Κυριακή 19 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στοιχεία - καταπέλτης

Ακόμη και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να παραδεχτεί σημαντικές παραβάσεις της εταιρίας

Αξιόπλοο είχε χαρακτηριστεί και το «ΔΥΣΤΟΣ», παρ' όλες τις παράνομες μετατροπές του, που στοίχισαν τη ζωή 20 ναυτικών
Αξιόπλοο είχε χαρακτηριστεί και το «ΔΥΣΤΟΣ», παρ' όλες τις παράνομες μετατροπές του, που στοίχισαν τη ζωή 20 ναυτικών
Το ένα στοιχείο διαδέχεται το άλλο, για να αποδείξει ότι ο «Ελληνικός Νηογνώμονας» αποτελεί από το 1992 - οπότε και η ΝΔ παρέδωσε την πλειοψηφία των μετοχών του σε ιδιώτες και, μάλιστα, εφοπλιστές - μέχρι και σήμερα, μια εταιρία, που μοναδικό σκοπό της έχει το κέρδος και δεν έχει καμία σχέση με την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και την ποιότητα της ναυτιλίας. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο αποδέχτηκε το ξεπούλημα του «Νηογνώμονα», αλλά «κακές γλώσσες» αναφέρουν ότι πλέον πίσω από ορισμένους μετόχους του, όπως για παράδειγμα μία λιβεριανή εταιρία (αγνώστων... λοιπών στοιχείων), κρύβονται κυβερνητικά στελέχη. Πάντως, όπως και να έχει η υπόθεση, η εμμονή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να καλύπτει αυτό το «απόστημα» εξηγείται από το γεγονός ότι ο «Ελληνικός Νηογνώμονας» αποτελεί ένα από τα «χοντρά πλοκάμια» του εφοπλιστικού κεφαλαίου, καθώς εφοπλιστές έχουν την πλειοψηφία των μετοχών του!

Από τα σχετικά στοιχεία για τη δράση του «Νηογνώμονα», αξίζει να σημειώσουμε αυτό το οποίο επιβεβαιώνεται και από την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, στις 13 Αυγούστου 1997, ο τότε υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς, απαντώντας σε Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα και Νίκου Γκατζή, σχετική με τους φορολογικούς ελέγχους, που είχαν διενεργηθεί στον «Ελληνικό Νηογνώμονα», είχε επισημάνει: «Στην παραπάνω επιχείρηση διενεργήθηκε στις 28.3.95 προληπτικός έλεγχος από την ΥΠΕΔΑ Αθηνών από κοινού και με την Τελωνειακή Διεύθυνση Ελέγχου Οικονομικού Εγκλήματος. Από τον έλεγχο αυτό προέκυψαν παραβάσεις για τις οποίες ήδη έχουν επιβληθεί τα οικεία πρόστιμα από την αρμόδια ΔΟΥ, ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν και διάφορα ανεπίσημα στοιχεία, που στη συνέχεια διαβιβάστηκαν στη ΔΟΥ για επεξεργασία και περαιτέρω αξιοποίηση. Ηδη, από την αρμόδια ΔΟΥ έχει αρχίσει η επεξεργασία των πιο πάνω κατασχεθέντων στοιχείων, για τη χρήση '93 και '94, στα πλαίσια τακτικού ελέγχου, αλλά και σε σχέση με περαιτέρω προγενέστερες χρήσεις με τις οποίες εμπλέκονται».

Να αναφέρουμε, επίσης, ορισμένες από τις κατηγορίες, που απήγγειλε με το κατηγορητήριό της - καταπέλτη η 4η ανακρίτρια Πειραιά Μαριάνθη Παγουτέλη για το ναυάγιο του ΔΥΣΤΟΣ. Η ανακρίτρια κατηγόρησε τον τότε πρόεδρο του «Ελληνικού Νηογνώμονα» και σημερινό μέλος της διοίκησης Τριαντάφυλλο Λυσιμάχου και τον γενικό τεχνικό διευθυντή του Διονύση Μελισσηνό για έκδοση ψευδών βεβαιώσεων, πρόκληση ναυαγίου, ανθρωποκτονία κατά συρροή και ότι οι δύο «ενεργώντας από κοινού με πρόθεση εκτέλεσαν περισσότερα από ένα εγκλήματα, με σκοπό το αθέμιτο όφελος»!


ΚΕΙΜΕΝΑ: Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ