Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
Βιβλίο
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Από το «Προσκήνιο», μόλις κυκλοφόρησε το αυτοβιογραφικό - και όχι μόνο - βιβλίο του σπουδαίου ηθοποιού Τίτου Βανδή «Κουβέντα με τους φίλους μου». Ενα βιβλίο αναμνήσεων από τα παιδικά του χρόνια, από τα χρόνια των σπουδών του, από τον αγώνα του στην Εθνική Αντίσταση, το ελληνικό θέατρο και τον κινηματογράφο, το αμερικανικό θέατρο και κινηματογράφο, από τη συνεργασία και φιλία του με φημισμένους Ελληνες και ξένους δημιουργούς και καλλιτέχνες. Από την ενασχόλησή του με τα Γράμματα και τις μεταφράσεις ξένων θεατρικών έργων. Αναμνήσεις μιας «πλούσιας] και πολύπλευρης ζωής. Το συναρπαστικό, με συγκίνηση αλλά και χιούμορ βιβλίο, είναι και πλούσια εικονογραφημένο με φωτογραφίες και ντοκουμέντα από παραστάσεις, ταινίες κλπ.

- Από το «Εντός» κυκλοφόρησε το νέο μυθιστόρημα του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Αλέξανδρου Δημάσου «Ο χαφιές».

- Από τις εκδόσεις του Γ. Δαρδανού: «Γκούτεμπεργκ», «Τυπωθήτω» και «Σπουδή» κυκλοφόρησαν πρόσφατα: Το σημαντικότατο μεταφραστικό και μελετητικό έργο των Λιάνας Σακελλίου - Θανάση Ντόκου - Θωμά Στραβέλη «Εισαγωγή στην τριλογία της Η.D.». Το βιβλίο περιλαμβάνει και στο πρωτότυπο τα ποιήματα της μεγάλης Αμερικανίδας ποιήτριας Χίλντα Ντούλιτλ που ανήκε στην πρωτοποριακή ομάδα των «Εικονιστών» και η οποία από σεμνότητα υπέγραφε με τα αρχικά του ονόματός της. Η πρώτη στο θέμα και στο είδος της μελέτης του Αντώνη Ι. Αντωνόπουλου «Από την τονική στη σύγχρονη μουσική θεωρία» (χρησιμότατο για μελετητές καθηγητές και σπουδαστές μουσικής βιβλίο). Η μελέτη του Ανγκους Μ. Μπόβι «Αριστοφάνης - Μύθος, τελετουργία και κωμωδία» σε μετάφραση Πόλυς Μοσχοπούλου, επιμέλεια Ανδρέα Μαρκαντωνάτου (βιβλίο πλούσιο και βιβλιογραφικά).

Η μελέτη του καθηγητή θεατρολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Θόδωρου Γραμματά «Διδακτική του θεάτρου». Η πολύ σημαντική μελέτη της Μάρθας Καρπόζηλου «Τεύχη - αφιερώματα των ελληνικών περιοδικών (1879-1997)» (βιβλίο που αποθησαυρίζει λογοτεχνικά θέματα από παλιά σπάνια και νεότερα λογοτεχνικά περιοδικά). Η ιστορική μελέτη «Στη συγκυρία της Αβασίλευτης (Από την επάνοδο του Κωνσταντίνου στην έκπτωση των Γλύξμπουργκ (1920-1924)» σε εισαγωγή - ιστορική επιμέλεια του καθηγητή ΕΜΠ Παύλου Β. Πετρίδη. Η μελέτη της Μάγδας Κ. Ψαρρού «Παγκοσμιοποίηση και Αγροτική ανάπτυξη». Η ενδιαφέρουσα ιστορικό-πολιτική μελέτη του Μιχάλη Ψαλιδόπουλου «Πολιτική οικονομία και Ελληνες διανοούμενοι (μελέτες για την ιστορία της οικονομικής σκέψης στη σύγχρονη Ελλάδα)». Η επίκαιρης χρησιμότητας μελέτη του Αγγελου Ι. Ευστράτογλου «Οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις του αναλφαβητισμού στην Ελλάδα». Από τη «Σπουδή» κυκλοφόρησαν τέσσερα βιβλία της παιδικής σειράς «Παιχνίδι στις αυλές των δημιουργών μας». Η Κυπρία ζωγράφος Δώρα Ορόντη εισάγει τα μικρά παιδιά στην τέχνη μεγάλων εικαστικών δημιουργών. Τίτλοι των βιβλίων της «Γιάννης Τσαρούχης», «Ιωάννης Κισσονέργης», «Μποστ», «Τηλέμαχος Κάνθος».

- Από την «Αγρα» κυκλοφόρησαν: Το διήγημα του μεγάλου Πολωνού σατιρικού συγγραφέα Βιτόλντ Γκόμπροβιτς από τη συλλογή του «Μπακακάι» (1928) «Το φαγοπότι της κόμισσας Χαψούλη», με υπέροχη εικονογράφηση του Ντένι Λόμε και σε μετάφραση Σοφίας Διονυσοπούλου. Το τελευταίο βιβλίο του εξαίρετου Ιταλού συγγραφέα Αντόνιο Ταμπούκι «Ονειρα ονείρων» (αναφορά σε μεγάλους λογοτέχνες και λογοτεχνήματα, σε μετάφραση Ανταίου Χρυσοστομίδη).

- Από τον «Καστανιώτη» κυκλοφόρησαν: Η σπουδαία μελέτη του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλη Γ. Μερακλή «Θέματα λαογραφίας». Επανεκδόθηκε το εξαίρετο κοινωνικό μυθιστόρημα του Μήτσου Κασόλα «Το γένος το ιερό και το βέβηλο». Στη σειρά των Ελλήνων πεζογράφων κυκλοφόρησαν: Γιώργος Μπράμος «Οτσι τσιόρνιγια (Μαύρα μάτια)» (μυθιστόρημα), Λένγκα Μαρκοπούλου «Θα κρατήσουμε ό,τι μας αρέσει» (μυθιστόρημα), Μιχάλης Φακίνος«Το τελευταίο μυθιστόρημα του 20ού αιώνα», Μάκης Θεοδόσης «Μια ερωτική τραγωδία (Ο Αλέξανδρος κάτω από τη μηλιά)» (μυθιστόρημα), Ελένη Ρουφάνη «Ελα να παίξουμε κι άσε τους άλλους να στολίζονται» (μυθιστόρημα). Στη σειρά των ξένων πεζογράφων κυκλοφόρησαν: Ούγκο Κλάους «Οι φήμες» (μετάφραση Γιάννης Ιωαννίδης μυθιστόρημα), Ρέιτσελ Μόρις «Για την αγάπη της Ελσα»(μετάφραση Ρένα Χάτχουτ, μυθιστόρημα), Μπλαιζ Σαντράρ «Ρούμι» (μετάφραση Ελένης Κώνστα, μυθιστόρημα), Ζοζέ Καρδόζο Πίρες «Ο Δελφίνος» (πρόλογος Αντόνιο Ταμπούκι, μετάφραση Αθηνάς Ψύλλια, μυθιστόρημα), Χονάν Χοσέ Μίγιας «Βλάκας, νεκρός, μπάσταρδος κι αόρατος» (μετάφραση Κατερίνα Τζωρίδου, μυθιστόρημα), Αννα-Μαρία Ορτέζε «Η πικραμένη καρδερίνα» (μετάφραση Αννα Παπασταύρου, μυθιστόρημα), Χανίφ Κιουρείσι «Οικείες απιστίες» (μετάφραση Μαρία και Ελένη Παξινού, μυθιστόρημα).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ