηκαν»... «Εις τον ισολογισμόν της εταιρικής χρήσεως 1998 - τονίζει- ο οποίος εδημοσιεύθη στις 14-5-1999 και αφ' ότου εγώ είχα ήδη αποχωρήσει από την ως άνω θέση και έπαψα πλέον να ασκώ τα καθήκοντά μου, η ως άνω διαφορά αυθαίρετα καλύφθηκε κανονικά και δη ως εξής: Απαιτήσεις της εταιρίας ύψους 300 εκατομμυρίων δραχμών (τμήμα συνολικής ζημίας των 500.000.000) αντί να εισπραχθούν ως οφειλές εμφανίζονται εις τον ως άνω ισολογισμό ως δαπάνες και μάλιστα χωρίς δικαιολογητικά και παραστατικά, με αποτέλεσμα τη σημαντική περιουσιακή ζημία της Εταιρίας και κατ' επέκταση του Δημοσίου»!

Το «πρόβλημα» στο λογιστικό σύστημα το είχε ανακαλύψει και ο προηγούμενος από αυτόν οικονομικός διευθυντής, ο οποίος μόλις έκανε τη σχετική ενημέρωση απολύθηκε και επιπλέον η εταιρία κατέθεσε και μήνυση εναντίον του!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ