Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πιέσεις και αναγκαστικοί ελιγμοί

Οι λαϊκές αντιδράσεις εξανάγκασαν τους Αμερικανούς σε άρση του αποκλεισμού μιας συνοικίας της Βαγδάτης

Από τους πανηγυρισμούς μετά την άρση του αποκλεισμού από τους Αμερικανούς της Σαντρ Σίτι

Associated Press

Από τους πανηγυρισμούς μετά την άρση του αποκλεισμού από τους Αμερικανούς της Σαντρ Σίτι
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Απομακρύνθηκαν, τελικά, χτες τα σημεία ελέγχου γύρω από τη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι, ενώ άρθηκε και η απαγόρευση εισόδου και εξόδου που είχε επιβληθεί από αμερικανικές και κατοχικές δυνάμεις. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα των λαϊκών αντικατοχικών πιέσεων, αφού από το βράδυ της Δευτέρας κηρύχτηκε γενική απεργία στη συνοικία των 2,5 εκατομμυρίων, αντιδρώντας στον αποκλεισμό που αποσκοπούσε, υποτίθεται, στην ανεύρεση ενός εξαφανισμένου Αμερικανού πολίτη, ιρακινής καταγωγής.

Ο πρωθυπουργός αλ Μάλικι, αχυράνθρωπος των Αμερικανών, αναγκάστηκε να ζητήσει την αποχώρηση των Αμερικανών από τη συνοικία και η κίνηση αυτή έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς από κατοίκους και ενόπλους του στρατού του Μεχντί, του σιίτη Μουκτάντα Σαντρ. Ο Μάλικι φαίνεται να βρίσκεται υπό διασταυρούμενα πυρά, καθώς κατοχικοί αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις, πλην σιιτών, ζητούν δραστικά μέτρα κατά των σιιτών παραστρατιωτικών, ενώ ο ίδιος στηρίζεται από τη σιιτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Λίγο μετά την άρση των μέτρων, κοντά στο Σαντρ Σίτι, έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σε γαμήλια τελετή, σκότωσε 15 πολίτες και τραυμάτισε 19. Σε επιθέσεις, νωρίτερα, σε Βαγδάτη, Μπαακούμπα, Βασόρα, Μοσούλη, Κουτ, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20 πολίτες και αστυνομικοί και τραυματίστηκαν δεκάδες. Επίσης, αγνοούνται από το πρωί 42 άνθρωποι, όταν λεωφορεία έπεσαν σε ενέδρα ανταρτών βορείως της Βαγδάτης. Αλλοι 2 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, χτες, σε μάχες.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι, από τη μεριά του, δήλωσε: «Η κλιμάκωση της βίας στο Ιράκ στοχεύει να επηρεάσει τις αμερικανικές εκλογές και μπορεί να διαρκέσει ακόμη, αλλά οφείλουμε να μη λιποψυχήσουμε». Ο Τόνι Μπλερ, από την άλλη, πιεζόταν από βουλευτές να αποδεχτεί τη διεξαγωγή έρευνας για το χειρισμό του πριν και μετά τον πόλεμο.

Ο Ιρακινός Πρόεδρος Ταλαμπανί, πάντως, επέμενε ότι μια πρόωρη αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων «θα ήταν καταστροφή» και ότι «αυτό θα πρέπει να γίνει όταν οι ιρακινές δυνάμεις είναι έτοιμες να διατηρήσουν την τάξη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ