Σάββατο 15 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μοναδικό της μέλημα να βγει αλώβητη

Κ. Σημίτης: «Ποτέ άλλοτε δε συνέπεσαν τόση ζέστη, τόσοι αέρηδες και τόση λίγη υγρασία»!-Τα μέτρα για τους πληγέντες θα είναι τα μέτρα των προηγούμενων ετών!

Να βγει αλώβητη από τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσε η εμπρηστική πολιτική της και να αποφύγει τον καταλογισμό των εγκληματικών ευθυνών της επιχειρεί, με κάθε τρόπο, η κυβέρνηση. Για το σκοπό αυτό, από τη μια προβάλλει με επιμονή τα περί ακραίων και πρωτόγνωρων καιρικών φαινομένων, και από την άλλη θέλει να δημιουργήσει την εντύπωση ότι από την πλευρά του μηχανισμού πυρόσβεσης έγινε ό,τι ανθρωπίνως μπορούσε να γίνει, θέτοντας στο απυρόβλητο την εγκατάλειψη κάθε πολιτικής και μέτρων πρόληψης ακριβώς επειδή και στην εντός ΟΝΕ εποχή δεν υπάρχουν λεφτά για τη δασική προστασία.

Ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, επιχειρώντας χτες να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, και συγκεκριμένα πως, ενώ η κυβέρνηση δήλωνε ότι ήταν πανέτοιμη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, υπήρξε μια τρομακτική καταστροφή, έριξε την ευθύνη στα πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα. «Ποτέ άλλοτε δε συνέπεσαν τόση ζέστη, τόσοι αέρηδες με τόση λίγη υγρασία»(!), ισχυρίστηκε. Ταυτόχρονα, δε δίστασε να μοιράσει -κούφιες όπως έχει αποδειχθεί επανειλημμένα- διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη, αλλά με την «επιφύλαξη» ότι θα επιδεινωθούν και πάλι οι καιρικές συνθήκες! Σε δηλώσεις που έκανε χτες το μεσημέρι μετά την επίσκεψή του στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής (199), ο Κ. Σημίτης διαπίστωσε ότι «έχουμε μπει σε μια καλύτερη φάση» γιατί τα ακραία καιρικά φαινόμενα, πρωτόγνωρα στην Ελλάδα, έχουν υποχωρήσει», γεγονός που επιτρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Εκτίμησε ότι ο κρατικός μηχανισμός έχει κινητοποιηθεί στο σύνολό του και αποφάνθηκε ότι «γίνεται ό,τι μπορούμε να κάνουμε»!. Πρόσθεσε όμως ότι η γενική κινητοποίηση συνεχίζεται γιατί «δεν έχουν αλλάξει άρδην οι ακραίες καιρικές συνθήκες, γι' αυτό και μπορεί να προκύψουν και νέα προβλήματα». Είμαστε, πρόσθεσε, έτοιμοι για ο,τιδήποτε συμβεί». Ερωτηθείς για τα αίτια των πυρκαγιών απέφυγε να απαντήσει και παρέπεμψε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και περιορίστηκε να επαναλάβει ότι «εμείς αυτό που κάναμε στην αρχή του χρόνου ήταν να ετοιμάσουμε τα μέσα και αυτή τη χρονιά είχαμε περισσότερα μέσα από ποτέ στη διάθεσή μας»!. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές είπε ότι η κυβέρνηση θα λάβει τα μέτρα που είχε πάρει και τα προηγούμενα χρόνια!

Προκειμένου να αποδείξει την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού καταστολής των πυρκαγιών, η κυβέρνηση πρόβαλε έντονα όλη τη μέρα χτες ότι από τις 184 πυρκαγιές που είχαν ξεσπάσει προχτές μόνο 5 βρίσκονταν χτες σε εξέλιξη! Παράλληλα, διατυμπάνιζαν πως η Ελλάδα είναι η τρίτη δύναμη στον κόσμο σε εναέρια μέσα (μετά τις ΗΠΑ και τον Καναδά), αλλά δεν έλεγαν τι «δύναμη» είναι από τη σκοπιά της προστασίας των δασών. Στην ίδια κατεύθυνση καυχόνταν επειδή αύξησαν κατά 25% τους πυροσβέστες, αλλά μόλις προχθές ομολόγησαν ότι δεν επαρκούν και εξήγγειλαν την πρόσληψη και άλλων 1.500 εποχικών δασοπυροσβεστών. Παράλληλα, η Β. Παπανδρέου μιλώντας στον «Φλας» απέδωσε έμμεσα πλην σαφώς ευθύνες στους δασικούς υπαλλήλους την ευθύνη για τη διαχείριση των δασών(!), λέγοντας ότι «δε θέλω να αποδώσω ευθύνες, αλλά στον τομέα της διαχείρισης των δασών σίγουρα υπάρχουν πάρα πολλές αδυναμίες». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι έρχονται τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο από την Τσεχία και δύο ελικόπτερα από το Ισραήλ, ενώ περιμένουν τη βοήθεια από τις σκανδιναβικές χώρες, οι οποίες ως γνωστόν δεν έχουν, γιατί δε χρειάζονται, πυροσβεστικά αεροπλάνα!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Είχε προειδοποιήσει από τον Απρίλη για τα αποτελέσματα της απαξίωσης της πρόληψης και της πυροπροστασίας (2022-07-21 00:00:00.0)
Οι πυροσβέστες δεν είναι αναλώσιμα είδη στα διαχρονικά εγκλήματα των κυβερνήσεων (2018-08-18 00:00:00.0)
Φταίνε οι «πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες»! (2007-06-30 00:00:00.0)
Μπαράζ πυρκαγιών σε Αττική - Πελοπόννησο (2003-07-22 00:00:00.0)
Εκτακτα μέτρα εκ των υστέρων (2000-07-14 00:00:00.0)
Πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα (2000-07-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ