Κυριακή 5 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΘΕΑΜΑΤΑ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΒΔΟΜΑΔΑΣ
«BABEL»

Του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ιναρίτου

Ευφυέστατο σενάριο! Που αναφέρεται στην αλληλεξάρτηση των ιδεών, των γεγονότων, των ...πάντων. Ενας πυροβολισμός κάπου στην έρημο του Μαρόκο. Και αμέσως μετά ένα κουβάρι που ξετυλίγεται. Το νήμα του κουβαριού στη συνέχεια γίνεται συνδετικός κρίκος, ο οποίος ενώνει τέσσερις διαφορετικές ιστορίες σε μία!

Δυο Μαροκινά αγόρια, το μεγαλύτερο δεν ξεπερνάει τα δέκα και το δεύτερο φτάνει δε φτάνει τα οκτώ, χάριν αστεϊσμού, πυροβολούν ένα λεωφορείο με την καραμπίνα, την οποία αγόρασε ο πατέρας τους για να απομακρύνουν τα τσακάλια από το κοπάδι τους. Η σφαίρα βρίσκει μια Αμερικάνα τουρίστρια, η οποία προσπαθεί να βρει άκρη στη σχέση της με τον άντρα της. Πίσω στην Αμερική το ζευγάρι έχει αφήσει τα παιδιά του με τη γυναίκα που τα φροντίζει, μια Μεξικάνα που ζει για 14 χρόνια «λαθραία» στην Αμερική.

Την καραμπίνα πούλησε στον πατέρα των παιδιών ένας Μαροκινός οδηγός κυνηγών - τουριστών που φτάνουν για κυνήγι στο Μαρόκο. Ο οδηγός πήρε την καραμπίνα από έναν Ιάπωνα επιχειρηματία, ο οποίος του την πρόσφερε σαν δώρο για τις υπηρεσίες του. Ο Ιάπωνας επιχειρηματίας ζει στο Τόκιο με την κόρη του και «παρενοχλείται» διαρκώς από την αστυνομία για το χαμό της γυναίκας του (αναζητούνται τα αίτια του θανάτου της).

Οσο και να μοιάζει η ταινία μόνον αστυνομική, δεν είναι! Αντίθετα, παίρνοντας αφορμή από αυτές τις τέσσερις διαφορετικές ιστορίες, ασχολείται με τέσσερις διαφορετικές κουλτούρες, τριών διαφορετικών ηπείρων. Και, βέβαια, δεν περιορίζεται σε αυτό. Με πολύ διακριτικό τρόπο αλλά, παράλληλα, πολύ καθαρό, κάνει πολιτικά και κοινωνικά σχόλια. Σε καμία στιγμή δεν έχεις την αίσθηση πως παρακολουθείς μια ταινία που ασχολείται με «προσωπικές» περιπτώσεις. Αντίθετα, διάχυτος είναι ο οικουμενισμός...

Αυτό το θαυμάσιο και πανέξυπνο σενάριο, που έγραψε ο πολύ γνωστός και καλός Μεξικάνος συγγραφέας Γκιγιέρμο Αριάγκα (ο ίδιος είναι και σκηνοθέτης), μεταφέρθηκε - με εξαιρετικό τρόπο - στην οθόνη, από τον πολύ καλό, Μεξικάνο επίσης, σκηνοθέτη Αλεχάντρο Γκονζάλες Ιναρίτου.

Ο θεατής θα χορτάσει κινηματογράφο. Και, επίσης, θα χαρεί τις έξυπνες λύσεις που βρήκαν, σεναριογράφος και σκηνοθέτης, για να αφηγηθούν την ιστορία τους.

Παίζουν: Μπραντ Πιτ, Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, Κέιτ Μπλάνσετ, Κότζι Γιακούσο, Τζέιμι Μακμπράιντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ