Σάββατο 15 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Καίγονται Θάσος και Σμόλικας

Μαίνονταν μέχρι αργά χτες το απόγευμα οι φωτιές σε Καβάλα, Θάσο, Πέλλα, Γρεβενά και Κόνιτσα, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των δυνάμεων που συμμετέχουν νυχθημερόν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης, οι οποίες είναι κυρίως επίγειες, λόγω του δύσβατου των περιοχών που έχουν παραδοθεί στις φλόγες.

Στη Θάσο ο μοναδικός ενιαίος πνεύμονας πρασίνου του νησιού κινδυνεύει να γίνει στάχτη σε όλη του την έκταση. Η φωτιά που αναζωπυρώθηκε προχθές, ανάμεσα στο Λιμένα και την Παναγία, βρισκόταν σε εξέλιξη μέχρι χτες αργά το βράδυ. Τα μέτωπα της φωτιάς, που έφτασε μέχρι τη θάλασσα, εκτείνονται ανάμεσα στο ακρωτήριο Κέφαλος και τη Χρυσή Ακτή. Προχθές το βράδυ, κινδύνεψαν ένα ξενοδοχείο και σπίτια, όμως τελικά σώθηκαν, αφού ρίχτηκαν στη μάχη σχεδόν όλες οι δυνάμεις που επιχειρούν στο νησί.

Χθες ο νομάρχης Καβάλας έθεσε το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ από το πρωί άρχισαν να καταφθάνουν δυνάμεις Πυροσβεστικής και υδροφόρα οχήματα από όμορους νομούς, μέχρι και από το Διδυμότειχο και το Δήμο Θεσσαλονίκης. Εναέριες ρίψεις πραγματοποιούσαν ως το μεσημέρι ένα Καναντέρ και δύο ελικόπτερα, τα οποία στη συνέχεια αποδεσμεύτηκαν για να επιχειρήσουν σε άλλες περιοχές της χώρας. Παρέμειναν να κάνουν ρίψεις στη νότια μεριά της φωτιάς τα δύο Πετζετέρ που σταθμεύουν στο νομό.

Αργά το βράδυ, η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανακοίνωσε πως τα δύο μέτωπα της φωτιάς τέθηκαν υπό μερικό έλεγχο. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, κάηκαν περισσότερα από 5.000 στρέμματα δάσους πυκνής μαύρης πεύκης. Υποψίες γεννά το γεγονός ότι η φωτιά, που αρχικά έκαιγε για 2 μέρες, έσβησε και στη συνέχεια αναζωπυρώθηκε προχτές το μεσημέρι και συνέχιζε το καταστροφικό της έργο μέχρι χθες, βρίσκεται κοντά σε λατομεία μαρμάρου.

Η φωτιά στην Παλιά Καβάλα χτες το απόγευμα τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο, αφού προηγουμένως έκαψε 600 στρέμματα δασικής έκτασης με χαμηλή βλάστηση. Κρίθηκε όμως αναγκαίο οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής να παραμείνουν στο σημείο μέχρι και σήμερα το βράδυ για το ενδεχόμενο τυχόν αναζωπύρωσης.

Στη Σαμαρίνα Γρεβενών, στην ορεινή Πίνδο και σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 2.000 μέτρων, χτες το απόγευμα το μέτωπο της φωτιάς περιορίστηκε στα 10 χιλιόμετρα. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως περισσότερα από 10.000 στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη. Επίσης εκτιμάται πως καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά η η κοιλάδα της «Βάλια Κίρνα», όπου αποτεφρώθηκαν αιωνόβια δέντρα μαύρης πεύκης.

Στην κατάσβεση συμμετέχουν 200 πυροσβέστες, στρατιώτες, άνδρες της ΕΚΑΜ και δεκάδες κάτοικοι της περιοχής, που πολλές φορές χρειάζεται να διανύσουν περισσότερα από 3 - 4 χιλιόμετρα για να προσεγγίσουν πεζή τα μέτωπα της φωτιάς.

Η πύρινη λαίλαπα όμως από την πλευρά της Κόνιτσας και πιο συγκεκριμένα κοντά στο Δίστρατο, αναζωπυρώθηκε και μέχρι αργά το βράδυ έκαιγε ανεξέλεγκτη. Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύθηκαν με άτομα από τους γύρω νομούς, όμως στις εναέριες επιχειρήσεις απέμεινε να δρα μόνο ένα ελικόπτερο.

Τέλος για τρίτη συνεχή μέρα μαινόταν χτες και η φωτιά που ξέσπασε στις περιοχές Λάκκα και Μάνδαλο του Νομού Πέλλας, όπου δεν κινδυνεύουν σπίτια και άλλες εγκαταστάσεις και καίει κυρίως δασικές εκτάσεις χαμηλής βλάστησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ